Premijer najavio rekonstrukciju Vlade - U novim okolnostima dobro je napraviti određene promjene i osnažiti Vladu

Premijer najavio rekonstrukciju Vlade - U novim okolnostima dobro je napraviti određene promjene i osnažiti Vladu

Premijer Andrej Plenković najavio je rekonstrukciju Vlade za koju je dobio podršku svih stranačkih tijela i predstavnika parlamentarne većine. "Smatram da je u novim okolnostima i izazovima koje Hrvatska ima dobro napraviti određene promjene, ići u određena osvježenja, osnažiti Vladu i rješavati probleme s novim entuzijazmom i energijom", rekao je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u Karlovcu gdje je dao izjavu za medije. 
"Iskoristili smo današnji sastanak kako bi od naših domaćina čuli kako se razvija Karlovačka županija i grad Karlovac", kazao je Plenković. Dodao je da je bilo riječi i o suradnji grada i županije s brojnim resorima na nizu projekata koji su važni za ovaj dio Hrvatske. 
"S te strane smo spremni pomoći razvoj ove županije, kao i svih ostalih krajeva Hrvatske jer je politika regionalnog razvoja u temeljima Programa Vlade", poručio je premijer.

Do danas u Hrvatsku došlo 11 tisuća Ukrajinaca

Izvijestio je da se razgovaralo i o globalnim, europskim i nacionalnim temama, poput posljedica ruske invazije na Ukrajinu, koja je, dodao je, pokrenula dva velika procesa. Jedan od njih je izbjeglički val, naveo je predsjednik Vlade, podsjetivši da je do danas u Hrvatsku došlo 11 tisuća Ukrajinaca.

"Nastavit ćemo iskazivati solidarnost prema onima koji bježe iz ratnih okolnosti i ratnih zbivanja", dodao je.
Premijer je rekao da se razgovaralo i o velikom rastu cijena energenata. Podsjetio je na paket Vlade vrijedan gotovo 5 milijardi kuna koji je omogućio da se od 1. travnja ublaži udar rasta cijena struje i plina, osobito kad je riječ o kućanstvima, ali i gospodarstvu.

"Vlada će nastaviti sa naporima koji će tu situaciju, u kontekstu strateških odluka  na razini EU-a da se napuštaju energenti koji dolaze iz Rusije, nastojati premostiti povećanjem vlastite proizvodnje i različitim drugim dobavnim pravcima i opskrbom energenta", kazao je Plenković. 
Dodao je da su razgovarali i o političkim prioritetima te strateškim izazovima, a to su nastavak gospodarskog rasta, osiguravanje turističke sezone, pomoć hrvatskom gospodarstvu, smanjenje nezaposlenosti, povećanje zaposlenosti i ulaganja u sve krajeve Hrvatske.

"Ove godine ćemo vidjeti otvaranje Pelješkog mosta. Očekujemo i konačne odluke o članstvu Hrvatske Schengenskom prostoru i eurozoni, napredak pregovora u okviru OECD-a, kao i obuku hrvatskih pilota za višenamjenske borbene avione Rafale", rekao je Plenković. 
Podrška za rekonstrukciju Vlade

Izvijestio je i da su mu sva stranačka tijela i predstavnici parlamentarne većine dali mandat za rekonstrukciju Vlade.
"Smatram da je u novim okolnostima i izazovima koje Hrvatska ima dobro napraviti određene promjene, ići u određena osvježenja, osnažiti Vladu i rješavati probleme s novim entuzijazmom i energijom", rekao je Plenković.
Poručio je da će napraviti rekonstrukciju Vlade ne želeći iznositi detalje u kojem će to biti opsegu, kada i koliko. Nije želio precizirati i u kojem vremenu će to biti. "Bit će kada odlučimo da će biti", dodao je.
Kazao je da o ovoj temi neće više govoriti, a javnost će izvijestiti kada sve bude gotovo.
Smatra da temu rekonstrukcije Vlade generiraju mediji, rekavši da na HDZ-ovim stranačkim tijelima nisu govorili konkretno ni o kome, ni o brojevima niti o kalendaru.

Odnosi s ministricom Tramišak dobri

Plenković je ustvrdio da su njegovi odnosi s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU-a Natašom Tramišak jako dobri i da nemaju nikakvih problema.
Ako je postojala neka prijetnja koja je išla prema njoj, koja je članica Vlade, žena i ima njegovo povjerenje - tada smatra da je to trebao znati. "Mi smo demokratska stranka koja dopušta sve normalne oblike komunikacije. Ovo je situacija koju smatram vrlo bitnom temom, za koju bi mi bilo draže da sam znao odmah kada se pojavila, a ne da za to saznam nekoliko mjeseci kasnije, i to kroz medije", kazao je.

Prijete nam non stop, prijetnje će ispitati policija

Poručio je da će prijetnje ispitati policija dodavši kako i on, kao i ministrica Tramišak, dobiva prijetnje. "Non stop dobivamo prijetnje", rekao je.  
Premijer je rekao da nije čuo navodnu izjavu ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića kako ne bi htio biti više u Vladi.
"Ministar Ćorić je danas bio jedan od najaktivnijih i najagilnijih sudionika parlamentarne većine.  Ministar je otišao u Pariz na sastanak ministara okoliša OECD-a, on je angažiran, dao je jedan veliki doprinos, u konačnici on je u Vladi od prvoga dana zajedno sa mnom. Njega ćete pitati želi li ostati i dalje. Mi smo danas govorili o cijeni nafte, struje i plina", kazao je Plenković.Negirao je i da je danas imao poseban sastanak s Anušićem rekavši da su prije sastanka vodstva stranke imali sastanak užeg kruga, kao i uvijek.   

Izvor: Vlada/Hina 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.