Predsjednik Milanović uručio činove kadetima i poručio: Vaš primarni zadatak je zaštita Domovine

Predsjednik Milanović uručio činove kadetima i poručio: Vaš primarni zadatak je zaštita Domovine

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović upriličio je u Uredu predsjednika Republike svečanost  uručenja činova i časničkih bodeža kadetima 14. naraštaja diplomskih i 15. naraštaja preddiplomskih sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, koji su diplomirali u jesenskom roku na Sveučilištu u Zagrebu.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović je kadetima, koji su od danas časnici Hrvatske vojske, poručio da su hrvatska vojna budućnost. „Ponosni smo na vas, a vi budite na ono čemu ćete služiti. To je hrvatska domovina! Vaš zadatak je zaštita njezinog integriteta, teritorija i svega onoga što štite demokratske vojske u demokratskim državama, u kojima civilne vlasti upravljaju, ali vojska nosi u teškim trenucima onaj najteži teret. Taj teret i te trenutke trebamo izbjeći. Na tome ćemo zajednički raditi, ja kao predsjednik i vrhovni zapovjednik, ministarstvo, ministar, vojni zapovjednici, svi mi zajedno - da vas sačuvamo za ono što vjerujemo da se nikada neće dogoditi“, rekao je Predsjednik.

Istaknuo je da je njihov prvotni zadatak zaštita domovine, Hrvatske, ali da je Hrvatska također i članica međunarodnih saveza, prije svega NATO-a. „U tom Savezu sudjelujemo i sudjelovat ćemo solidarno, korektno, partnerski, saveznički s onima kojima treba pomoć, opet radeći sve što je moguće da ta pomoć ne dođe do onog maksimuma, a to je ratni sukob“, rekao je predsjednik Milanović i dodao da će kao vrhovni zapovjednik voditi računa da sudjeluju i da se nalaze tamo gdje se može najviše naučiti. „Da bi se sutra od toga moglo pomoći domovini. Ali da vas se, isto tako, ne izlaže nesmotreno i nepotrebno riziku od kojeg Hrvatska nema ništa i s kojim Hrvatska ne treba imati veze. To je jako važna stvar, jer ponavljam, hrvatska ste vojska i vaš primarni zadatak je zaštita domovine“, naglasio je predsjednik Milanović.

 „Prije trideset godina jako mali broj hrabrih ljudi, u početku bez naoružanja, kasnije s malo naoružanja obranilo je Hrvatsku i zato ih i zovemo branitelji. Hrvatska je obranjena!“, rekao je Predsjednik istaknuvši kako slobode, neovisnosti i članstva u Europskoj uniji ne bi moglo biti da Hrvatska nije obranjena u nekoliko presudnih i najvažnijih mjeseci '91. godine. „Vi ste nasljednici tih ljudi. Ti ljudi su neki od najhrabrijih i najvažnijih pripadnika našeg naroda u povijesti, koja je duga.“, zaključio je predsjednik Milanović.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH sukladno zakonskim ovlastima donio je Odluku o dodjeli čina poručnice i poručnika Oružanih snaga Republike Hrvatske za 18 kadeta 14. i 15. naraštaja, koji su uspješno obranili završne radove. Činove i časničke bodeže kadetima je uručio predsjednik Milanović, uz načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Roberta Hranja i zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta general-pukovnika Matu Pađena, a primili su sljedeći kadeti: Livio Dužić, Ivan Mihaljević, Jakov Knežević, Matej Moric, Mate Roglić, Vid Števinović, Ivan Krajnović, Marko Krmpotić, Luka Vlahović, Igor Hegediš, Gabriel Šimunić, Matej Tadić, Ante Žura, Anamarija Čvrk, Domagoj Vuković, Pere Križan, Danijel Radovac i Zvonimir Soldo.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.