Orešković: Ustavni sud je jocker koji zabije zadnji čavao u sustav borbe protiv korupcije

Orešković: Ustavni sud je jocker koji zabije zadnji čavao u sustav borbe protiv korupcije

Novi Zakon o sukobu interesa potpuno je sukobio vladajuće i oporbu i prije nego što je došao na prvo čitanje na Markov trg. Oporba tvrdi da novi Zakon ne ispunjava svoju svrhu, a smanjuje ovlasti i saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Predlagatelj zakona drugog je stava - Povjerenstvo jača svoj utjecaj i položaj. 

Mislim da će se danas reći još riječ, dvije u okviru ove rasprave, a onda će uslijediti ono što je Arsen Dedić u svojoj jednoj pjesmi nazvao Susvita. Ono što se maknulo iz ovog Zakona su načela djelovanja i mogućnost da Povjerenstvo donosi odluke u kojima će utvrditi da je neki dužnosnik ta načela povrijedio i na neki način bilo čije privatne interese stavio ispred javnog, rekla je Dalija Orešković iz stranke Centar. 

Htjela bih, nastavlja Orešković, kratko prokomentirati ono što ste rekli u uvodu - da su ovdje na suprotstavljenim stranama vladajući i oporba. 

- To baš nije točno. Oporba možda samo verbalizira koji problemi proizlaze iz ovog novog zakona, a ovdje je zapravo u sukobu vlast, vladajući HDZ i javni interes svih građana Republike Hrvatske koji bi trebali imati državu u kojoj se vlast kontrolira. Nema borbe protiv korupcije bez učinkovitih preventivnih mehanizama. Sve što je služilo nekakvoj smislenoj prevenciji iz ovog je zakona maknuto u stranu, rekla je Orešković.

Želim reći da zakon ide u dva čitanja, bez obzira što između ta dva čitanja neće proteći puno vremena, ali u dva čitanja i oporba može izreći svoje stavove, ali može dati i konkretne amandmane u drugom čitanju kako zakon popraviti. Ovaj zakon donosi cijeli niz boljih mogućnosti za postupanje Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa nego što je to danas, rekao je HDZ-ov Dražen Bošnjaković. 

- Na koncu, tim zakonom širi se krug obveznika koji moraju dostavljati podatke o svojoj imovini i koji potpadaju pod ovaj zakon. Priča o tome da nema načela djelovanja, ona i dalje postoje, ali načela djelovanja su jedan opći članak koji govori da svaki dužnosnik mora u svom radu postupati u svom radu postupati tako da bude savjestan, odgovoran, pošten, da štiti svoj integritet i da štiti javni interes. Tako je bilo i u prijašnjem zakonu, tako je i sada. Međutim, nije zakonom zapriječeno da netko postupa po tom čl. 5 nego se tu radi o odluci Ustavnog suda koji je utvrdio da je donošenje odluka direktno na temelju čl. 5 da je to neustavna kategorija. Čl. 5 može biti opće pravilo, međutim, da bi netko bio doveden u kontekst da je kršio zakon, mora se pozvati na jedno konkretno djelo koje je u zakonu opisano gdje se konkretno može reći da netko nije ispunio imovinsku karticu ili je bio u sukobu interesa tako da je favorizirao svoj osobni interes ili interes osoba iz svog okruženja u odnosu na javni interes, rekao je.

Pobjeda Matije Posavca i reizbor na mjesto župana u Međimurju

To samo pokazuje da kao država još uvijek nismo dosegli tu razinu svijesti da budemo dosljedni u borbi protiv korupcije, ističe Orešković.

- Ono što je HDZ na nacionalnoj razini, a svi dobro znamo što je, na lokalnoj vidimo kako izgleda, a gospodin Posavec nije ni prvi ni zadnji slučaj, rekla je.

Što se tiče pobjede župana Posavca, Bošnjaković podsjeća da je izašlo nešto manje od 30 posto birača, on je dobio uvjerljivih gotovo 80 posto i pobijedio. 

- Građani znaju kako je on radio u dva mandata i zato su vjerojatno ti razlozi prevagnuli u odnosu na ovu zadnju aferu u kojoj se ispituje što je tu bilo. U svakom slučaju volio bih da su građani izašli u većem broju pa bi onda rezultati bili objektivniji, rekao je.  

Opća načela djelovanja

Što se tiče zakona i tzv. načela djelovanja, Orešković ističe da mi imamo tijelo koje se zove Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje više nema ovlast utvrditi i reći da neko ponašanje predstavlja sukob interesa. 

- Tvrdnja gospodina Bošnjakovića da je to neustavna kategorija je jedan veliki nonsens. Da pojasnim, HDZ je prije možda unatrag mjesec dana donio jednu novu Nacionalnu strategiju borbe protiv korupcije koja je puna etičkih načela djelovanja i obaveza da sva tijela donose svoje vlastite etičke kodekse, pravila ponašanja. Ono što nedostaje je tijelo koje će utvrditi ako se netko ne ponaša lijepo i u skladu s očekivanjima koje jedna javna dužnost nosi da to utvrdi i institucionalno osudi. Ostale su rečenice koje propisuju što to dužnosnik mora, biti častan, pošten, odgovoran, ali ako to ne poštuje, nikome ništa! 

- Što se tiče provjere imovinskih kartica i Ustavnog suda, prvi put je 2011. srušio ovlasti Povjerenstva jer se tog tijela politika uvijek boji, a Ustavni sud je onaj jocker koji zabije zadnji čavao u sustav borbe protiv korupcije. Dakle, 2011. je rekao ako već želimo imati sustav provjere iz imovinskih kartica da se kroz zakon mora propisati kako će pravila tog postupka izgledati. Od 2011. do danas vlast nije uspjela osmisliti jednu rečenicu, jednu jedinu odredbu kako ta redovita provjera u praksi izgleda. Očito je intencija da se to nikad ne provede, a kakva će biti moć povjerenstva, vidi se iz činjenice da je Ustavni sud tražio da se propišu kriteriji tko to može biti. Pa se traži da to bude netko tko poznaje europsko pravo, međunarodnu praksu koja se tiče sukoba interesa, umjesto da se kriteriji za člana Povjerenstva povise, ova vlast je rekla da čak ni predsjednik Povjerenstva ne mora imati pravosudni ispit. Dovoljno je da bude običan pravnik. To može biti netko tko je do jučer bio na šalteru i lupao pečate, do te razine su srozali ulogu jednog prilično važnog antikorupcijskog tijela. 

Nisam ja tu ništa rekao, uzvraća Bošnjaković, nego ponovio ono što je Ustavni sud u svojoj odluci naveo, a to je da načela ne mogu biti temelj za samostalno donošenje odluka i da je takvo što neustavno. 

- Kad bi se donosile odluke kao što jesu, onda bi to ovako bilo u praksi. Donesete odluku i kažete da je netko lopov, ali u točki 2 kažete da on nije počinio kazneno djelo, da ništa nije ukrao. Dakle, tu se vidi da je potrebna poveznica između općeg načela i svih onih zabranjenih ponašanja koja zakon navodi. Mislim da Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa nije razoružano, dapače njemu su ostale sve nadležnosti koje je imalo, samo su proširene ovlasti na djelovanje i na one koji su imenovani u trgovačka društva. Ima važna stvar, što jest novum u odnosu na prije, jasnije su odredbe i što se tiče procedure pred Povjerenstvom, određena su i točno napisana zabranjena ponašanja. Također ima i odredba koja jasno govori da mora deklarirati situaciju u kojoj je potencijalno u sukobu interesa i izuzeti se iz glasovanja. To su neke stvari koje preciziraju taj postupak, rekao je. 

Što se tiče uvjeta stručne spremne, to nije uvjet da se neće donositi neustavne odluke, navodi Bošnjaković.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/oreskovic-ustavni-sud-je-jocker-koji-zabije-zadnji-cavao-u-borbu-protiv-korupcije-bosnjakovic-povjerenstvo-nije-razoruzano-3619490 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.