Milanović na summitu NATO-a: Neki nisu znali za pad drona

Milanović na summitu NATO-a: Neki nisu znali za pad drona

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na sastanku na vrhu 30 država članica Sjevernoatlantskog saveza u njegovu sjedištu u Bruxellesu. Prethodno je posjetio Stalno predstavništvo Republike Hrvatske pri NATO-u.

Svi su stavovi ujednačeni i uravnoteženi, rekao je Zoran Milanović.

Kazao je da se spominjala BiH, kao zemlja koja je navodno ugrožena, Moldavija, Gruzija, ali nitko nije spominjao Srbiju i Kosovo.

- Srbija ima izbore za nekoliko dana, i imam dojam da je u krizi identiteta već dugo i da teško shvaćaju da su Rusi ipak samo fusnota. Za nas je važno da to bude stabilna zemlja s jasnom zapadnom perspektivom i da im se to jasnije ponudi. Kosovo, na žalost, još nije priznato od četiri članice. Pozvao sam na ozbiljniji dijalog sa Srbijom i da se Kosovo konačno integrira, rekao je. 

Kaže da se BiH mora urediti i dogovoriti unutar sebe.

Na pitanje o slanju vojnika, rekao je da se o tome ne razgovara na summitu, to razrađuje vojno zapovjedništvo. 

- Rekli smo u čemu ćemo sudjelovati, a zasad nije predviđeno da vojnici odlaze u Mađarsku. Hrvatska će se angažirati vrlo oprezno, rekao je.

Dodao je da neki nisu znali  za pad letjelice u Zagrebu, a poruka koju je poslao je da se to dogodilo i da je dron letio sat vremena iznad teritorija NATO-a i pao, a da se ni u ikoga ne upire prstom.

- To nije stvar NATO-a, trebala je reagirati Mađarska, kazao je.

Razgovarao je s Viktorom Orbanom, a radije se, kaže, bavi onime što se događa u Hrvatskoj - "istragama i nalazima centra "Ivan Vučetić", priopćenjima DORH-a koji se najednom jako zainteresirao  za interes javnosti, a danima su šutjeli". Pozvao je one koji su "danima maltretirali sa svojim verzijama da obavijeste o najnovijem razvoju situacije". 

- Jedini relevantan nalaz je nalaz forenzike. To nije stvar za DORH, DORH se očitovao da nekoga zaštiti, ovo nije predmet koji ima smisla da vodi DORH, nego posebno povjerenstvo. Ovo ne može završiti nikakvom optužnicom, protiv koga, nepoznatog počinitelja, ustvrdio je.

- Informacije imaju MORH, Glavni stožer, Mario BanožićAndrej Plenković i ja. Oni govore, a ja šutim. Ja nemam potpune podatke. Nije mi jasno koji su tu motivi, dodao je i ustvrdio da je riječ o skretanju s drugih tema.

- Rat u Ukrajini nije napad na članicu NATO-a, nego na susjedstvo. Poruke predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog bile su emotivne i tužne, rekao je.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, potvrdio je, ostaje na toj dužnosti još godinu dana, a ne zna tko će ga naslijediti.

- Na nama je da budemo solidarni i damo podršku, takvu politiku vodim i vodit ću je, rekao je Milanović.

S predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom nije razgovarao, ali je s mnogim drugima, među ostalima i s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/eu/milanovic-u-bruxellesu-6312774

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.