Ministar Banožić dočekao dva nova hrvatska helikoptera Black Hawk

Ministar Banožić dočekao dva nova hrvatska helikoptera Black Hawk

Zahvaljujem Vladi SAD-a na ovoj donaciji. Ona je dokaz čvrstih prijateljskih i savezničkih odnosa koji napreduju iz godine u godinu, poručio je Banožić

Ministar obrane Mario Banožić nazočio je u četvrtak 3. veljače 2022. godine dolasku dva helikoptera UH-60M Black Hawk, koji su zagrebačku zračnu luku „Franjo Tuđman“ dopremljeni američkim vojnim avionom C-17 za strateški transport. Uz ministra, događaju je nazočio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i otpravnik poslova a.i. veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država Mark Fleming

Ministar obrane Mario Banožić izrazio je zadovoljstvo uspješnom realizacijom ovog projekta i dolaskom dvaju doniranih helikoptera UH-60M Black Hawk u Hrvatsku.

“Doista je impresivan način na koji su helikopteri transportirani u Hrvatsku. Ove helikoptere imao sam priliku vidjeti prilikom posjeta SAD-u u srpnju i ovom prilikom izražavam zahvalnost američkoj strani za podršku koju daju ovom projektu“, istaknuo je ministar rekavši kako je i ova donacija još jedna potvrda strateškog partnerstva Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

Ministar je rekao da ovim moćnim sredstvima Hrvatska vojska dobiva nove sposobnosti i  povećava stupanj interoperabilnosti: „Nabavom helikoptera Black Hawk, Republika Hrvatska kao pouzdana i vjerodostojna članica NATO saveza pokazuje svoje opredjeljenje u zamjeni postojećih helikoptera te prelazak na zapadnu tehnologiju. Ovo je samo jedna stepenica u tom procesu, u prelasku na zapadnu tehnologiju“, istaknuo je ministar.

„Sve nove nabavke, helikopteri, avioni, Bradleyi, ostala oprema, ali prije svega iskustvo i znanje naših ljudi, tvore sinergijski učinak u djelovanju naših Oružanih snaga. Ministar je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Glavnim stožerom u ovom, ali i ostalim projektima. Zajedničkim radom možemo napraviti najbolje za Republiku Hrvatsku“, poručio je Banožić.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj rekao je da će helikopteri vrlo brzo postati operativni. Pojasnio je da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ima spremne i školovane pilote i tehničare te da mora proći formalan proces primopredaje u kojem će američki stručnjaci predati helikoptere hrvatskoj strani. „Tijekom idućih nekoliko tjedana helikopteri će biti spremni za letenje. Postepeno ćemo krenuti s fazom završne obuke kako bi postigli inicijalnu operativnu spremnost u sljedeća dva do tri mjeseca, tako da bi krajem godine helikopteri bili potpuno operativni“, istaknuo je admiral Hranj.

Što se tiče same uporabe helikoptera, admiral Hranj je pojasnio kako je riječ o univerzalnim višenamjenskim helikopterima, od kojih će dva imati prvenstvenu zadaću sudjelovati u operacijama potpore specijalnim snagama, odnosno biti u funkciji zračnog tima specijalnih snaga. „Ti će se helikopteri uvježbavati zajedno s našim specijalnim snagama u središtu u Zadru, a uz tu primarnu zadaću, bit će prostora i vremena za njihov angažman i na drugim zadaćama, od prijevoza vojnika, borbenih zadaća i u konačnici potpori civilnim institucijama“, rekao je Hranj.

Otpravnik poslova a.i. veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država Mark Fleming istaknuo je da će Hrvatska, koja je poznata kao predana i sposobna NATO članica, uvođenjem helikoptera Black Hawk u uporabu dodatno ojačati sposobnosti Hrvatske vojske. „Svakodnevnim zajedničkim nastojanjima radimo na izgradnji alata koji su potrebni našim zemljama kako bi osigurali regionalnu sigurnost i dodatno pružili podršku snazi NATO-a“, istaknuo je Fleming.

Helikopteri UH-60M Black Hawk dio su projekta nabave ukupno četiri helikoptera od Sjedinjenih Američkih Država, od kojih Ministarstvo obrane kupuje dva predmet, a dva koja su danas stigla donacija su američke strane. Nabava ovih helikoptera, kojima će se znatno unaprijediti sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske vojske u cijelosti, potvrda je strateških savezničkih odnosa Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

Helikopteri se uz tradicionalne vojne zadaće, mogu koristiti i za zadaće pomoći civilnim institucijama – gašenje velikih šumskih požara, traganje i spašavanje, hitno medicinsko prevoženje. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.