Sigurno će doći i do novih sankcija protiv Rusije; Hrvatska se solidarizirala s Ukrajinom, situacija podsjeća na '91

Sigurno će doći i do novih sankcija protiv Rusije; Hrvatska se solidarizirala s Ukrajinom, situacija podsjeća na '91

Premijer Plenković, telefonski je jučer razgovarao s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom kojemu je izrazio podršku i solidarnost nakon općeg ruskog napada na njegovu zemlju.

 “Upravo sam razgovarao s premijerom Šmihalom, koji se nalazi u Kijevu i koji mi je dočarao strašnu situaciju u zemlji, gdje traju napadi posebnih snaga na Kijev i druge dijelove zemlje. Ukrajina očekuje solidarnost EU-a i NATO-a. Hrvatska je spremna prihvatiti dio ljudi koji žele napustiti ukrajinski teritorij s obzirom na veliko iskustvo koje ima u tom još iz Domovinskog rata”, rekao je Plenković, dodavši da je logično i očekivano da Ukrajina traži potporu svih prijatelja i želi osnažiti svoje obrambene sposobnosti.
 
Upitan očekuje li dogovor večeras, s obzirom na težinu predloženih sankcija, hrvatski premijer rekao je da su dokumenti koje je pripremila Komisija raspravljeni na razini veleposlanika te će se večeras raspraviti predloženi paket koji će se kasnije usvajati na nižim tijelima Europske unije.  
 
Kazao je da bi bilo jako loše da Rusija instalira svoju marionetsku vladu u Ukrajini.
 
Ukrajina je neovisna i samostalna država
 
"To je jako loše, to je napad na demokraciju. Ukrajina je neovisna, samostalna država. Država u kojoj su se proveli demokratski izbori i to već puno puta. Država koja nastoji osigurati svoje mjesto u međunarodnoj zajednici", rekao je Plenković, dodavši da je Ukrajina prva članica Ujedinjenih naroda koja nas je priznala 1991. godine.
 
"Postoje zaista bliske i prijateljske veze, političke i gospodarske i kulturne između Hrvatske i ukrajinskoga naroda", dodao je.
 
"Ali ovo što se danas događa je puno šire", nastavio je Plenković, kazavši da je ovakva agresija i invazija 2022. godine bez presedana.
 
"Napad sa svih strana – s ruskoga teritorija, iz Bjelorusije i s ostalih okupiranih područja Ukrajine je nešto što podriva međunarodni poredak onakav kakvog smo znali do jutros u rano jutro. I stoga moramo raspraviti cijelu sigurnosnu situaciju u Europi i Ukrajini i mjere koje ćemo zajednički poduzimati dalje. U svakom slučaju ovo je izrazito loše, zabrinjavajuće, neprihvatljivo", rekao je Plenković te još jednom najoštrije osudio ovo što je Rusija napravila Ukrajini danas.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.