Vlada o sudjelovanju u misijama, operacijama i aktivnostima u inozemstvu

Vlada o sudjelovanju u misijama, operacijama i aktivnostima u inozemstvu

Hrvatska vojska ima dugu tradiciju sudjelovanja u operacijama i misijama, još od 1999., kada su naši prvi pripadnici upućeni u mirovnu misiju UN-a u Sierra Leone, rekao je Banožić

Ministar obrane Mario Banožić na 82. sjednici Vlade Republike Hrvatske, u četvrtak 28. listopada 2021. predstavio je nacrte prijedloga odluka o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u operacijama, misijama i drugim aktivnostima u inozemstvu.

Ministar Banožić je rekao kako Hrvatska vojska trenutačno sudjeluje u sedam operacija potpore miru, jednoj NATO misiji i dvije NATO aktivnosti s ukupno 248 pripadnika.

„Oružane snage Republike Hrvatske imaju dugu tradiciju sudjelovanja u međunarodnim operacijama i misijama, još od 1999. godine, kada su naši prvi pripadnici upućeni u mirovnu misiju Ujedinjenih naroda u Sierra Leoneu“, istaknuo je ministar.

Predložene odluke o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske odnose se na aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republici Poljskoj i u Republici Litvi, operaciji potpore miru „SEA GUARDIAN“ u Sredozemlju, operaciji koalicijskih snaga „INHERENT RESOLVE“, misiji potpore miru „NATO misiji u Iraku“, operaciji Europske unije „EUNAVFOR MED IRINI“ i dužnostima u NATO zapovjednoj strukturi, NATO strukturi snaga i drugim nacionalnim  zapovjedništvima u operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu pod vodstvom NATO-a.

Vlada je prihvatila nacrte prijedloga odluka i uputila ih u Hrvatski sabor na raspravu i usvajanje.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.