Jasni Jakovljević umjesto zaslužene Nagrade za životno djelo "ostavka" s rokom trajanja

Jasni Jakovljević umjesto zaslužene Nagrade za životno djelo "ostavka" s rokom trajanja

Gradsko vijeće Grada Varaždina danas je u okviru dnevnog reda odlučilo da ne raspravlja o radu HNK Varaždinu, jer je pod raznim političkim, a prije svega sitnim interesnim pritiscima koji traju godinama, a ne samo posljednjih nekoliko mjeseci, intendantica Jasna Jakovljević odlučila podnijeti ostavku na mjesto intendanta s rokom 28. veljače. 
Gradonačelnik Neven Bosilj obrazložio je skidanje točke s dnevnog reda riječima da im je namjera bila zaštititi dignitet HNK, ali i intendantice Jasne Jakovljević te rekao: - Zahvaljujem se Jasni Jakovljević za sve što je napravila za kazalište i ponudio sam joj da mi od 1. ožujka bude savjetnica za kulturu, što je ona i prihvatila – rekao je Bosilj. 

- Nakon provedenih konzultacija, zaključili smo da ova činjenica, i ovo što se dogodilo danas, ova ostavka je razlog radi kojeg je nužno održati raspravu o radu HNK-a, pogotovo radi toga jer su izašla već i pisma zaposlenika i ansambla glumačkog HNK-a koja apeliraju na to da ih se pusti da rade jer oni još nemaju definiran repertoar. Nakon takve jedne blokade, nakon, eto, apela glumaca i zaposlenih, da kazališno vijeće nije radio sukladno pravilniku, da prekoračuju svoja ovlaštenja, i s obzirom na to da se to skida s dnevnog reda, mi smo odlučili da u toj farsi nećemo sudjelovati. Klub Nezavisnih vijećnika Ivana Čehoka će napusti sjednicu - rekao je Mario Lešina. 

Rasprava o skidanju točke o HNK-u s dnevnog reda prihvaćena je  većinom glasova, 11 glasova za i tri protivna glasa iz redova HDZ-a. Intendantici su čestitali na nedavnim nagradama Zdravka Grđan i Damir Habijan. U nastavku, među inim točkama bile su i nagrade zaslužnicima uz Dan Grada Varaždina.

A s time u svezi, nadamo se da će neko buduće Gradsko vijeće ispraviti povijesnu pogrešku te za njezine ogromne zasluge za cjelovitu obnovu varaždinskog HNK, postizanje nacionalnog statusa te angažman najvećih redateljskih i glumačkih, te glazbenih imena i sastava iz Varaždina ali i cijele Hrvatske i šire, te brojne nagrade, Jasni Jakovljević uručiti Nagradu Grada za životno djelo. Jer ako je itko živio za ovo kazalište to je bila i ostala Jasna Jakovljević.

Svim vijećnicima pak u buduće preporučujemo da barem jednom u godini pogledaju poneku predstavu, ako ni zbog čega, a onda zbog ljepote doživljaja, katarze i podrške ansamblu i instituciji bez koje ne bismo bili grad.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.