Milanović: Ovo što radi ministar obrane već ima reperkusije na nacionalnu sigurnost, Banožić: Došlo je vrijeme za opoziv predsjednika

Milanović: Ovo što radi ministar obrane već ima reperkusije na nacionalnu sigurnost, Banožić: Došlo je vrijeme za opoziv predsjednika

Današnja kulminacija sukoba između Predsjednika Milanovića i ministra Banožića počela je u Vukovaru. Predsjednik i ministar nisu se vidjeli četiri dana. Počelo je u petak u Požegi, nastavilo se priopćenjima, a drugi čin uslijedio je u utorak u Vukovaru. Milanović je, kada se podvuče crta, poručio da je "Banožić opasan čovjek za Hrvatsku", a ministar kako je "došlo vrijeme za opoziv predsjednika Milanovića".  Pri dolasku predsjednika na mjesto događanja rukovali su se kurzoazno, a nakon što su položeni vijenci i upaljene svijeće ispred spomen-križa i razišli su se te dali izjave medijima. Evo priopćenja iz Ureda Predsjednika: 

„Ja o ovim stvarima mogu razgovarati jedino s predsjednikom HDZ-a, s Banožićem više ne. Ovo je postalo ozbiljno i već ima reperkusije na nacionalnu sigurnost i odnose sa susjedima jer ljudi koji ne znaju razliku između istine i laži, a rade tako delikatni posao su opasni za Hrvatsku“, rekao je danas u Vukovaru predsjednik Republike Zoran Milanović komentirajući u izjavi za medije postupke ministra obrane Marija Banožića  koji je optužio predsjednika i vrhovnog zapovjednika za kršenje Ustava i zakona.

 “Zna se tko je vrhovni zapovjednik”, rekao je presjednik Milanović i dodao kako od predsjednika Vlade očekuje da riješi problem. Najavljenu sjednicu Vijeća za obranu smatra važnijom od sjednice VNS-a “jer je vojska u ozbiljnoj materijalnoj krizi i jer se potpuno zanemaruju njezine potrebe -govorim o Kopnenoj vojsci, dijelom i o mornarici - a to su stvari koje ja ne mogu riješiti jer ne upravljam proračunom, a materijalno stanje u Hrvatskoj vojsci je gore od lošega“.

 „Još jedna krajnje neozbiljna i alarmantna izjava jednog predsjednika Vlade koji bi mogao objasniti što to znači, ali s obzirom da je on puzajući državni udav, ja očekujem da malo pridavi svog malog Baneta i da se tog čovjeka makne“, komentirao je predsjednik Milanović izjavu predsjednika Vlade da on provodi puzajući državni udar.

 „Banožić je postao problem države, došao je potpuno nepripremljen, neuk i užasno agresivan, voditi jedan od najdelikatnijih sustava u državi i surađivati s vrhovnim zapovjednikom i biti mu na usluzi. On radi sve suprotno. Kriminalno je najurio zapovjednika Počasno-zaštitne bojne. I to se mora ispraviti. U isto vrijeme, prijeti načelniku Glavnog stožera vojnom inspekcijom, koja je samostalno tijelo i govori im da imaju naći to i to. To je za mene kriminal kao da DORH-u nešto naređujete. Naravno vojna inspekcija nema takve ovlasti, to je neka vrsta revizije, nema nadležnosti nad načelnikom Glavnog stožera. Politički pritisak nekolicine HDZ-ovaca, uključujući ministra Medveda koji me je malo razočarao jer sam mislio da će stati u obranu branitelja i svojih prijatelja kojih se grubo šikanira“, rekao je Predsjednik odgovarajući na pitanje o najavljenoj inspekciji u GS OSRH.

Predsjednik je još jednom upozorio na nezakonito postupanje ministra obrane u slučaju umirovljenja brigadira Burčula. „Mi smo bili za to da se brigadira Burčula tretira na jedan civiliziran način kao hrvatskog branitelja, kao zapovjednika postrojbe koja je u najbližoj vezi s predsjednikom Republike”, rekao je i upozorio kako je ministar obrane, tjedan dana nakon toga, potpisao suglasnost za zapovjednika brigade iz Delnica, koji je razriješen u osmom mjesecu zbog incidenta s kokainom. “Ja bih očekivao da će ga ministar umiroviti. Međutim, to se nije dogodilo, prije nekoliko dana na stol mi je došla ministrova suglasnost da se tom zapovjedniku, kojem uskoro nastupa mirovina po sili zakona, ako ga se ne rasporedi, da mu se na dvije godine produži služba  na mjestu brigadira, ne generala. Kako je moguće da se jednog čovjeka bez mrlje u karijeri arbitrarno s lažnim obrazloženjem potjera u mirovinu - da se napiše da je na listi za izdvajanje, a nije, što je krivično djelo, to nije za vojnu inspekciju, to je za policiju - a da se drugog zapovjednika, jedan čin višega, koji se našao u problemu i kojemu želimo dati drugu šansu, tretira kao da se ništa nije dogodilo?”, upitao se predsjednik Milanović i dodao kako takvo postupanje ministra obrane pokazuje o kakvom tipu osobe se radi.

Na pitanje kako će izgledati kolona sjećanja u Vukovaru ako se brigadir Burčula ne vrati na dužnost, predsjednik Milanović je odgovorio: “Ja ću doći, dio vojske koji dođe doći će sa mnom, ne s Banožićem i Plenkovićem.” Potom je još jednom kazao kako je ono što ministar obrane govori o slanju vojske u BiH “neodgovorna laž”. “Kao vrhovni zapovjednik mogu zabraniti vojsci da izlazi iz zemlje, ne dati suglasnost za to, reći da Počasno-zaštitna bojna nikada neće ići na ceremonije u inozemstvo. Jednom su ih vratili s Bleiburga. Mislim da vojsci i nije mjesto u takvim formacijama u inozemstvu i ubuduće ću se tako i ponašati. I ova ideja s Bugojnom je u stvari bila kriva. Ali nisam ja potpisao, nego ministar. Ništa on nije spriječio i kada te načelnik Glavnog stožera tako minuciozno, matematički, vojnički demantira u svakom elementu laži, takva osoba treba odstupiti. To političar može, vojnik ne može“, rekao je Predsjednik.

„Ja nikada neću razriješiti admirala Hranja, on je za Hrvatsku golema vrijednost“, odgovorio je predsjednik Milanović na pitanje o budućnosti načelnika Glavnog stožera. „Ima li Hrvatska vojska bolje? Nema! To je čovjek koji kada ode u Bruxelles predstavlja malu vojsku i malu državu, ali odaje dojam kao da smo tri puta veći i dva puta bolje naoružani. Kada Banožić predstavlja Republiku Hrvatsku u Bruxellesu kao da je došao predstavnik nekakve autoškole iz Šumadije“, dodao je.

 Predsjednik Milanović podsjetio je kako se s predsjednikom Vlade Plenkovićem lako dogovorio oko imenovanja admirala Hranja načelnikom Glavnog stožera te da je prenijer “znao da nikoga drugog ne bih prihvatio”. Objasnio je i zašto mu je važno tko je načelnik Glavnog stožera: “Za razliku od predsjednika Vrhovnog suda, kojeg predlažem ja i imenuje Sabor, kojemu tog trena svaki odnos sa mnom prestaje, mi više nemamo funkcionalne veze, on je potpuno samostalan, načelnik Glavnog stožera do kraja odgovara vrhovnom zapovjedniku. I zato se to ne može riješiti bez dogovora. Na kraju krajeva Plenković zna tko je Hranj.”

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.