Ćorić: Paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu će biti predstavljen do početka ožujka

Ćorić: Paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu će biti predstavljen do početka ožujka

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić gostovao je u emisiji Hrvatskoga radija „A sada Vlada“. Poručio je da će se pokriti sve dugove vezano uz plin, a koji se tiču države, kako ne bi bili ugroženi sustavi poput zdravstva. Najavio je i da će do ožujka biti poznati detalji oko paketa pomoći građanima i poduzetnicima, a vezano uz poskupljenje energenata.

Cijena plina top je tema posljednjih dana, najavljuje se i moguće poskupljenje struje. Računi za plin za gospodarstvo, poduzetnike, ugostitelje, pučke kuhinje, bolnice veći su i do 400%.

„Taj problem se prije svega nije trebao dogoditi, da se reagiralo na vrijeme. Rješenje problema se vidi u postupanju Gradske plinare Zagreb. Svi oni koji su ušli u tu situaciju moraju potražiti i pravno rješenje tog problema, da sam na mjestu poduzetnika, ne bih u drugom smjeru. Pomiriti se s jednostranim aneksiranjem nema smisla“, kazao je ministar Ćorić.

Omogućit ćemo neometanu opskrbu u dijelu koji se tiče države

Pravne momente između Gradske plinare i potencijalnih tužitelja ne bih komentirao, rekao je, dodajući da se vode razgovori između Gradske plinare i HEP-a, s njihovim dijelom za plin.

„Vidjet ćemo kako to završiti, potrebna je dobra volja oba dionika“, poručio je Ćorić.

„Gradonačelnik Tomislav Tomašević je izrazio zabrinutost, vodili smo dva telefonska razgovara na tu temu, ali na potezu je grad Zagreb. Zašto? Vlasnik Gradske plinare, opskrbe i distribucije je Zagrebački holding, odnosno grad Zagreb. Bez njih rješenja tog problema nema“, kazao je.

Iz Grada poručuju da će riješiti gradski problem, a da država riješi problem koji je vezan uz državu.

„Nisam čuo za tu tezu jer nema odgovornosti države za veće račune. Odgovornost je onih koji nisu nabavili dovoljne količine plina, a to je bilo od 3. do 9. mjeseca prošle godine. Mi tu dijelimo trošak nečijih pogrešaka, što nije opcija. Mi ćemo omogućiti neometanu opskrbu u sustavima koji su u državnom vlasništvu, podmirit ćemo izvanredne i neopravdane troškove. Institucije će potražiti pravnu zaštitu“, naveo je Ćorić.

Što se tiče sektora poduzetnika, kazao je da se radi o velikom izazovu jer su stotine ljudi suočene s visokim računima. Ponavlja da si Zagrebački holding to nije trebao dopustiti.

„Trebali su preuzeti trošak, oni su žila kucavica glavnog grada Hrvatske“, dodao je.

Manevarski prostor za struju veći nego za plin

Mnogi se pitaju hoće li građanima, primjerice u bolnicama, biti zbog računa za plin onemogućene druge usluge.

„Nismo došli do izvanrednog stanja, svi ti koji se to pitaju, banaliziraju cijelu situaciju. Ministarstvo zdravstva će reagirati, bolnice će u okviru svojih proračuna iznaći sredstva da se računi plate. Ovo nisu situacije u kojima se treba dodatno širiti paniku, bolnice će i dalje funkcionirati. Situacija nas je sve zajedno iznenadila, ali nam je otvorilo perspektivu da se ovakve stvari ne smiju događati“, rekao je.
 
Kakve će biti cijene plina i struje od 1. travnja?

„Građani se neće 'smrznuti' zbog novih cijena. Najveći dio ove ogrjevne sezone, građani nisu osjetili nikakvo poskupljenje ni plina ni struje. Činimo sve da korekcija od 1. travnja bude ispodprosječna u odnosu na druge članice EU-a, a koje su već osjetile povećanje još prošle godine. Manevar je u segmentu struje veći nego u segmentu plina, poskupljenje će biti nešto blaže. Ne izlazimo s konkretnim brojkama, a to je da će i cijene od 1. travnja ovisiti što će se događati u iduća dva mjeseca. Ne mogu izlaziti s paušalnim ocjenama“, rekao je Ćorić.

Ministar dodaje da su stranice novina i internetskih portala pune priča o poskupljenju i koliko će ono biti, ali da to uvelike ovisi o onome što će se poglavito događati na tržištu plina.

„Svatko nabacivanje brojkama, od bilo koga je nepotrebno i neozbiljno. Neće poskupjeti plin niti pet puta niti 100%. Cijena plina je regulirana od strane HERA-e i tako štitimo kućanstva od pretjeranog rasta. Porast ne možemo izbjeći, bit će značajan u odnosu na trenutnu cijenu. U ovo vrijeme prošle godine cijena plina na tržištu je bila višestruko manja. Pričekajmo još mjesec dana pa ćemo biti pametniji. Tržište to diktira, ne mi“, istaknuo je.

Mi kao država, nastavio je, spremni smo značajno se odreći dijela prihoda od distribucije plina, konkretno vezano uz PDV. „Paket mjera koji slažem bit će dijelom orijentiran na socijalno ugrožene skupine građana“, dodao je.

Iskorak prema obnovljivim izvorima energije

Što se tiče vaučera, Ćorić je kazao da će se proširiti i povećati broj obuhvaćenih građana, ali nešto i korigirati iznose.

INA ne može pomoći oko cijene plina jer nije u većinskom državnom vlasništvu, ističe, dodajući da tržište regulira cijenu.

„Izlaz iz ove situacije je značajniji iskorak prema obnovljivim izvorima energije, polagani izlazak iz fosilnih goriva, a na čemu radi ne samo Hrvatska, već i cijela EU. Kriza ne treba zaustaviti tranziciju, Hrvatska ima nevjerojatnu šansu iskoračiti u tom smjeru“, naglasio je.

Ćorić dodaje da je hidro-potencijal dobrano iskorišten posljednjih desetljeća, a da Hrvatska ima velik potencijal što se tiče sunčeve energije, energije s krovova kao i potencijal vjetroelektrana.

„Na nekih 40 lokacija imamo i značajan geotermalni potencijal, jedinice lokalne samouprave su se jako angažirale na tu temu, vjerujemo da ćemo već iduće godine imati iskorak“, istaknuo je.

Spriječiti lov u mutnom

Slijedi li nakon poskupljenja plina, struje te hrane i to cijelog drugog niza poskupljenja?

„Ne treba nasjesti kao gospodarstvo i ekonomija, a to je 'lov u mutnom' koji se 'kače' na taj val. Moj je dojam da svi najavljuju korekcije cijena dobara i usluga, iako u mnogim segmentima ne postoje razlozi za poskupljenja“, kazao je Ćorić.
Teze koje se promoviraju o više desetaka posto rasta cijena određenih dobara i usluga, ne vidim da smo u toj situaciji, dodao je.
 
A mogući "lov u mutnom" prilikom konverzije kuna u eure?

„Ulazak u Eurozonu je velika stvar za malu otvorenu ekonomiju poput hrvatske. Ulazak u valutno područje donosi brojne koristi. Inzistirat ćemo da 'lovci u mutnom' budu raskrinkani te da svi oko nas znaju o kome se radi. Javno obznanjivanje takvih situacija. Zašto ne? Ako neki proizvođač, trgovac, jednostavno neprimjereno poveća cijenu proizvoda, zašto ne bi dali do znanja svima da se to dogodilo te zašto on ne bi izgubio svoje tržište“, zaključio je ministar Ćorić.

Izvor: HRT/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.