Pozitivno mišljenje Odbora za obranu o nabavi borbenih vozila Bradley

Pozitivno mišljenje Odbora za obranu o nabavi borbenih vozila Bradley

Odbor za obranu Hrvatskog sabora na 17. zatvorenoj sjednici koja je održana u četvrtak 27. siječnja 2022. godine dao je pozitivno mišljenje o nabavi borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS za potrebe opremanja Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ministar obrane Mario Banožić naglasio je kako mu je bila iznimna čast i zadovoljstvo prisustvovati sjednici Odbora za obranu na kojoj se razgovaralo o važnim odlukama po pitanju opremanja i modernizacije Hrvatske vojske.

„Zahvaljujem svim članovima Odbora koji su podržali i prepoznali važnost i ovog projekta, što su saslušali sve argumente koji su prije svega dolazili od Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske kroz izraženu taktičko-tehničku studiju o borbenom vozilu pješaštva. U ova dva mjeseca održali smo veliki broj sastanaka i u Glavnom stožeru i u Ministarstvu obrane, a isto tako i sa svima koji su relevantni za donošenje jedne ovakve odluke. Razmotrili smo financijske aspekte kao i sve što je predstavljalo moguće rizike za realizaciju ovog projekta“, pojasnio je ministar.

Naglasio je kako je u samom postupku učinjeno najbolje za Republiku Hrvatsku po pitanju modernizacije Hrvatske kopnene vojske. „Ponuda koju smo dogovorili s američkom stranom znatno je bolja od prethodne. Platit ćemo gotovo 100 tisuća dolara manje po vozilu nego što je to bilo ponuđeno ranije. Američka strana povećala je donaciju za 6,1 milijun dolara te ona iznosi 51,1 milijun dolar“, rekao je ministar Banožić. Također je najavio dodatnih 11 milijuna dolara za opremu s kojom će u budućnosti biti opremljena sva vozila s najmodernijim topovima, komunikacijskim sustavima, dodatnim naoružanjem i količinom streljiva raketa.

Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Franko Vidović izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom Vlade Republike Hrvatske sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi s nabavom borbenih vozila pješaštva Bradley istaknuvši kako je nakon četiri godine pregovora ipak pokazano da unutar sustava postoji dovoljno snage i da je moguće postići konsenzus bez obzira na sve poteškoće koje su tijekom pregovora nastale. „Zadovoljan sam nabavom kojom povećavamo sposobnosti Hrvatske vojske i ispunjavamo cilj NATO-a. Nabava će ujedno utjecati i na hrvatsko gospodarstvo jer će omogućiti širi opseg poslova tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila. Uvjeren sam da će ovo dati pozitivan vjetar razvoju naših odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama“, istaknuo je Vidović.

 FOTO: HINA/Damir SENČAR

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.