Predsjednik Milanović prisustvovao otkrivanju Spomenika žrtvama Holokausta i ustaškog režima

Predsjednik Milanović prisustvovao otkrivanju Spomenika žrtvama Holokausta i ustaškog režima

Predsjednik Republike Zoran Milanović prisustvovao je otkrivanju Spomenika žrtvama Holokausta i ustaškog režima, a koji je postavljen kod Glavnog kolodvora u Zagrebu i otkriven povodom obilježavanja Dana stradanja i junaštva židovskog naroda – Jom Hašoa.

Spomenik je postavljen u sjećanje na 30.000 Židova stradalih u holokaustu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj kao i na brojne žrtve drugih genocida i masovnih zločina koje su počinili ustaški režim i Treći Reich. Zajedno su ga otkrili „posljednji dječak“ iz Auschwitza Oleg Mandić i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

 Grad Zagreb je raspisao, proveo i financirao natječaj i izvedbu Spomenika žrtvama Holokausta kako bi njegovim podizanjem odao posebnu trajnu zahvalnost i počast svim sugrađanima stradalim za vrijeme Holokausta i organiziranog progona. Upravo s mjesta gdje je podignut spomenik, sa zagrebačkog Glavnog kolodvora, u kolovozu 1942. deportirano je 800 zagrebačkih Židova u koncentracijski logor Auschwitz.

 Na natječaj je pristiglo 38 radova, a ocjenjivački sud na čelu s predsjednikom suda Brankom Lustigom, kao prvonagrađeni rad odabrao je rad Dalibora Stošića red. prof. art. i Krešimira Rogine dipl.ing.arh. pod nazivom 'Prisutna Odsutnost'. Kompozicija Spomenika je zid kofera postavljen na horizontalu betonsku monolitnu ploču iscrtavan u formu monumentalnog groba, a u beton je utisnuto 6.000.000 sitnih Davidovih zvijezda.

 Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta predsjednika Bartol Šimunić i savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.