Ćorić: Koalicija podržala Vladin plan ublažavanja udara na standard građana zbog poskupljenja plina

Ćorić: Koalicija podržala Vladin plan ublažavanja udara na standard građana zbog poskupljenja plina

Članovi vladajuće koalicije podržali su Vladin plan ublažavanja cijena plina nakon 1. travnja, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić nakon koalicijskog sastanka, na kojemu je to bila jedna od tema. Saborska većina složila se s prijedlogom odnosno planom da Vlada u kontekstu povećanja cijena energenata koje nas očekuje od 1. travnja ove godine, reagira na nekoliko područja prije svega štiteći najugroženije građane i apsorbirajući dio udara prema HEP-u kao i dio udara kroz porezno rasterećenje cijena.
 
Prema od ranije poznatom Vladinom planu, reagirat će se povećavanjem naknada onima među nama koji su socijalno ugroženi, preispitivanjem svih stavki koje ulaze u konačni izračun cijene plina ili struje, a treći skup mjera odnosi se na stopu PDV-a, koja iznosi 13 % na struju i 25 % na plin, te će Vlada nakon analiza fiskalnih učinaka vidjeti u kojoj mjeri može i kroz taj instrument ublažiti posljedice poskupljenja energenata.
 
Logika je, rekao je Ćorić, na taj način pomoći kućanstvima i osigurati nešto bolje likvidnosne pozicije poduzeća. Svakako će se, kako je dodao, pokušati izbjeći cjenovni udar kakav je doživjela većina članica Europske unije.
 
"Držimo da ćemo od 1. travnja imati znatno blaži udar iz zemalja EU-a kod kojih su cijene plina i struje zadnjih godinu dana povećane i za više od 50 posto, rekao je. Detalje Vladina plana najavio je za iduće tjedne. 
Nije konkretno odgovorio koje su procjene ministarstva o rastu cijena plina nakon 1. travnja, ali rekao je plin neće poskupjeti "ni pet puta niti sto posto", kao što neki spominju. 
Što se tiče poduzetnika kojima je Gradska plinara Zagreb podigla cijene, rekao je kako ima informaciju da najveći dio poduzetnika s novim cijenama suočen već u posljednjem lanjskom kvartalu, pri čemu su, kako je rekao, ugovori jednostrano aneksirani.

„U jednom dijelu razgovarao sam s gradonačelnikom Tomaševićem na ovu temu, to uopće nije sporno. Viđenje problema ne treba biti isto, ali u interesu nam je da se ova situacija razriješi i da nitko ne bude žrtva. Ono o čemu nitko ne treba brinuti jesu kućanstva, naše građanke i građani, za njih će brinuti država”, rekao je Ćorić.  Komentirao je i cijene goriva. 
„Očito je da opskrbljivači uviđaju da ova kontinuirana oscilacija na tržištima nosi potrebu kontinuiranih promjena cijena, a s druge strane očito su imali razumijevanja za trenutno visoke cijene u Hrvatskoj i odlučili ostaviti cijene ovaj tjedan, ovih baznih goriva“, kazao je ministar i nastavio: 
„Mi smo u komunikaciji, ali ne na način da možemo išta sugerirati, cijena se formira među njima. Ovaj tjedan će možda donijeti i pad cijena do sljedećeg utorka. Pratit ćemo situaciju u ovom trenutku. Činjenica da već nekoliko tjedana imamo iste cijene baznih goriva je nešto što mislimo da ne zahtijeva našu reakciju. Ukoliko dođe do eskalacije na tržištu, mi ćemo reagirati, to je nedvojbeno”, rekao je Ćorić.

Izvor: Hina / N1 / Vlada

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.