Damir Habijan na obljetnici Pravnog fakulteta poručio studentima da u svojoj budućoj profesiji moraju postati pravi profesionalci

Damir Habijan na obljetnici Pravnog fakulteta poručio studentima da u svojoj budućoj profesiji moraju postati pravi profesionalci

Saborski zastupnik i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan u četvrtak je kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića sudjelovao na svečanosti obilježavanja 245. obljetnice i Dana Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Svečanost se održala u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest, a uz Damira Habijana pozdravnim su se govorima obratili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Orsat Miljenić, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, predsjednik Vrhovnoga suda Radovan Dobronić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Damir Bakić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras te dekan Pravnog fakulteta Ivan Koprić.

Zastupnik Habijan iskazao je čast što prisustvuje obljetnici u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, ali i u svoje osobno ime kao bivši student ovog fakulteta.

 „S radošću se prisjećam fakultetskih dana, profesora od kojih su neki i sada tu, i danas sam im zahvalan na čvrstim temeljima koji su me profesionalno oblikovali kao pravnika, odvjetnika, a također i kao osobu. Pravni fakultet u Zagrebu je sa svojih 245 godina postojanja jedna od najstarijih institucija Sveučilišta u Zagrebu, jedan od najuglednijih pravnih fakulteta u ovom dijelu Europe, institucija koja budi strahopoštovanje, s golemim doprinosom u stvaranju pravne države Hrvatske. Uz svoju bogatu povijest, danas je i suvremena obrazovna ustanova koja je međunarodno prepoznatljiva. Također je i jedan od kotačića koji mora pokretati promjene, školovanjem budućih pravnika, sudaca, a danas se upravo te profesije često spominju u negativnim kontekstima te ih se često pokušava izložiti raznim pritiscima. Na nama je, kao i na mladima, sadašnjim studentima ovog fakulteta da ovu profesiju i svoje zanimanje shvate vrlo ozbiljno i odgovorno i svojim primjerom te oni kao budući profesionalci pridonose stvaranju visokih pravosudnih standarda kojima težimo.“ – rekao je Damir Habijan.

 Naglasio je i kako je učinkovito i djelotvorno pravosuđe, uz javnu upravu i upravljanje državnom imovinom jedan od strateških ciljeva Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine: „Reforma pravosuđa jedan je preduvjeta za budući gospodarski rast, ali i za vraćanje povjerenja građana u institucije. Tu je važna i suradnja naših institucija pa tako i suradnja Pravnog fakulteta s tijelima sudbene, zakonodavne i izvršne vlasti.“

U svom govoru čestitao je umirovljenim profesorima koji su kroz svoj radni vijek obrazovali na tisuće studenata, upravi fakulteta koja ustraje na izvrsnosti, kao i marljivim studentima koji će nas voditi u bolju budućnost.  

U sklopu svečanosti dodijeljene su plakete umirovljenim profesorima fakulteta te Dekanove nagrade studenticama i studentima.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.