Marić: Vlada će uskoro predstaviti paket mjera za ublažavanje efekta rasta cijena energenata

Marić: Vlada će uskoro predstaviti paket mjera za ublažavanje efekta rasta cijena energenata

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić je na 5. poreznoj konferenciji: Porezna politika u funkciji oporavka i otpornosti, u organizaciji zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i tvrtke Deloitte Hrvatska održao predavanje o izazovima porezne politike u Hrvatskoj, u kojem se osvrnuo i na aktualnu energetsku krizu.

Poručio je da Vlada vrlo intenzivno radi na paketu mjera za ublažavanje efekta rasta cijena energenata, a koji će biti predstavljen "vrlo skoro", u idućim danima i tjednima.
Cilj paketa mjera je da u što je moguće većoj mjeri ublaži evidentan i značajan inflatorni udar koji se u Hrvatskoj posebice očekuje, u smislu rasta cijena energenata od  1. travnja. 

Marić je istaknuo da poduzetnici cijelu situaciju već dobrim dijelom osjećaju na računima i proizvodnim procesima, pa se stoga gleda kako i njima dati određenu vrstu pomoći kako bi se koliko-toliko ublažili ovi efekti.

Ne želeći još u ovom trenutku govoriti o konkretnim brojkama i detaljima, Marić je poručio da će sastavni dio paketa mjera biti i porezna politika, apostrofiravši da ona nikad nije bila "gluha, nijema i slijepa", pa neće ni ovaj puta.
"Porezna politika nije nikad bježala od svoje odgovornosti, kako u dobrim, tako i lošim vremenima", istaknuo je.

PDV na isporuku električne energije iznosi 13 posto, a na plin 25 posto, a Marić nije konkretno odgovorio na novinarsko pitanje koliko će se sniziti PDV na te energente, ponovivši da će sve biti predstavljeno u vrlo skoro vrijeme. 

Inače, kako je već i ranije naznačeno, paket će između ostalog uključivati zaštitu najugroženijih putem povećanja naknada i kruga primatelja vaučera za struju, kao i širenja opsega naknada na troškove za plin.

Također, Marić je poručio da će se "ući malo dublje" u strukturu cijene samih energenata, u smislu sagledavanja svih vrsta naknada.

Marić je istaknuo da je ovo prva porezna konferencija Deloittea i zagrebačkog Ekonomskog fakulteta da se u godinu nije ušlo s nekim značajnijim poreznim izmjenama.

Istaknuo je da je u dosadašnjih pet krugova porezne reforme, gledano statički, porezno rasterećenje bilo veće od 10 milijardi kuna. "No, svi dobro znamo da je dinamička komponenta kroz sve ove godine i onaj kumulativni efekt tih poreznih izmjena kudikamo veći od tih 10 milijardi", rekao je Marić, dodavši da primjerice u tom iznosu nije pobrojano širenje neoporezivih primitaka za radnike.

Također, napravljeni su iskoraci u smjeru jednostavnije i jeftinije porezne administracije, a izravan učinak porezne reforme je i vidljivo smanjenje broja žalbenih postupaka, apostrofirao je između ostalog ministar financija.

Izvor: Hina/Vlada  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.