Ministar o mogućnosti opremanja borbenim vozilima pješaštva Bradley M2A2 ODS

Ministar o mogućnosti opremanja borbenim vozilima pješaštva Bradley M2A2 ODS

„Vlada će nastaviti podupirati modernizaciju i razvoj sposobnosti Hrvatske vojske. Važno je da sve grane Oružanih snaga Republike Hrvatske svoje sposobnosti prilagode postojećim sigurnosnim izazovima. Vlada će podržati svako takvo nastojanje. U tom kontekstu važno nam je nastaviti razvijati izvrsne bilateralne odnose s našim saveznicima i partnerima“, rekao je ministar obrane Banožić nakon održanog online sastanka   s predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država predvođenim zamjenicom pomoćnika državnog tajnika SAD-a za obranu Laurom Cooper.

Sastanku su nazočili i predstavnici Ureda predsjednika Vlade, Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te zapovjednici grana Hrvatske vojske.Na sastanku je još jednom naglašena predanost Vlade osnaživanju svih grana Hrvatske vojske radi uspješnog odgovora na suvremene obrambene i sigurnosne izazove. S američkim predstavnicima razgovaralo se i o tehničkim pitanjima ponude Vlade SAD-a o mogućnosti opremanja borbenim vozilima pješaštva Bradley M2A2 ODS.

Vlada želi dugoročno dobru i održivu investiciju za Hrvatsku kopnenu vojsku, a pritom je važno procijeniti iznos potrebnih daljnjih ulaganja za modernizaciju, kojima bi se osigurala dugoročna održivost ovih vozila u sljedećih 20 do 30 godina.

U izjavi novinarima uoči sjednice Vlade ministar obrane Banožić naglasio je da SAD-u nije cilj prodati Hrvatskoj nešto što joj ne treba, nego da ima snažnog saveznika. Izrazio je uvjerenost da će se i dalje razgovarati o Bradleyju, a možda i o nekom drugom oklopnom vozilu.
Upitan o troškovima modernizacije oklopnog vozila Bradley, Banožić je rekao da bi 153 milijuna dolara trebala dati hrvatska država, a 45 milijuna dolara je administrativni trošak koji bi pokrila američka vlada kroz donaciju opreme u toj vrijednosti.

Republika Hrvatska bi 153 milijuna dolara trebala platiti kroz nekoliko godina, sukladno ponuđenom planu isporuke vozila M2A2 ODS i to bi zapravo bila kupnja, rekao je Banožić, napominjući da  bi se dobio jedan dio naoružanja i rezervnih dijelova. 

Pitanje je što treba uložiti u dio opreme kako bi bilo na razini onih koji se danas koriste u američkoj vojsci, istaknuo je, dodavši kako se na taj način definira ulaganje po vozilu. Iznos od 6,5 milijuna dolara je nastao kao tema s brojnih sastanaka o opremanju i modernizaciji, rekao je Banožič.

Odgovorio je i na novinarsko pitanje o održavanja vozila Bradley u Đuri Đakoviću koji bi za to bio specijaliziran te ima li smisla uložiti 6,5 milijuna dolara po komadu u modernizaciju oklopnog vozila koje ni nakon toga neće biti na razini novih koje ima američka vojska, ako novi njemački oklopnjak Lynx stoji 10 milijuna. Banožić je rekao da se zamjena oklopnjaka istočne proizvodnje koje sada imamo, provodi radi ostvarivanja NATO cilja do 2026. i formiranja pješačke brigade, i to čine i druge države.
Naglasio je i da, kada je riječ o resoru obrane, pojedini političari moraju shvatiti da nema dnevne politike u tome, nego je jedina politika interes sigurnost Republike Hrvatske i njezin obrambeni sustav.


Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.