Pobjeda Bosilja - Gradsko vijeće izglasalo rebalans proračuna i nagodbu - građani više neće biti taoci loših odluka bivših vlasti

Pobjeda Bosilja - Gradsko vijeće izglasalo rebalans proračuna i nagodbu - građani više neće biti taoci loših odluka bivših vlasti

Na današnjoj, 10 sjednici Gradskog vijeća, na kojoj su izostali vijećnici Nezavisne liste Ivana Čehoka, vijećnici su jednoglasno s 14 glasova ZA izglasali rebalans proračuna, dok su za drugu točku - nagodbu, koja se provlačila sjednicama Gradskih vijeća od vremena Čehoka i Habuša odlučilo s 10 glasova ZA, tri protiv i jednim suzdržanim. Bila je to svojevrsna pobjeda gradonačelnika Bosilja, koji je time trakavicu dugu 15-ak godina stavio pod kontrolu, odnosno završio, te građani Varaždina mogu odahnuti, jer prestaju biti taoci političkih nadmudrivanja budući da će se sporovi u kojima svi i gube i dobivaju konačno riješiti dogovorno. 

A što se rasprave tiče, uz dojmljiv pledoaje gradonačelnika na temu sklapanja Ugovora o nagodbi između Grada Varaždina i PRVI FAKTOR d.o.o. u likvidaciji, T&H invest d.o.o., VADOM ULAGANJA d.o.o., VIS PROMOTEX d.o.o., JU „Gradski stanovi“ i Varkom d.d.o , izdvojili su se svojim istupima Davor Patafta i već po običaju kao da su u sudnici, tri varaždinska odvjetnika/pravnika, od kojih je kao i uvijek dosad najumjereniji u izjavama i najmudriji bio Damir Habijan, HDZ, dok su Hrvoje Petrić i Ivan Obadić - vijećnici iz Budimo grad sa svojim prijedlozima i replikama mahom bili u defenzivi i protiv, ponekad i služeći se, posebno Petrić, sitnim podbadanjima. U svakom slučaju bila je to jedna od zanimljivijih sjednica.

Vezano uz nagodbu i ranije, u najavi sjednice, Gradonačelnik je rekao da je Grad imao nad glavom mač od 140 milijuna kuna vezan uz ugovore za zemljišta koji će za pet godina, ako se ne riješi mirnim putem danas, iznositi 190 milijuna kuna ili više, radi kamata. Grad ne bi i dalje mogao raspolagati tim zemljištima ni u Vilka Novaka, ni u Jalkovcu, da spojimo zonu Jalkovec na obilaznicu, na čvor između Beretinca i Gojanca i tako riješimo problem prometa u Jalkovcu i Poljani. Smatram da ćemo napraviti velike uštede Gradu Varaždinu, jer sporovi se neće riješiti ni idućih pet godina. Zato je ovo dobra nagodba, koja otvara mogućnost da na jesen pristupimo i rješavanju problemu bala.- rekao je Bosilj.

Zanimljiva je bila i priča Davora Patafte koji je progovorio i o ponudi koju je nekad dao Gradu  vezano uz bale, a koja nije bila prihvaćena, a o tome opširnije pogledajte Video na našoj FB stranici ili na prijenosu uživo u prilogu.

Rasprava je nastavljena u trećoj točki o Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o zaduženju Grada Varaždina izdavanjem municipalnih obveznica, te u četvrtoj o Prijedlogu odluke o otkupu nekretnine čk.br. 10306/2 k.o. Varaždin od Veterinarske stanice d.d. Varaždin dok je peta točka bila usvajanje Prijedloga odluke o oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa za Medicinsku školu Varaždin.

Detalji sa sjednice

Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na sklapanje Ugovora o nagodbi između Grada Varaždina i T&H INVEST d.o.o., PRVI FAKTOR d.o.o. u likvidaciji, VIS PROMOTEX d.o.o., VADOM ULAGANJA d.o.o., VARKOM d.d. i Javne ustanove „GRADSKI STANOVI“ prihvaćen je također većinom glasova. Prijedlogom predmetnog Ugovora o nagodbi koja je sastavni dio prijedloga Zaključka, rješavaju se dugogodišnji sudski sporovi u pogledu nekretnina na lokacijama Banfica-I, Banfica-II, Vilka Novaka te Brezje i Jalkovec.

Nagodbom se suglasno raskidaju svi Ugovori kao svi pripadajući aneksi u odnosu na kupoprodaju Banfica I i Banfica II te Grad Varaždin i JUGS izdaju T&H Invest potpisanu tabularnu ispravu za uknjižbu vlasništva na nekretninama Banfica I i Banfica II, a T&H Invest vraća Gradu Varaždinu iznos dijela plaćene cijene uvećano za kamate odnosno 13.801.663,00 kuna.

Pravomoćno se, povlačenjem tužbi i protutužbi, okončavaju svi sudski postupci koji se vode pred TS Varaždin povodom lokacije Banfica I i II te svaka stranka snosi svoje troškove tih postupaka.

Vrši se parcelacija nekretnina na lokaciji Vilka Novaka te nakon provedbe Grad Varaždin i JUGS prenose u vlasništvo T&H Invest dio nekretnina u ukupnoj površini od 13.042 m2 prema elaboratu parcelacije uz obračunsku naknadu od 149€/m2 odnosno cijeni kakva je bila ugovorena osnovnim Sporazumom o kupoprodaji nekretnina Vilka Novaka II. Faza i pripadajućim Aneksom.

Grad Varaždin i JUGS ostaju vlasnikom preostalih nekretnina na lokaciji V. Novaka II. Pravomoćno se, povlačenjem tužbe i protutužbe okončavaju parnični postupci koji se vode pred TS Varaždin povodom lokacije Vilka Novaka i sklopljenih ugovora i sporazuma te svaka stranka snosi svoje troškove tih postupaka.

Grad Varaždin za kupoprodajnu cijenu od 283 kn/m2 prodaje 1337 m2 i 879 m2 na lokaciji ulice A. Wiserta društvu Vis Promotex d.o.o., sve prema elaboratima procjene izrađenima po ovlaštenom sudskom vještaku s područja graditeljstva i ovlaštenom procjenitelju.

Raskida se u cijelosti Ugovor o kupoprodaji i zamjeni nekretnina od 15.05.2009., lokacija Jalkovec-Brezje te se Gradu Varaždin vraćaju u vlasništvo sve nekretnine na lokaciji Brezje osim onih u vlasništvu C.I.O.S. MGO d.o.o. za koje Grad Varaždin dobiva naknadu u iznosu od 7.147.085,00 kuna dok se T&H Investu vraćaju sve nekretnine na lokaciji Jalkovec osim 7.253 m2 koje se ustupaju Gradu Varaždinu po cijeni od 177 kn/m2 nakon provedene parcelacije.

Pravomoćno se, povlačenjem tužbe okončava parnični postupak koji se vodi pred TS Varaždin radi utvrđenja ništetnosti Ugovora Brezje-Jalkovec. T&H Invest vraća Gradu Varaždinu naknadu plaćenu za lokaciju Jalkovec koji s kamatom iznosi 255.904,00 kuna.

T&H Invest vraća Gradu Varaždinu iznos od 9.173.209,55 kn (bruto iznos s PDV-om od čega neto iznos 7.490.175,30 kn te PDV 1.683.034,25 kn) primljen od VARKOM d.d. temeljem Ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada uvećan za 2% godišnje kamate koja teče na neto iznos (bez PDV-a), a koje potraživanje na dan 31.03.2022.godine iznosi ukupno 10.934.417,07 kn (kamata od 1.761.207,52 kn), time da će se parnični postupak djelomično okončati samo u odnosu na taj iznos povlačenjem dijela tužbenog zahtjeva na isplatu postavljenog od strane Grada Varaždina dok će se postupak nastaviti u odnosu na utvrđenje ništetnosti predmetnog Ugovora, Dodatka i Aneksa kao i u odnosu na zahtjev za isplatu zakonske zatezne kamate na iznos od 9.173.209,55 kn (bruto iznos s PDV-om).

Grad Varaždin plaća iznos od ukupno 16.863.752,00 kn društvu T&H Invest d.o.o. u novcu.

Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o zaduženju Grada Varaždina izdavanjem municipalnih obveznica prihvaćen je većinom glasova. Gradsko vijeće ovom odlukom odobrava zaduživanje Grada Varaždina izdavanjem municipalnih obveznica u vrijednosti 67.000.000,00 kuna za financiranje kapitalnih projekata :

- otkup zemljišta - Ekos holding,

- otkup zemljišta - T&H invest,

- izgradnja sportsko-rekreacijskog centra Beli kipi,

- postava polupodzemnih kontejnera,

- opremanje gospodarske zone Brezje,

- otkup farme Brezje.

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Varaždina većinom glasova prihvatili su Prijedlog odluke o otkupu nekretnine čk.br. 10306/2 k.o. Varaždin od Veterinarske stanice d.d. Varaždin.

Prijedlog Odluke o oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa za Medicinsku školu Varaždin jednoglasno je prihvaćen. Medicinska škola Varaždin podnijela je zahtjev za oslobođenjem od plaćanja komunalnog doprinosa za rekonstrukciju i dogradnju Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija. S obzirom na to da se radi o objektu od javnog interesa Gradsko vijeće je sukladno članku 9. Odluke o komunalnom doprinosu u potpunosti oslobodilo plaćanja komunalnog doprinosa Medicinsku školu Varaždin u iznosu od 413.776,03 kuna.

Gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik Miroslav Marković, kao i predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan zahvalili su gradskim vijećnicima koji su prihvaćanjem ove nagodbe razmišljali o interesu Grada Varaždina.

„Skinuli smo veliki mač iznad glave s ovom nagodbom, mirnim rješenjem svih sporova s T&H Investom. Imamo osigurana sredstva u proračunu, proračun se dobro puni i doista bi bilo neodgovorno da ostavljamo nekoj budućoj vlasti 149 milijuna kuna tereta. Isplatom od 16,8 milijuna kuna uspjeli smo riješiti sve sporove, raskinuti ugovore i nemamo više obveza prema T&H Investu. Napravili smo i preduvjet za rješavanje bala. Vjerujem da ćemo već kroz dva-tri mjeseca ili najkasnije na jesen doći pred gradske vijećnike s drugim ključnim dokumentom u mom mandatu, a to je rješavanje bala.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

 
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.