Sudjelovanje u aktivnosti ojačane budnosti do 70 pripadnika HV-a

Sudjelovanje u aktivnosti ojačane budnosti do 70 pripadnika HV-a

HV će sudjelovanjem u aktivnosti dodatno povećati interoperabilnost sa snagama drugih država i doprinijeti jačanju odvraćanja i kolektivne obrane NATO-a, poručuje ministar Banožić

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj u četvrtak 3. ožujka 2022. godine usvojila Nacrt prijedloga Odluke o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj te Nacrt prijedloga Odluke o sudjelovanju Oružanih Snaga Republike Hrvatske u aktivnosti u sklopu projekta stalne strukturirane suradnje Europske unije “kibernetički timovi za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti”.

Donesena je i Odluka o sudjelovanju Republike Hrvatske u simulacijskoj vježbi upravljanja u krizama organizacije Sjevernoatlantskog ugovora te Odluka o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je kako su sve NATO članice, uključujući i Republiku Hrvatsku, duboko posvećene nastavku diplomatskih napora u nastojanjima mirnog i nenasilnog razrješenja trenutne situacije. Jasno je izražen i stav da je NATO spreman obraniti sve svoje države članice od bilo kakve prijetnje.

U tom kontekstu ministar je kazao: “Države članice NATO-a odlučile su znatno osnažiti svoj postav odvraćanja i obrane te sposobnost kolektivne obrane. Stoga je potrebno uspostaviti dodatne borbene skupine u jugoistočnoj Europi – u Mađarskoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Rumunjskoj. One će djelovati pod nazivom aktivnosti ojačane budnosti NATO-a i bit će ustrojene na temelju koncepta multinacionalnih snaga kao i već postojeće borbene skupine NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, Litvi, Latviji i Estoniji.”

Ministar Banožić je naglasio kako je Republika Hrvatska podržala formiranje novih borbenih skupina u okviru aktivnosti ojačane budnosti NATO-a.

Stoga se u skladu sa Zakonom o obrani predlaže Hrvatskom saboru donošenje Odluke kojom se u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a, u okviru borbene skupine pod vodstvom Mađarske, u Mađarsku u 2022. i 2023. upućuje do 70 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije.

“Oružane snage Republike Hrvatske sudjelovanjem u ovoj aktivnosti NATO-a dodatno će razviti svoje sposobnosti, povećati razinu interoperabilnosti sa snagama drugih država članica te izravno doprinijeti jačanju odvraćanja i kolektivne obrane Sjevernoatlantskog saveza”, poručio je ministar obrane.

Objašnjavajući Kibernetičke timove za brzi odgovor, ministar Banožić je podsjetio kako je Odlukom Vijeća Europske unije 2017. uspostavljena Stalna strukturirana suradnja (PESCO), u kojoj sudjeluje 25 država članica Europske unije među kojima je i Hrvatska.

“Jedan od projekata u kojem Republika Hrvatska sudjeluje je projekt „Kibernetički timovi za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti. Cilj projekta je jačanje sposobnosti kibernetičke obrane na europskoj razini, kao i jačanje kibernetičke sigurnosti država koje sudjeluju u projektu”, rekao je ministar obrane.

Timove za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti čine stručnjaci za kibernetičku sigurnost država sudionica Projekta.

Radi daljnjeg jačanja doprinosa Republike Hrvatske europskim i nacionalnim kapacitetima jačanja otpornosti na kibernetičke prijetnje i suradnje s partnerima u skladu sa Zakonom o obrani predlaže se Hrvatskom saboru donošenje odluke kojom se u sklopu aktivnosti u sklopu projekta Stalne strukturirane suradnje Europske unije „Kibernetički timovi za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti“ u timu za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti predlaže sudjelovanje do pet pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U kontekstu simulacijskih vježbi, ministar Banožić je naglasio kako je redovito provođenje ciljanih simulacijskih vježbi neophodno za dostizanje i održavanje sposobnosti upravljanja u krizama, što je jedna od tri temeljne zadaće NATO-a.

Ministar Banožić obrazlažući Odluku o prelasku granice Republike Hrvatske Oružanim snagama Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći na zadaćama protupožarne zaštite, podsjetio je kako je pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu ustavna zadaća Hrvatske vojske.

“Ovom odlukom odobrava se uporaba Oružanih snaga Republike Hrvatske na zadaćama protupožarne zaštite u inozemstvu u 2022. godini i korištenja zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva”, rekao je ministar Banožić.

Objava Sudjelovanje u aktivnosti ojačane budnosti do 70 pripadnika HV-a pojavila se prvi puta na MORH.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.