Premijer Plenković uime Vlade osudio strašan zločin u Kramatorsku

Premijer Plenković uime Vlade osudio strašan zločin u Kramatorsku

Premijer Plenković je uime Vlade osudio strašan zločin koji se dogodio u ukrajinskom Kramatorsku, gdje je ubijeno najmanje 35 civila, a više od 100 ranjeno, poručivši kako je to još jedan dokaz brutalne ruske agresije na Ukrajinu.

U uvodnim napomenama, otvarajući 112. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema. Uime cijele Vlade osudio je strašan zločin koji se dogodio u Ukrajini u Kramatorsku, gdje je za sada ubijenih 35 civila, a više od 100 ranjeno, poručivši kako je to još jedan dokaz brutalne ruske agresije na Ukrajinu koji Vlada najoštrije osuđuje.
 
Od ostalih tema izdvojio je Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, na čijem je otvorenju sudjelovao početkom tjedna, na kojem sudjeluju brojni hrvatski gospodarstvenici. 
Tom je prigodom premijer Plenković razgovarao s predstavnicima hrvatskih stranaka i institucija u BiH te još jednom izrazio želju da Hrvatska i dalje, kao prvi vanjskotrgovački partner BiH, snaži svoju poziciju u gospodarskom, infrastrukturnom i ulagačkom smislu te da pomogne BiH u procesu reformi i još jednom apelira na predstavnika hrvatskih i bošnjačkih stranaka u okviru Federacije da se postigne dogovor o izmjenama izbornoga zakona.
 
Danas se u Mostaru obilježava 30. obljetnica osnutka Hrvatskog vijeća obrane, dodao je premijer Plenković. 
Osvrnuo se na sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća, kazavši da se raspravljalo o demografskoj politici i ispunjavanju Nacionalnog programa reformi. 
Ovih dana obilježena je i 30. obljetnica diplomatskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim državama, a u toj je prigodi održan američko-hrvatski forum na kojem je sudjelovao niz članova Vlade. 
Premijer je podsjetio da je Hrvatska ušla u Global Entry Program – privilegirani ulazak u SAD, nakon što je nakon dugo godina truda u mandatu ove Vlade došlo do ukidanja viza. 
U okviru Vladina programa potpore Banovini, premijer Plenković ranije ovoga tjedna posjetio je Sisak i to dva velika gradilišta – na mostu preko rijeke Odre i dionicu Lekenik Sisak autoceste A11.
 
Uz novu regionalnu kartu potpora i to je jedan od signala koji stavlja fokus Vlade na aktivnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji, jednako kao i ubrzanje procesa obnove. 
Premijer Plenković i ovom je prigodom čestitao Tomislavu Žigmanovu koji je izabran u Skupštinu Srbije, poručivši kako je dobro da Hrvatska ima svog političkog predstavnika u najvišem predstavničkom tijelu Srbije što će pridonijeti zaštiti prava i interesa hrvatske nacionalne manjine.
 
Život se vraća u normalu, no oprez je i dalje potreban

Na kraju se osvrnuo i na ukidanje epidemioloških mjera, koje stupa na snagu danas u ponoć, a jučer ga je predstavio Nacionalni stožer civilne zaštite.
 
"Stožer je ocijenio da su se stekli preduvjeti za znatno relaksiranje dosadašnjega režima epidemioloških mjera. Sada smo praktički u situaciji da se, osim posebnih režima u zdravstvenim i socijalnim ustanovama te uz preporuke, a ne obvezu, nošenja maski u unutarnjim prostorima, život polako vraća u normalni tijek aktivnosti što je dobro i radi društvenih aktivnosti i radi gospodarskih aktivnosti, prometa, školstva i rada, ali ipak trebamo zadržati oprez jer je Covid-19 još uvijek tu", poručio je.

Mediji su posljednjih dana propitivali je li ministar Paladina iskoristio poziciju direktora IGH jer je četiri mjeseca nakon odlaska iz te tvrtke kupio obveznicu na kojoj je zaradio 13 milijuna kuna, pošto su od nje odustali bivši vlasnici, odnosno banke i mirovinski fondovi.

Paladina je pak poručio da u tom slučaju ne vidi što bi bila povlaštena informacija jer je informacija o tome tko je kupio obveznice od banaka bila javno objavljena na internetu godinu i pol prije nego što ju je kupio. Cijenu nije htio komentirati.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.