Predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron sutra dolazi u prvi službeni posjet Republici Hrvatskoj

Predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron sutra dolazi u prvi službeni posjet Republici Hrvatskoj

Predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron sutra dolazi u službeni posjet Republici Hrvatskoj koji će započeti u Uredu Predsjednika Republike susretom s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. Nakon ceremonije svečanog dočeka u Uredu Predsjednika, predsjednici Milanović i Macron održat će tête-à-tête susret. Nakon razgovora, predviđena je izjava za medije dvojice predsjednika.  

U nastavku službenog posjeta, a nakon sastanka s predsjednikom Milanovićem, predsjednik Macron položit će vijenac ispred Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića, te će se  susresti s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima. Tijekom službenog posjeta predsjednika Macrona Republici Hrvatskoj predviđeno je i potpisivanja Strateškog partnerstva te ugovora o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale.

Danas u 16 sati, a uoči dolaska francuskog predsjednika, održat će se sjednica Vlade na kojoj će se usvojiti zaključak o prihvaćanju političke deklaracije o Hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu te donijeti odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2022. do 2026. godine, za nabavu višenamjenskog borbenog aviona Rafale.

Francuska i Hrvatska već imaju sklopljeno strateško partnerstvo, ali će ono novim ugovorom biti prošireno i produbljeno na niz novih područja, istaknuli su Banski dvori uoči Macronovog dolaska. Prvi je to službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj.

Fotografija - Susret Premijera i Predsjednika u Parizu

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.