Hrvatska će nastaviti dva ukrajinska politička prioriteta - mirnu reintegraciju okupiranog područja i europski put

Hrvatska će nastaviti dva ukrajinska politička prioriteta - mirnu reintegraciju okupiranog područja i europski put

Premijer Plenković ocijenio je da je njegov drugi službeni posjet Ukrajini, koji je završio danas u Lavovu, učvrstio izvrsne i prijateljske odnose između Hrvatske i Ukrajine te jako dobru političku atmosferu koju dvije zemlje grade već godinama. Naglasio je da će Hrvatska nastaviti podržavati dva temeljna politička prioriteta Ukrajine – mirnu reintegraciju okupiranih područja i europski put Ukrajine -  pogotovo s obzirom na jedinstveno iskustvo Hrvatske u okviru Europske unije u pogledu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, s jedne strane, i svježe znanje koje ima kao najnovija članica Europske unije u pogledu pristupnih pregovora, s druge strane.

Drugi dan službenog posjeta Ukrajini, u Lavovu, predsjednik Vlade Andrej Plenković započeo je predavanjem na temu "Budućnost Europe", na Ukrajinskom katoličkom sveučilištu gdje je ponovio snažnu potporu Hrvatske europskoj perspektivi Ukrajine, istaknuvši da je ona ključna za razvoj i koheziju zemlje.
 
Mirna integracija okupiranih područja i europski put dva su najvažnija prioriteta Ukrajine, a Hrvatska je prijatelj koji će Ukrajini pomoći u tome, rekao je premijer Andrej Plenković tom prigodom.
 
"Prvo mirna reintegracija, a onda europski put dva su najvažnija prioriteta Ukrajine. Mi smo deset puta manji, ali smo prijatelj čiji savjet može biti koristan. Ne kažem da će to biti brzo rješenje, ali je to svakako proces kojemu možemo pridonijeti", istaknuo je.
 
"Moja poruka ukrajinskom narodu, ukrajinskoj javnosti, čelnicima i vama studentima je ponuditi jedinstveno iskustvo Hrvatske u procesu mirne reintegracije", kazao je
 
Snažno prijateljstvo kao temelj partnerstva između dvije zemlje
 
Istaknuo je da su veze i prijateljstvo između Hrvatske i Ukrajine snažni i predstavljaju temelj partnerstva između dvije zemlje.
 
"Hrvatski i ukrajinski narod imaju povijesne veze, imamo veze ovdje u zapadnoj Ukrajini, u regiji Karpata, Bila Hrvatska, mi kažemo da zapravo potječemo iz ovog dijela Europe", rekao je Plenković koji se tijekom dana sastao i s predstavnicima udruga "Bila Hrvatska" i "Hrvatski klub".
 
Održao je i radni ručak s predstavnicima poslovne zajednice koji je priredio Maxim Kozicki, guverner oblasti Lavov. Posjetio je središnje groblje Ličakiv gdje je zapalio svijeću na spomeniku Nebeskoj stotini i položio cvijeće na spomenik Hrvatima poginulima u I. svjetskom ratu.
 
Sastao se i s profesorima, studentima i studenticama kroatistike te s gradonačelnikom Lavova Andrijom Sadovijem.
 
Ukrajina je prije 30 godina bila prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku
 
U izjavi medijima, uoči povratka u Hrvatsku, naglasio je da je ovaj posjet imao snažnu političku, gospodarsku, kulturnu i akademsku dimenziju.
 
"Kada sve rezimiramo, možemo reći da je ovaj posjet učvrstio izvrsne i prijateljske odnose između Hrvatske i Ukrajine, jako dobru političku atmosferu koju gradimo već godinama", istaknuo je, podsjetivši da se radi o njegovom drugom službenom posjetu Ukrajini. Prvi je bio, dodao je, 2016.
 
Naglasio je da je Ukrajina bila prva članica Ujedinjenih naroda koja je priznala Hrvatsku, a za dva dana obilježit će se točno 30 godina od toga priznanja.
 
Naveo je da je, od njegovoga zadnjeg posjeta, udvostručena trgovinska razmjena, a na temelju brojki dolazaka ukrajinskih turista u Hrvatsku donesena je odluka da se u Ukrajini otvori ured Hrvatske turističke zajednice.
 
Ukrajini pomoć hrvatskog iskustva u mirnoj reintegraciji i europskom putu
 
Naglasio je da će Hrvatska nastaviti podržavati dva temeljna politička prioriteta Ukrajine – mirnu reintegraciju okupiranih područja i europski put Ukrajine -  pogotovo s obzirom na jedinstveno iskustvo Hrvatske u okviru Europske unije u pogledu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, s jedne strane, i svježe znanje kao najnovija članica Europske unije u pogledu pristupnih pregovora, s druge strane.
 
"Oba ta prioriteta jako su dobro primljena od strane ukrajinskih sugovornika, nastavit ćemo kroz rad radnih skupina i na svim drugim razinama ovu suradnju koja je zaista primjer kvalitetnih i jako dobro formatiranih bilateralnih odnosa u europskom kontekstu", poručio je premijer Plenković.
 
Upitan o Akcijskom planu o hrvatsko-ukrajinskoj radnoj skupini za suradnju, premijer Plenković pojasnio je da se radi o dokumentu koji je dogovoren na razini Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a sadrži nekoliko konkretnih točaka o kojima će hrvatska strana ukrajinskoj prenositi iskustva.
 
Radnu skupinu u prvome mandatu njegove Vlade, podsjetio je, vodila je Zdravka Bušić, koja je bila jako involvirana u periodu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja devedesetih godina, a suradnja će se nastaviti na tom tragu.
 
Milanovićeve izjave štete i vanjskoj i unutarnjoj politici
 
"Ako je to izjavio, onda je to još jedna njegova uspješnica, vidim da je u top formi i da je briljantan inače ovih dana. Naši ukrajinski prijatelji ovdje sigurno će biti oduševljeni s takvom izjavom hrvatskog predsjednika. Time samo ojačava svoj međunarodni položaj i ugled, jer nema tko ga ne zove i tko ga ne hvali na međunarodnoj razini. Zaista pronosi slavu hrvatske vanjske politike i to je pravi put i ja mu čestitam i predlažem da tim putem samo nastavi", poručio je premijer Plenković na upit novinara na izjave predsjednika Zorana Milanovića o tome da je njegov put u Ukrajinu "šarlatanstvo", ustvrdivši kako su takve kvalifikacije opet valjda posljedica "juga u Zagrebu".  
 
Upitan štete li diplomaciji izjave predsjednika Republike o genocidu u Srebrenici, premijer Plenković ustvrdio je kako sve šteti.
 
"Šteti i unutarnjoj šteti i vanjskoj. Pa ne morate biti veliki analitičar da to prepoznate", dodao je.
 
Što se tiče odnosa Hrvatske prema Rusiji, istaknuo je da dvije zemlje imaju kontinuirani dijalog, podsjetivši da je Hrvatsku nedavno podsjetio ruski ministar vanjskih poslova Lavrov.
 
"Imamo i politički dijalog i gospodarsku suradnju, prisutne su i ruske kompanije u Hrvatskoj i hrvatske u Rusiji. Imamo određene pozicije i načela u međunarodnim odnosima kojih se držimo i to Rusija zna. Naš odnos s Ukrajinom ni na koji način nije odnos protiv Rusije", istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Kazao je i kako se ne može surađivati u području vanjske politike s nekim tko ima takve stavove i nevjerojatne teze o karakteru, na primjer, ovog posjeta Ukrajini.
 
Vlada vodi ozbiljnu i državničku politiku koja ima konkretnu korist za građane i ostvaruje ciljeve
 
"Kad imate velike i snažne ciljeve vanjske politike, onda na njima radite sustavno, s partnerima, na način koji vam omogućuje da ostvarite cilj", poručio je premijer Plenković.
 
Takvom je politikom uspostavila, podsjetio je, izvrsnu suradnju s Francuskom i ojačala hrvatsku obrambenu sposobnost kupnjom Rafalea.
 
Tako je i predanim radom i ispunjavanjem kriterija za provođenje Schengenske stečevine, dobila pozitivne ocjene Komisije i Vijeća, a ista stvar je i s ulaskom Hrvatske u europodručje.
 
"Prema tome, Hrvatska za vrijeme naše Vlade, vodi ozbiljnu vanjsku politiku, pravu državničku politiku koja ima konkretnu korist za naše građane i ostvaruje ciljeve", poručio je.  
 
Naglasio je da se tako vodi ozbiljna politika, bez vrijeđanja ikoga, ostvarujući svoje interese na kulturan, pristojan, argumentiran i mudar način.
 
Potvrdio je, na upit novinara, da će idući tjedan, u ponedjeljak, posjetiti Bosnu i Hercegovinu -  Sarajevo i Mostar.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.