Ministar Banožić s britanskim ministrom obrane Benom Wallaceom

Ministar Banožić s britanskim ministrom obrane Benom Wallaceom

Uvjeren sam kako će Sporazum o strateškom partnerstvu biti obostrano koristan i pridonijet će jačanju obrambenih i sigurnosnih kapaciteta RH, poručuje ministar Banožić.

Ministar obrane Mario Banožić susreo se u utorak 1. veljače 2022. godine s ministrom obrane Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Benom Wallaceom. Ministri obrane razgovarali su o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u istočnoj i jugoistočnoj Europi, a potpisali su i Sporazum o strateškom partnerstvu na području obrane kojim će se nastaviti jačati bilateralna obrambena suradnja dviju država.

„U potpunosti razumijemo u kakvoj se situaciji nalazi Ukrajina, posebice jer na to gledamo kao država čija su iskustva Domovinskog rata još svježa. Upravo zato nužno je pronaći diplomatsko rješenje“, ističe Banožić.

Ministar Banožić upoznao je ministra Wallacea s trenutačnim sigurnosnim stanjem u regiji jugoistočne Europe, kojoj posebnu pažnju u sigurnosnom smislu pridaje i Ujedinjena Kraljevina.„Složili smo se kako je važan nastavak dijaloga,  nastavak reformskih procesa kao i daljnja integracija država Zapadnog Balkana u EU i NATO. Sve sukladno njihovim suverenim odlukama i uz ispunjavanje definiranih kriterija“, nastavlja Banožić.

U kontekstu bilateralne obrambene suradnje Banožić je istaknuo kako je Velika Britanija jedan od hrvatskih strateških partnera u području obrane. „Bilo mi je zadovoljstvo potpisati Sporazum o strateškom partnerstvu. To će dodatno osnažiti  naše bilateralne obrambene odnose. Sporazumom smo predvidjeli i godišnje praćenje njegove provedbe. Uvjeren sam kako će Sporazum biti obostrano koristan i pridonijet će jačanju obrambenih i sigurnosnih kapaciteta Republike Hrvatske“, zaključuje ministar obrane.

Ministar obrane Ujedinjene Kraljevine Ben Wallace zahvalio je ministru Banožiću na pozivu i suradnji istaknuvši kako će se potpisanim Sporazum o strateškom partnerstvu intenzivirati suradnja dvaju ministarstva.„Smatram da mnogo toga možemo zajedno postići u razvoju naših oružanih snaga, kroz zajedničku obuku i vježbe te sudjelovanjem u mirovnim misijama i operacijama“, rekao je ministar Wallace. Osvrnuvši se na teme sastanka ministar Wallace je rekao kako je vezano za situaciju u Ukrajini, zauzet zajednički stav kako je o toj situaciji potrebno razgovarati te da Hrvatska i Velika Britanija ostaju rame uz rame u podršci suverenim zemljama da odabiru svoju budućnost, bilo da se radi o pridruživanju NATO-u ili bilo kojem drugom savezu. Također, osvrnuo se i na situaciju u Bosni i Hercegovini rekavši kako je Ujedinjena Kraljevina pristala uključiti se u potporu Europskoj uniji i SAD-u u očuvanju stabilnosti te u rješavanju svih otvorenih pitanja.

Potpisanim Sporazumom definirana su četiri područja suradnje: NATO - suradnja u radu na daljnjem jačanju kohezije i kredibiliteta Saveza, zapadni Balkan – zajednički rad i zajednička odgovornost za sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana, suočavanje s hibridnim prijetnjama - interoperabilnost naših snaga jačanjem kroz vježbe i treninge, bilateralno i u okviru NATO-a.

Foto: MORH/F.Klen

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.