Hrvatska vojska podigla stupanj pripravnosti s obzirom na globalna zbivanja

Hrvatska vojska podigla stupanj pripravnosti s obzirom na globalna zbivanja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Rekao je kako su se na sastanku osvrnuli na burna događanja u proteklim danima. 

"Izrazili smo zadovoljstvo s činjenicom da je Državni zavod za statistiku objavio podatke da je Hrvatska u 2021. imala rast BDP-a od 10,4 posto što smatramo sjajnim signalom oporavka hrvatskog gospodarstva, agilnosti naših poduzetnika, rezultatom pravodobnih i vrlo snažnih mjera koje je Vlada poduzimala u vrijeme pandemije COVID-19", kazao je Plenković, dodavši da je država odigrala svoju nezaobilaznu ulogu, stala je iza hrvatskog radnika i gospodarstvenika, iza cijeloga sustava.
 
"A 2021. je pokazala da smo se munjevito vratili u pogledu gospodarskog rasta i sjajnom turističkom sezonom, ogromnim doprinosom hrvatskog izvoza, tu posebno zahvaljujem hrvatskim izvoznicima koji su se još jednom pokazali kičmom hrvatskoga gospodarstva, zahvaljujući osobnoj potrošnji, ulaganjima u građevinskom sektoru i drugim djelatnostima koje su pokazale da će Hrvatska kada se objelodane podaci za sve države članice EU, Hrvatska će biti prva ili druga, a to znači da smo ostvarili ogroman uspjeh i da je to na tragu naših ambicija da ovo bude godina iskoraka i kada je riječ o članstvu u europodručju i Schengenskom prostoru", nastavio je premijer.
 
Kazao je kako su razgovarali o agresiji na Ukrajini te snažnom političkom pozicioniranju Hrvatske u jasnoj i oštroj osudi te agresije te paketima sankcije prema Rusiji, pomoći Ukrajini i naporima da se pronađe mirno rješenje.
 
"Kao što ste vidjeli, održan je niz sastanaka na više razina, intenzivna komunikacija na razini EU-a, NATO-a i Hrvatske. Mi smo održali i danas nekoliko sastanaka, predstavili smo paket odluka koje smo donijeli, dobili snažnu potporu parlamentarne većine i vrlo jasnu i čvrstu potporu oporbe za sve što poduzimamo: od prihvata izbjeglica, zabrane letova ruskim kompanijama, do stožera za pitanja potpore u kontekstu zdravstva, posebnih odbora za praćenje sankcija, kriznih tijela za praćenje opskrbe plinom i naftom, robnih zaliha, sagledavanje općih ekonomskih i financijskih posljedica ove situacije", rekao je.
 
Posebno je istaknuo sustav globalnog plaćanja SWIFT, položaj Fortenove i pitanje Sberbanke te, u konačnici, pitanje vojne potpore Ukrajini na njen zahtjev, bilo u zaštitnoj opremi ili pješačkom naoružanju.
 
Hrvatska mora biti na pravoj strani povijesti, prava, slobode i morala
 
Osim paketa mjera pomoći koji je vrijedan 124 milijuna kuna, još jednom je dana snažna potpora europskoj perspektivi Ukrajine.
 
"Podržavamo sve razgovore koji bi mogli dovesti do obustave agresije, prekida vatre i smanjivanja žrtava koje su bile izuzetno velike i, po našem dubokom uvjerenju, nepotrebne", rekao je, naglasivši da Ukrajina ničime nije izazvala ovakvu agresiju Rusije.
 
Dodao je kako su izvijestili stranačka tijela o stalnim kontaktima s hrvatskom veleposlanicom u Kijevu, gospođom Anicom Djamić, koja će tamo i ostati, koja brine o hrvatskim državljanima u Ukrajini. "
 
"Dogovorili smo se s predsjednikom Sabora da se u srijedu ujutro održi tematska rasprava o novonastaloj situaciji tako da ću vrlo rado doći pred zastupnike i još jednom pojasniti naša stajališta o ovoj agresiji", najavio je Plenković.
 
"Razmotrili smo zadnje ankete javnog mnijenja, HDZ je na 29,8 posto, po telefonskim istraživanjima nešto manje, što znači da imamo snažnu potporu unatoč svim izazovima s kojima smo suočeni", rekao je Plenković.
 
Na novinarski upit kazao je da je dobro da su postupno svi politički akteri došli na pozicije Vlade i HDZ-a kad je u pitanju Ukrajina.
 
"Nije to tako bilo sve do prije nekoliko tjedana, bilo je kritika, paušalnih i neopravdanih, čak i neinformiranih. Sada kada je sve postalo kristalno jasno - svi dolaze na naše pozicije. Bolje ikada nego nikada, mislim da je to dobro. To pokazuje da smo svo ovo vrijeme imali vrlo jasna stajališta, dobro informirana, dobro artikulirana i da smo na principijelnoj poziciji Hrvatske koja je jedina moguća", kazao je, još jednom ponovivši da Hrvatska mora biti na pravoj strani povijesti, prava, slobode i morala. "Tu nema dileme. Narod koji se toliko napatio da dođe do svoje slobode, sada je sigurno među onima u EU koji može bolje od drugih razumjeti što se događa. Važno je da za ovakav paket odluka imamo konsenzualnu podršku svih aktera na političkoj sceni", rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Ukrajina zna tko joj je prijatelj
 
Na novinarski upit, rekao da se danas nije čuo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. "U kontaktu smo s Ukrajinom diplomatskim putem, rekao je  Plenković, dodavši da se Ukrajina sada treba fokusirati na funkcioniranje i obranu zemlje te mirovne pregovore.
 
“Oni znaju na kojoj strani je Hrvatska, u Kijevu sam bio prije svih drugih lidera u 12. mjesecu, potpisao deklaraciju o potpori europskoj perspektivi Ukrajini. Oni jako dobro znaju tko im je prijatelj”, dodao je.
 
“Ja bih rekao da smo tu u poziciji nekoga tko brani svoj dom i onoga tko je izvršio brutalnu agresiju, nisu to baš zaraćene strane, to su stvari koje trebamo precizno definirati. Naravno da se nadamo miru i povlačenju ruskih snaga iz Ukrajine, ali u ovom trenutku nemam dovoljno informacija o sadržaju tih razgovora. Informirat ćemo se tijekom današnjeg dana i sutra”, rekao je predsjednik hrvatske Vlade.
 
Odgovarajući na pitanje o Putinovoj nuklearnoj prijetnji, Plenković je kazao da je sve ovo što se događa u zadnjih pet dana van svih okvira.
 
"Ne želimo niti zamisliti kakve bi posljedice bile u realizaciji takvih prijetnji. Trebamo se okrenuti naporima međunarodne zajednice, pokazati jedinstvo EU, jedinstvo NATO-a, podržati aktivnosti koje se odvijaju u okviru UN-a i jasno markirati pozicije. Ovaj ogroman paket sankcija Rusiji će sigurno imati afekta na Rusiju i vjerujemo da će i to donijeti do promjene politike kakvu vodi danas”, rekao je Plenković.
 
 
Upitan za komentar odluke mađarskog predsjednika da ta zemlja neće slati oružje u Ukrajinu, ali ni dopustiti da se ono prevozi preko njezinog teritorija, Plenković je rekao kako svaka država postupa na način na koji misli da je dobro.
 
"Nismo se konzultirali s Mađarskom. Shvaćamo koje potrebe Ukrajina ima, znamo kako je to bilo početkom devedesetih ovdje u Hrvatskoj i svatko tu stoji iza svojih odabira i odluka. To neka oni  objašnjavaju", poručio je premijer .  
 
S posebnom pozornošću pratimo zbivanja u susjedstvu
 
"Hrvatska vojska podigla stupanj pripravnosti od uobičajenog stanja s obzirom na ova globalna zbivanja, a posebno se prate sva zbivanja u našem susjedstvu", rekao je, dodavši da s posebnom pozornošću pratimo sva zbivanja u našem susjedstvu, na jugoistoku Europe.
 
“Nikako ne bismo željeli da dođe do destabilizacije niti u jednoj zemlji i s te strane smo itekako angažirani", naglasio je Plenković.
 
Upitan o mogućoj destabilizaciji na Kosovu zbog iskazane želje za ulaskom u NATO, kazao je da se s posebnom pozornošću prate zbivanja u susjedstvu. "Ne bismo željeli da dođe do destabilizacije u susjednim zemljama i s te strane smo diplomatski angažirani. Sve službe su podignule stupanj angažmana", rekao je. 
 
"Ovo je veliko ubrzanje povijesti. Sve što se desilo do 24. veljače smo gledali kroz jednu prizmu, a nakon 24. veljače kroz drugu. S velikim obzirom ćemo pratiti zbivanja i u susjedstvu", dodao je premijer. 
 
"Nastavit ćemo voditi računa o ekonomskoj i financijskoj situaciji, tu inzistiram na ove tri točke, SWIFT, poslovanje Fortenove i situacija sa Sberbankom o čemu ćemo vas izvještavati i sutra", naglasio je na kraju predsjednik Vlade Plenković.
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.