Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je predstavnike Hrvatskog generalskog zbora

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je predstavnike Hrvatskog generalskog zbora

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je predstavnike Hrvatskog generalskog zbora na čelu s general-bojnikom Marinkom Krešićem, kojemu su predstavnici Vlade čestitali na izboru za predsjednika HGZ-a. Uz predsjednika Vlade bio je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, Branko Hrg, državni tajnik u Ministarstvu obrane, kao i Damir Krstičević, posebni savjetnik predsjednika Vlade.
 Predsjednik Vlade Andrej Plenković upoznao je predstavnike Generalskog zbora s procesima nabave borbenih aviona Rafalea te oklopnih borbenih vozila Bradleyja, što su značajna ulaganja Vlade u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i  Hrvatsku kopnenu vojsku. Time se nastavlja politika jačanja sposobnosti i modernizacije Hrvatske vojske, uz kontinuiran rast obrambenog proračuna, poboljšanje statusa i materijalnih prava hrvatskih vojnika te ulaganje u opremu. 
Istaknuo je da su poštivanje digniteta Domovinskog rata i briga o hrvatskim braniteljima temeljne vrijednosti koje cijelo hrvatsko društvo treba njegovati, a Vlada čini sve da hrvatski branitelji imaju dostojanstven život u današnjoj Hrvatskoj, za čiju su slobodu i samostalnost dali sve. 
Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić kazao je da HGZ cijeni što Vlada čini na rješavanju pitanja važnih za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, kao i u pogledu ulaganja u Hrvatsku vojsku. Dodao je da Vlada i Hrvatski generalski zbor nastavljaju kvalitetnu suradnju i redovit dijalog o pitanjima važnima za Hrvatsku vojsku, domovinsku sigurnost, položaj i prava hrvatskih branitelja, dignitet Domovinskoga rata te gospodarski i društveni napredak Hrvatske.
 
Na sastanku se razgovaralo i o situaciji u Bosni i Hercegovini, s obzirom na pregovore koji se vode o izmjenama Izbornog zakona BiH. Naglašena je puna podrška političkim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH u daljnjim pregovorima kako bi se u dijalogu s predstavnicima Bošnjaka i Srba, uz podršku međunarodne zajednice, iznašlo rješenje koje će osigurati ravnopravnost i legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH. 
Razgovaralo se i o aktualnim izazovima borbe protiv COVID-19, obnove nakon potresa, porasta cijene energenata te planovima Hrvatske za pridruživanje članstvu u Schengenskom prostoru i europodručju.
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.