Presica Tomaševića: Prihvatili SDP-ove amandmane, HDZ-ov odbili

Presica Tomaševića: Prihvatili SDP-ove amandmane, HDZ-ov odbili
Održana je konferencija za medije zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.
- Što se tiče sjednice Gradske skupštine, predlažemo proračun od 15,12 milijardi kuna, oko pet milijardi kuna otpada na gradske ustanove. Pored toga, ovih nešto više od 10 milijardi kuna se odnosi na proračun u užem smislu. Proračun je za 1,1 milijardu kuna veći odnosu na rebalans proračuna za 2021. Povećat će se prihodi od prodaje imovine, od prodaje nekretnina, od prodaje udjela u APIS-u. Isto tako, vezano uz povećane porezne prihode i rast BDP-a. Što se tiče rashoda, povećavaju se rashodi za otplatu duga, izvijestio je gradonačelnik. 

Poručio je da će prihvatiti amandman kluba SDP-a, vezano uz mjeru roditelj-odgojitelj. 

- Što se tiče kapaciteta za dječje vrtiće, predvidjeli smo 52 milijuna kuna za izgradnju tri do četiri vrtića. Oni su podnijeli amandman da se kompenzacijske mjere za vrtiće poveća na 25 milijuna kuna, to ćemo prihvatiti isto kao i amandman vezano za povećanje sredstava Centar za zdravlje mladih. Primjereno je da se ojačaju aktivnosti u tom projektu. Klub Mosta je podnio niz amandmana izvan poslaničkog roka, iz te perspektive ne mogu biti razmatrani. Međutim, prihvatit ćemo još veće povećanje satnice za pomoćnike u nastavi. S novim prijedlogom ćemo ići na 30 kuna po satu, nadamo se da ćemo dobiti sredstva iz EU-a, tu ćemo malo riskirati. 

Neće prihvatiti amandman HDZ-a vezano uz mjeru roditelj-odgojitelj.

- Htjeli su uzeti 200 milijuna kuna od ZET-a za namirivanje ove stavke. To je potpuno neprihvatljivo, ZET bi automatski postao gubitaš te ne bi mogao povlačiti novac iz EU-a, a vezano uz obnovu voznog parka. 

Nema ništa u proračunu što nije realno, svi su prihodi realni i predvidljivi, a svi su troškovi u granicama tih prihoda.

- To je način kako ćemo upravljati gradom i to je način kako ćemo izvući grad iz financijske krize. Imamo 300 milijuna kuna suficita u idućoj godini, ističe. 

Što se tiče spalionice u Resniku, kaže da planiraju primiti udruge koje se protive tome.

- Vidim da je odjednom problem i u sortirnici u Resniku, to je potpuno neprihvatljivo. Niti smrdi niti išta narušava. Radi se o suhim reciklantima, papir, lim, plastika. Sada plaćamo veliki novac privatnicima kako bi otpad uzeli od građana Zagreba. Želimo osigurati da se većina sredstava za sortirnicu financira iz EU fondova. Sigurno u ovom mandatu radimo da grad Zagreb ima vlastitu sortirnicu i kompostanu.

Komentirao je i izjavu Viktora Gotovca, novoizabranog čelnika zagrebačkog SDP-a, da bi Aleksandra Zec trebala dobiti svoju ulicu u Zagrebu. 

- Prihvatio sam poziv udruga i organizacija koji organiziraju komemoraciju obitelji Zec na Sljemenu. I prije izbora Gotovca, smatram da je 30 godina prošlo od tog zločina, bilo je krajnje vrijeme da netko iz grada Zagreba oda pijetet žrtvama zločina. Nitko do sada to nije napravio. Ne želimo da nitko bude diskriminiran zbog svoje nacionalnosti, danas ću prisustvovati komemoraciji. Razgovarat ćemo i sa organizacijama i SDP-om kao partnerom o tome kako se može komemorirati ta jedna od najsramotnijih epizoda u povijesti ovoga grada. 

Gotovac je kritizirao gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 ukidanje mjere roditelj-odgojitelj. Postoje li problemi u koaliciji?

- Nema nikakvih problema u koaliciji. Kritike su uvijek dobrodošle, očekujem da ćemo razgovarati s koalicijskim partnerom i dalje. S druge strane, uvjeren sam da će SDP-ov klub usvojiti reviziju mjere roditelj-odgojitelj. 

Demografske mjere se ne bi trebale provoditi samo na razinama lokalne samouprave.

- Potiče se dodatna depopulacija u nekim dijelovima države, ističe. 

Što se tiče povratka imena Trga maršala Tita, Tomašević kaže da je jasno bio protiv preimenovanja.

- Isto tako smo u kampanji govorili da to nije jedna od prioritetnih tema, s obzirom na to da pucaju cijevi po cijelom gradu, da grad nije obnovljen. Što se tiče javnih ustanova, stambenih zgrada... Međutim, o svemu ćemo s koalicijskim partnerom razgovarati, pa i o toj temi. Razgovarat ćemo i o ulici Aleksandre Zec s SDP-om i drugim organizacijama. To što ja kao prvi gradonačelnik nakon 30 godina dolazim na komemoraciju na Sljeme, mislim da to dovoljno govori o našem stavu o tom pitanju, dodaje. 

Građani se žale da ne mogu legalno zbrinuti glomazni otpad.

- Rekao sam da je bilo malih kašnjenja, već zato što je dobar dio radnika Čistoće obolio od COVID-a. Problem ilegalnih odlagališta nije od jučer u gradu Zagrebu, mi smo se kao oporba borili protiv toga u skupštini. Cijeli je biznis nastao od toga, mora se poduzeti nešto s Državnim inspektoratom. To nisu građani koji odvoze otpad, već se radi o biznisu, to dovoze kamioni. Tome jednom treba stati na kraj. 

Predstavnici suvlasnika ostat će odgovorne osobe vezano uz obnovu, a GSKG će ostati partner u tom slučaju.

- S promjenom uprave GSKG-a stvari bi trebale biti bolje. Što se tiče ljudi u hostelu Arena, oni su u režimu kao i svi drugi. Mislim da mi kao Grad izlazimo dovoljno u susret njima kao i drugima oštećenima u potresu, ističe zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet dodajući da su uvjeti boravka u hostelu Arena jako dobri te da daju sve od sebe da boravak, koji nije lagan, bude što lakši. 
 
IZVOR: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.