Macron i Plenković na radnom ručku u Esplanadi; Rimac im predstavio Neveru

Macron i Plenković na radnom ručku u Esplanadi; Rimac im predstavio Neveru

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je u prvi službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj. Službeni Zagreb očekuje njegovu potporu za schengenski prostor i eurozonu, no ipak u prvom je planu potpisivanje ugovora o kupnji francuskih borbenih zrakoplova. Emmanuel Macron jutros se sastao s predsjednikom Zoranom Milanovićem, a zatim i s formalnim domaćinom - premijerom Andrejom Plenkovićem. Program službenog posjeta Hrvatskoj ispunjen je raznovrsnim sadržajem.

Rimac Macronu predstavio Neveru

13:26

Mate Rimac danas je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, koji je sinoć stigao u posjet Hrvatskoj, predstavio automobil svoje tvrtke Rimac Nevera, kao i model Bugattija.

Rimac, izvršni direktor Rimac Grupe, i glavni direktor za operacije tvrtke Bugatti Rimac Christophe Piochon automobile su Macronu i premijeru Andreju Plenkoviću predstavili na terasi hotela Esplanade u Zagrebu.

Prezentacija je obavljena prije radnog ručka Macrona i Plenkovića u istom hotelu, a kojim će završiti posjet francuskog predsjednika.

Radni ručak u Esplanadi

13:16

Predsjednik Macron i premijer Plenković nakon šetnje Gornjim gradom i druženja s građanima krenuli su prema hotelu Esplanade na radni ručak kojim će završiti posjet francuskog predsjednika.

Prelet Rafalea nad Zagrebom

12:51

Dva borbena zrakoplova Rafalea kakve Hrvatska kupuje od Francuske preletjela su u četvrtak oko 13 sati Zagreb, nakon što su hrvatski premijer i francuski predsjednik izašli iz Banskih dvora kako bi ih zajedno pogledali.

Zrakoplovi koji su poletjeli iz Francuske jako su se dobro čuli nad glavnim hrvatskim gradom, preletjevši ga u niskom letu.

Macron podržao hrvatski ulazak u šengenski prostor

12:17

 Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je podržao hrvatski ulazak u šengenski prostor i rekao da je Hrvatska provela potrebne reforme za ulazak u eurozonu, što su dva strateška cilja službenog Zagreba u dvije iduće godine.

- Unapređujemo naše odnose u šest područja. Mi smo u 2020. godini imali milijardu eura razmjene, u ovoj godini smo dosad na 782 milijuna eura razmjene, a Francuska je sigurno jedan od značajnijih

ulagača u Hrvatsku u posljednjim godinama, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Naglasio je da potpisivanje ugovora o nabavi Rafalea predstavlja poseban element i značaj današnjeg posjeta i nove faze odnosa.

- Dobivamo najmodernije zrakoplove. Tako štitimo svoj teritorij, svoje kopno i svoje more. Očekujemo da ovaj ugovor potakne i značajniju suradnju između naših vojnih industrija, rekao je Plenković.

Emmanuel Macron je podržao napore Hrvatske da pristupi šengenskom prostoru te dodao da će francusko predsjedništvo na tome raditi od prvog dana predsjedanja.

Za kupnju višenamjenskih borbenih aviona Rafalea rekao je da je to suveren izbor Hrvatske koji ima povijesni značaj.

Potpisani ugovori o kupnji Rafalea

12:02

Nakon potpisivanja Deklaracije o strateškom partnerstvu ministri obrane - Mario Banožić i Florence Parly - potpisali su ugovor o nabavi Rafalea, što AFP opisuje najvećim naoružanjem Hrvatske od rata za neovisnost.

MORH: Cijena nabave aviona nije promijenjena

10:58

Cijena nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale nije se promijenila i iznosi 999 milijuna eura, poručilo je u četvrtak Ministarstvo obrane (MORH) dodajući da ukupni iznos, koji je u srijedu komuniciran na sjednici Vlade, obuhvaća i iznos PDV-a te klauzulu o indeksaciji cijena.

Potpisano novo strateško partnerstvo Hrvatske i Francuske

11:56

Hrvatski premijer Andrej Plenković i francuski predsjednik Emmanuel Macron potpisali su u Banskim dvorima Sporazum o strateškom partnerstvu koji će dodatno ojačati odnose službenih Zagreba i Pariza. Sporazum je potpisan nakon njihovog bilateralnog sastanka.

Francuska i Hrvatska već su 2010. sklopile strateško partnerstvo, ali će ono novim ugovorom biti prošireno i produbljeno na niz novih područja. To će biti okvir za dodatno jačanje odnosa s tom zemljom, najavljeno je.

Novim strateškim partnerstvom Francuska daje potporu Hrvatskoj na više područja, političkih, gospodarskih i kulturnih, među ostalima i u onima koji su strateški ciljevi Zagreba - ulazak u šengenski prostor i u eurozonu i članstvo Hrvatske u OECD-u, rekli su ranije hrvatski izvori.

Žvanović: Tema razgovora trebala biti jačanje gospodarskih odnosa

11:10

Francuski predsjednik Macron došao je u Banske dvore gdje ga je dočekao predsjednik Vlade Andrej Plenković. Upisali su se u Zlatnu knjigu.

Gordan Žvanović rekao je da bi tema razgovora trebala biti jačanje gospodarskih odnosa.

- Francuska je 10. po investicijama u našu zemlju. Postoji i prostor za napredak u području znanosti i kulture. Poticaj bi trebao dati i Sporazum o strateškom partnerstvu Hrvatske i Francuske kojeg će potpisati Macron i Plenković. Ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica Florence Parly potpisat će ugovor o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafal koji su stari 10 godina , posljednje generacije. Bit će plaćeni 999 milijuna eura, a omogućit će da u potpunosti nadziremo svoj teritorij. Razgovor bi se trebao voditi i o istočnom partnerstvu, stanju na poljsko-bjeloruskoj granici odnosima EU s Kinom i Rusijom te jačanju transatlantskog partnerstva, rekao je Žvanović.

Macron se upisao u Zlatnu knjigu

10:59

Francuski predsjednik u pratnji premijera Plenkovića stigao je Markov trg.

Macron se upisao u Zlatnu knjigu, a zatim će održati sastanak s Plenkovićem.

Nakon sastanka Plenković i Macron potpisat će Deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Macron položio vijenac kod Spomenika domovini

10:43

 Macron je nakon susreta s Milanovićem otišao do Trga Stjepana Radića gdje je položio vijenac kod Spomenika domovini. Dočekao ga je premijer Andrej Plenković.

Macron je sam izrazio želju da oda počast poginulima u Domovinskom ratu i bit će prvi najviši gost koji će to učiniti kod novog zagrebačkog spomenika.

Nakon polaganja vijenca, šef francuske države krenuo je u Banske dvore. 

Ured predsjednika potvrdio je da Zoran Milanović nije pozvan na ručak s Macronom

10:46

Ured predsjednika potvrdio je da Zoran Milanović nije pozvan na ručak s Macronom.

Na Pantovčaku kažu da se prema protokolarnim pravilima nakon ceremonije dočeka organizira svečana večera, a službeni posjet francuskog predsjednika počinje u četvrtak ujutro svečanom ceremonijom dočeka i sastankom u Uredu predsjednika Republike.

Izjave Macrona i Milanovića nakon sastanka

10:07

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je na Pantovčaku da će Pariz i Zagreb nastaviti suradnju u području sigurnosti i migracija i dao naslutiti da će Francuska dati podršku Hrvatskoj za ulazak u šengenski prostor. 

Macrona je na Pantovčaku primio hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je rekao da mu je čast primiti šefa francuske države.

- Iznimna mi je čast da je našu državu posjetio gospodin Macron. Razgovarali smo prije svega o nabavci zrakoplova, to je velika stvar za Hrvatsku, ali i o zbivanjima u regiji, svijetu, Ukrajini, Rusiji. Razgovore ocjenjujem odličnima, iz ovog će slijediti strateška suradnja temeljem deklaracije koja će biti potpisana u Vladi, i radujem se svemu. Ovo je za Hrvatsku u nekim stvarima jedan mali novi početak, Naravno, ostajemo euroatlantska zemlja, naša vojna suradnja sa SAD-om je bila i bit će, ali ovo je jedna ozbiljna promjena kojoj se radujemo, rekao je Milanović. Dodao je da su narančasti riboni nose u čast borbe protiv nasilja nad ženama, rekao je Zoran Milanović.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron zahvalio je na srdačnom dočeku i razgovoru.

- Veliko mi je zadovoljstvo i ponosan sam što sam prvi predsjednik Francuske Republike koji je posjetio Hrvatsku od osamostaljenja. radi se o nepravi. Ovaj posjet je simbol našeg prijateljstva i pokazuje koliko su snažne veze dviju zemalja. Hrvatska je članica EU-a, odlučila se priključiti europskom projektu, svjesna da je pripadnost EU-u ono što pridonosi miru i prosperitetu u regiji u kojoj je bilo sukoba i dramatičnih situacija. Ovo partnerstvo koje smo potpisali posvetit će i uzvisiti našu bilateralnu vezu u odnosu na obranu s Rafalima, ali i s vezama naših vlada koje će konsolidirati našu vezu prema obrani Europe koja sudjeluje u NATO-u. Nastavit ćemo raditi u odnosu na razne teme sigurnost, migracije, istraživanje, to su sve teme koje pokazu europski put Hrvatske, to su zajednički projekti koji će biti projekti francuskog predsjedništva Vijećem EU-a. O tome smo razgovarali i jučer s Vladom, radimo na klimatskim, gospodarskim, geopolitičkim, tehnološkim pitanjima. To su sve veliki izazovi i u srcu su ovog partnerstva i onog što ćemo zajedno činiti u EU-u. Hrvatska je predsjedala EU-om 2020., mi ćemo početi predsjedanje 2022. i nastavit ćemo uske bilateralne veze. Ova bilateralna suradnja je izuzetno važna za temu koja je pred nama - tema zapadnog Balkana, pitanje mira je strateško pitanje za EU to je ono što će nam omogućiti da radimo novu etapu u zapadnom Balkanu. Ovaj posjet je nov poglavlje naših bilateralnih odnosa na području kulture, gospodarstva, obrane, puno toga je pred nama. Zahvalan sam vam na svemu što je još pred nama, rekao je Macron.

Akrap: Nabavom Rafala postajemo značajna snaga

09:44

- Nabavom Rafala postajemo značajna snaga. Hrvatska je dio EU-a i NATO saveza. Mi nismo jedinka, nismo otok u svijetu, nego smo dio ozbiljnih institucija i međunarodnih struktura, rekao je Goran Bandov, vanjskopolitički analitičar u Studiju 4 . Ne vjeruje da su samo Rafali razlog Macronova dolaska u Hrvatsku. Došao je pokazati odlučnost i potvrdu europskim nastojanjima RH u svim našim aktivnostima, na nacionalnom i međunarodnom planu, rekao je. Vrlo je ozbiljan proces edukacije pilota, zato idu dvije grupe pilota, rekao je u Studiju 4 Gordan Akrap, Institut za istraživanje hibridnih sukoba.

Družijanić: Čini se da se Macron vidi i u važnijoj ulozi s odlaskom njemačke kancelarke

09:30

- Program na Pantovčaku je završen. Štićena kolona napustila je Pantovčak i odlazi prema Spomeniku domovini, javio je Danko Družijanić.

Ocijenio je da je iz Maronove izjave vidljivo da sagledava širu sliku kao predsjednik jedne od zemalja liderica EU-a, a čini se da se vidi i u važnijoj ulozi s odlaskom njemačke kancelarke Angele Merkel.

Francuski predsjednik na Pantovčaku

09:25

 Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na Pantovčaku gdje ga je uz vojne počasti svečano dočekao predsjednik Zoran Milanović.

Orkestar Oružanih snaga RH izveo je francusku himnu Marseljezu i hrvatsku Lijepu našu, a događaj je upriličila i Počasna-zaštitna bojna.

Macron i Milanović kratko su se susreli s hrvatskim vojim pilotima, a zatim su održali sastanak. U 10 sati se očekuje obraćanje javnosti.

- Doček je protekao po protokolu, bio je impresivan, a čini se da je i Macron bio impresioniran i Počasnom bojnom i cijelom organizacijom. Sve je trajalo 10-ak minuta. Predsjednici su se susreli se s vojnim pilotima koji će biti zaduženi za Rafale, a u 10 sati kada bi trebali biti završeni razgovori, slijede kratke izjave dvojice predsjednika za medije, javio je Danko Družijanić u Studiju 4.

Odnosi s Francuskom kroz povijest

09:20

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je u srijedu navečer u prvi službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj. Hrvatska je, uz Mađarsku, bila jedna od dviju članice Europske unije koju Macron još nije posjetio od početka svog predsjedničkog mandata. Francuska je Hrvatsku priznala 15. siječnja 1992., kada i većina država članica Europske Unije. Prve godine bile su daleko od idiličnih, objašnjava prvi veleposlanik Hrvatske u Francuskoj Branko Salaj. 

Macron krenuo prema Pantovčaku

09:13

Štićena kolona s francuskim predsjednikom Macronom krenula je prema Pantovčaku na kojem je sve spremno za njegov dolazak.

Hrvatske delicije za francuskog predsjednika

09:00

 - Na radnom ručku u Esplanadi u 13 sati okupit će se niz poznatih ljudi iz svijeta politike, diplomacije, gospodarstva, kulture i sporta koji svojim radom povezivali dvije zemlje. Dio uzvanika je poznat javnosti poput Ćire Blaževića i Tereze Kesovije koji su upravo u Francuskoj ispisivali zlatna poglavlja svoje karijere i tako popularizirali Hrvatsku u toj zemlji. Međutim doći će ovdje i čitav niz manje poznatih znanstvenika, kulturnjaka, diplomata koji su povezivali dvije zemlje. Domaćin ručka je premijer Andrej Plenković, a s obzirom na to da su Francuzi poznati kao vrsni gurmani I jedan od najvećih svjetskih izvoznika vina Hrvatska će im na stol servirati ono najbolje što ima - najbolje dalmatinske ribe, vrsna crna vina, zagorske štrukle, javio je Eugen Husak u Studiju 4.

- Valja napomenuti da je Francuska jedan od najvećih svjetskih izvoznika tehnologije, posebno u automobilskoj industriji pa će im i ovdje Hrvatska prezentirati ono najbolje što ima - automobile Mate Rimca i Bugattija, kaže Husak.

Predsjednika Macrona na Pantovčaku će uz vojne počasti svečano dočekati predsjednik Milanović

08:00

Emmanuel Macron sinoć je stigao u Hrvatsku. Nakon slijetanja u zračnu luku u ime Vlade dočekao ga je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Uz jake mjere sigurnosti predsjednik Macron uputio se na radnu večeru s premijerom Plenkovićem i užim krugom ministara. Sinoćnji razgovor nastavit će se danas u Banskim dvorima. Tom prilikom ministri obrane potpisat će ugovor o nabavi 12 francuskih aviona Rafale. Prije sastanka u Banskim dvorima, predsjednika Macrona na Pantovčaku će uz vojne počasti svečano dočekati predsjednik Milanović.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/macron-u-hrvatskoj-3567377

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.