Inicijativa HNS-a: Na teret opskrbljivača što prije ugraditi detektore ugljičnog monoksida u sva kućanstva

Inicijativa HNS-a: Na teret opskrbljivača što prije ugraditi detektore ugljičnog monoksida u sva kućanstva

Zbog nedavnih tragičnih slučajeva trovanja ugljičnim monoksidom, HNS traži da se što hitnije uvede zakonska obveza pružateljima opskrbe energentima, prvenstveno plinskim opskrbljivačima, da svojim korisnicima osiguraju ugradnju detektora ugljičnog monoksida.

„Nužno je što prije ugraditi detektore ugljičnog monoksida u sva kućanstva i to na teret opskrbljivača. Ova sigurnosnu inicijativu u nekoliko sam navrata predlagao kao saborski zastupnik, obzirom da tijekom svake sezone grijanja opetovano svjedočimo tragičnim slučajevima trovanja ugljičnim monoksidom“ - poručuju iz vodstva stranke Predrag Štromar i Stjepan Čuraj. 

HNS također upućuje zahtjev resornom ministarstvu da u svrhu provedbe ove mjere donese odgovarajuće podzakonske pravne propise. „Ovu našu prvenstveno sigurnosnu inicijativu nužno je što prije implementirati u praksi kako bi se u budućnosti izbjegla nepotrebna stradavanja i tragični slučajevi te korisnicima osigurala sigurna upotreba energenata. Nažalost, ponovno nas je jučer zatekla još jedna vijest o trovanju ugljičnim monoksidom, a budući da je sezona grijanja tek započela i da postoji konkretan način da se ovakve tragedije u budućnosti izbjegnu i da građani u 21. stoljeću ne riskiraju vlastite živote zbog elementarne potrebe da se ugriju u zimskim mjesecima pozivamo Ministratsvo na djelovanje".

Hrvatska narodna stranka-liberalni demokrati je nedavno poslala inicijativu prema Ministarstvu gospodarstva kojom tražimo propisivanje obveze ugradnje detektora ugljičnog monoksida u sva kućanstva s trošilom na plin o trošku opskrbljivača plinom.Očekujemo stoga što skorije očitovanje ministarstva te pokretanje izmjena mjerodavnih propisa kako bi se ova naša prvenstveno sigurnosna inicijativa što prije implementirala u praksi i kako bi se u budućnosti izbjeglo ponavljanje tragičnih slučajeva trovanja ugljičnim monoksidom kakvima nažalost, gotovo redovito svjedočimo tijekom zimskih mjeseci.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.