Predsjednik Milanović sudjelovao na Okruglom stolu na temu regionalne nejednakosti

Predsjednik Milanović sudjelovao na Okruglom stolu na temu regionalne nejednakosti

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na Okruglom stolu na temu regionalne nejednakosti, a koji je u organizaciji Ekonomskog savjeta Predsjednika Republike održan danas u Uredu predsjednika Republike.  

Na Okruglom stolu su predstavljeni rezultati postojećih istraživanja o regionalnoj distribuciji realne i financijske imovine kućanstava u Hrvatskoj, zatim o dugoročnim socio-ekonomskim obilježjima potpomognutih područja i brdsko planinskih područja u Hrvatskoj, o važnosti kvalitete upravljanja i prostorne dimenzije na unaprjeđenje ekonomskih učinaka decentralizacije, te o korekcijama izračuna Ginijevog koeficijenta temeljem dostupnih mikro-podataka iz Porezne uprave.  

Uz članove Ekonomskog savjeta PRH i dužnosnike Ureda predsjednika, na Okruglom stolu sudjelovali su znanstveni suradnik na Ekonomskom institutu dr. sc. Ivica Rubil, profesor s Katedre za ekonomsku teoriju Ekonomskog fakulteta Zagreb dr. sc. Marko Ledić te viša savjetnica u Direkciji za financijsku stabilnost Marina Kunovac.  

Predsjednik Milanović istaknuo je problem nejednakost kao važnu temu kojoj bi se javne politike trebala posvetiti, pa će Ekonomski savjet PRH tijekom 2022. godine organizirati seriju okruglih stolova usmjerenih analizi svih uzroka i posljedica nejednakosti U Hrvatskoj. Podsjećamo kako je Ekonomski savjet PRH ove godine već izradio i predstavio javnosti dokument „Dugoročna razvojna vizija Banije“.  

Na Okruglom stolu sudjelovali su članovi Ekonomskog savjeta predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Đula Borozan s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Boris Cota s Ekonomskog fakulteta Zagreb, prof. dr. sc. Saša Drezgić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, izv. prof. dr. sc. Tomislav Hernaus s Ekonomskog fakulteta Zagreb, dr. sc. Igor Matutinović sa Zagrebačke škole ekonomije i managementa, izv. prof. dr. sc. Vinko Muštra s Ekonomskog fakulteta u Splitu i dr. sc. Marina Tkalec s Ekonomskog instituta Zagreb.  

Uz predsjednika Milanovića bili su posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju i predsjednik Ekonomskog savjeta Predsjednika izv. prof. dr. sc Velibor Mačkić, savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i pomoćnica savjetnika Predsjednika za ekonomiju mr. sc. Martina Ciglević.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.