Vijeće Predsjednika Republike za energetsku tranziciju predstavilo Smjernice za ubrzanje energetske tranzicije

Vijeće Predsjednika Republike za energetsku tranziciju predstavilo Smjernice za ubrzanje energetske tranzicije

Vijeće Predsjednika Republike za energetsku tranziciju, na svojoj 6. sjednici održanoj u srijedu u Uredu Predsjednika Republike, predstavilo je Smjernice za ubrzanje energetske tranzicije. Riječ je o prijedlozima kako povećati udjele obnovljivih izvora energije, kako značajnije potaknuti tzv. građansku energetiku, odnosno ukloniti prepreke za razvoj toplinarstva te dekarbonizaciju gradova. Na sjednici Vijeća sudjelovao je i predsjednik Republike Zoran Milanović, a kao gost sjednice pridružio se i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić sa suradnicima.

Uoči sjednice, posebni savjetnik Predsjednika Republike za energiju i klimu Julije Domac rekao je kako se na sjednici Vijeća za energetsku tranziciju nastavlja dijalog i suradnja s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja.

 „Razgovarat ćemo o tome kako možemo ubrzati energetsku tranziciju u Republici Hrvatskoj, iskoristiti prilike koje su pred nama, tehnološke mogućnosti, financijske mogućnosti, učiniti da stvari budu još uspješnije nego što su sada. Ministarstvo u svojim nadležnostima obavlja svoj dio posla. U Vijeću za tranziciju sjede stručnjaci, gospodarstvenici, predstavnici energetskih tvrtki, nekih državnih institucija koji svoja promišljanja, znanja i iskustvo stavljaju na raspolaganje i ministarstvu“, rekao je savjetnik Domac i pojasnio kako suradnja i dijalog s Ministarstvom traje više od godinu dana s ciljem da se pronađe način kako energetsku tranziciju u Hrvatskoj učiniti onakvom kakovom bismo svi željeli.

 „Gledamo kako bismo našim građanima omogućili da žive benefite obnovljivih izvora energije i svega onoga što čini energetsku tranziciju. Ambiciozni ciljevi su već postavljeni u nacionalnim dokumentima, a nova regulativa Europske unije koja se zove „Fit for 55“ te će  ciljeve učiniti još ambicioznijima za Republiku Hrvatsku kao i za druge zemlje članice Europske unije. Za to će biti potrebno svu domaću pamet, iskustvo i tehnološke mogućnosti staviti na jednu hrpu i odgovoriti na te izazove koji su postavljeni tako ambiciozno i tako zeleno kako bi doprinijeli kvaliteti života građana. Energetska tranzicija nije samo priča o tehnologiji, o izvorima financiranja, o strateškim velikim vrijednostima nego priča o kvaliteti života svih nas, ljudi koji žive i rade u Republici Hrvatskoj. U tom smislu mi nastavljamo dobru suradnju s Ministarstvom“, poručio je savjetnik Domac.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u izjavi za medije potvrdio je kako Vijeće za energetsku tranziciju vidi kao vrlo dobar alat za raspravu, a u konačnici i za kritiku energetske tranzicije i energetskog sektora u Republici Hrvatskoj.

 „Mi u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja svaku raspravu temeljimo na argumentima, pa u tom kontekstu i one koje su se do sada vodile na Vijeću vrlo rado prihvaćamo i bit će nam i danas drago čuti kako struka, dakle članovi Vijeća, promišljaju energetsku tranziciju s obzirom na činjenicu da je riječ o procesu koji će biti vrlo izazovan u sljedećih nekoliko desetljeća, do 2050. godine kada Europa, pa i Hrvatska, idu ka klimatski neutralnom društvu.  Danas ćemo čuti kako članovi Vijeća o tome promišljaju, mi ćemo iz Ministarstva ponuditi našu argumentaciju o onome što je učinjeno, o onome što mislimo učiniti i siguran sam da će i zaključci ovoga Vijeća i sastanak koji slijedi pomoći još jednom u promišljanju politika na dobrobit svih naših građanki i građana i u konačnici na transformaciji Hrvatske prema onome što želimo. Naša vizija je zemlja obnovljivih izvora energije, zelena ekonomija i u konačnici klimatski neutralno društvo narednih desetljeća“, rekao je ministar Ćorić.

 Energetska tranzicija treba biti posebno usmjerena na povećanje konkurentnosti i poticanje inovacija, smanjenje negativnih učinaka na ljudsko zdravlje i okoliš, ali i osiguravanje energetske neovisnosti Republike Hrvatske, jedna je od glavnih poruka predstavljenih Smjernica.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.