Novi ministri pripadaju generaciji rođenih u osamdesetima, što govori o trendu političkog pomlađivanja Vlade

Novi ministri pripadaju generaciji rođenih u osamdesetima, što govori o trendu političkog pomlađivanja Vlade

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, u obraćanju novinarima po završetku sastanka parlamentarne većine, izrazio je zadovoljstvo dogovorom postignutim sa sindikatima o povećanju osnovice, osvrnuo se na ključne točke današnje sjednice Vlade te predstavio novu potpredsjednicu Vlade i dvojicu ministara. Istaknuo je također - Pokaže li se da nisu krivi, ministrima na odlasku otvorena vrata za povratak.

Govoreći o dogovoru sa sindikatima spomenuo je tri bitne točke sporazuma: "Povećanje sredstava za sistematske preglede sa 500 na 1200 kuna, povećanje troška za benzin s jedne kune po kilometru na 1,35 kune plus korektivni mehanizam od 10 posto i najbitniji dogovor, gdje još jednom zahvaljujem predstavnicima 13 sindikata, 11 iz javnih i 2 iz državnih službi, na spremnosti na kompromis da se osnovica još jednom u našem mandatu podigne. Ovaj put od 1. svibnja za 4 posto", kazao je premijer naglasivši da je Vlada pokazala da joj je prioritet standard zaposlenika u javnim i državnim službama, napomenuvši da su prosječne plaće u mandatu ove Vlade porasle za 32 posto te da je minimalna plaća došla na 3750 kuna. 
 
"Svi ciljevi iz izbornog i programa Vlade, kada je riječ o politici plaća, su ostvareni", istaknuo je Plenković. 
U osvrtu na današnju sjednicu Vlade premijer je spomenuo tri velike točke: Nacionalni program reformi prije europskog semestra, naslonivši se na NPOO koji je temelj za povlačenje sredstava iz instrumenta EU iduće generacije, zatim Program konvergencije
 
"Nastavljamo s odgovornim upravljanjem javnim financijama, radit ćemo na smanjivanju javnoga duga, smanjivanju proračunskog manjka i vraćati se na putanju koja je krasila rad naše Vlade u razdoblju od 2016. do veljače 2020., kada smo vrlo brzo smanjivali javni dug, izlazili iz procedure prekomjernog proračunskog manjka iz procedure makroekonomskih neravnoteža, ušli u Europski tečajni mehanizam 2, bankovnu uniju, ispunili sve obveze i došli pred sama vrata našeg sidrišta – eurozone i Schengena, kao dva cilja dublje integracije", naglasio je predsjednik Vlade.
 
Osim toga, s Vladine sjednice je u Sabor upućen i Konačni prijedlog Zakona o euru.
 
Prije predstavljanja novih ministara i potpredsjednice Vlade, Plenković je dosadašnjim članovima Vlade zahvalio na doprinosu, rekavši da je svatko od njih na svoj način dao svoj obol, da u javnosti nije bilo kritika njihova rada i svima je izrazito žao što odlaze.
 
"Ono što se njima stavlja na teret nema veze s vremenom dok su bili članovi Vlade", ustvrdio je.
 
Najavio je da Tomislava Ćorića očekuju novi poslovni izazovi, kao stručnjaka za monetarnu politiku koji ima želju nastaviti rad u HNB-u. Što se tiče HDZ-a tražit će podršku partnera da postaje jedan od viceguvernera HNB-a, dodao je premijer.
 
"Milošević kao simbol suradnje ključnog strateškog trokuta: HDZ-a čvrsto pozicioniranog na desnom centru, koji uvjerljivo pobjeđuje na izborima u dva konsekutivna izborna ciklusa, s manjinskim zastupnicima i s blokom liberalnih stranaka"; nastavio je, kazavši da je "Milošević, kao predstavnik nove generacije srpskih političara u Hrvatskoj, predstavnika srpske manjine igrao važnu, simboličnu ulogu – od dolaska na proslavu VRO Oluja pa do svega što smo zajedno radili", kazao je.
 
Napomenuo je da se rekonstrukcija dogodila tek sad jer je Aladrović sudjelovao u pregovorima sa sindikatima i bio glavni pregovarač.  
"Josip Aladrović, jedan od najmlađih članova Vlade, dao je zaista velik doprinos. Uvijek je dolazio s rješenjima. I kada je riječ o očuvanju radnih mjesta u vremenu COVID-krize i kada je riječ o jako dobrim relacijama sa sindikatima i poslodavcima", kazao je premijer.  
Novi ministri, rekao je, već 20 dana znaju da će dobiti nove pozicije, no s objavom se čekalo da prođu blagdani i završi proces pregovora sa sindikatima. Oni, kazao je, pripadaju novoj generaciji i sada su među šestero članova Vlade rođenih u osamdesetima, što govori o trendu političkog pomlađivanja Vlade.  
Novi dužnosnici bit će operativni od petka nakon što prođu saborske odbore izglasavanja u Saboru i primopredaje u petak popodne, najavio je.
 
Nije bilo potrebe za drugim promjenama
 
Na pitanje hoće li ići u još jedan krug rekonstrukcije, koji će primjerice obuhvatiti ministra obrane Marija Banožića, rekao je će o tome on odlučivati, a ne partneri ili netko drugi. "Da sam vidio sada potrebe za drugim promjenama, ja bih ih napravio", dodao je.  
Opovrgnuo je da je bilo teško naći nove ministre, a troje novih, koji su bili i jedini izbor, može se i pitati koliko dugo su znali da će to postati.  
Plenković napominje kako su oni profilom vrlo slični ministrima koji odlaze - Šimpraga je iz Šibensko-kninske županije, saborska je zastupnica, razumije probleme manjinskih zastupnika i pripadnika na terenu, Pilepić je iz Novske gdje je, ističe premijer, vrlo popularan, razumije teren, a bitna je i simbolika da je u Vladi netko iz Sisačko-moslavačke županije. Vrijeme je, dodaje, da Filipović pokaže sve što zna i čime može doprinijeti na odgovornoj funkciji.
 
Za kvalifikacije Marina Pilepića kaže da je dugo bio u HDZ-u, prošao je lokalne razine upravljanja i Sabor, razumije socijalnu politiku, mirovine, otvaranje radnih mjesta, ima jako dobru socijalnu inteligenciju, uspješno je vodio Novsku. 
Upitan jesu li za njega bila ikada upitna ostala imena koja su se spominjala u rekonstrukciji, poput Vilja Beroša ili Marije Vučković, Plenković je rekao da "živimo u demokratskom svijetu s pluralističkim medijima, milijun špekulacija, balona, tračevima".  
"To što piše i mislite da je nešto istina i što vam netko šapće da se događa to nije nužno istina, a mene nitko ništa ne pita nego slušaju one koji ništa ne znaju", zaključio je. 
 
Milanović se ulovio za slamčicu iz Rovišća

Upitan za odlazak predsjednika Republike u Rovišće, rekao je da se "Zoran Milanović ulovio za slamčicu iz Rovišća kako bi valjda pokazao 'eto zvali su me HDZ-ovci'", a dodao je i kako ga tamo nisu zvali zato što vape za njim već zato što su pristojni. 
"Što se tiče susreta, njemu je očito drago kad ga bilo tko bilo gdje zove jer on nema što raditi, njemu je bitno doći do mikrofona, a to što ga je zvao načelnik Rovišća, taj je poziv otišao prije nego je Milanović 'pohvalio' HDZ zahvaljujući Longinu u Zadru nakon svečane sjednice Županijske skupštine, pa je rekao HDZ-u da je zalijepljen za Udbu 30 godina, da su banda, lopovi...", odgovorio je Plenković na pitanje na konferenciji za novinare u Vladi. 
Na pitanje može li zamisliti da  u budućnosti HDZ-ovi župani ili gradonačelnici na proslave dana grada ili županije pozivaju predsjednika Republike uzvratio je: "Ako hoće davati prigodu da im dođe čovjek  koji bi došao tamo i izvrijeđao ih 'na pasja kola', ako se nađe koji takav - moguće ali u načelu mislim da neće. 
Novinari su Plenkovića pitali i je li tražio i od koalicijskih partnera da se pridruže bojkotu kad Milanović putuje po Hrvatskoj.  "Nastojite perpetuirati jednu riječ koju sam rekao na presici u Saboru, bez da izgovorite drugi dio, a drugi dio je taj da mi nastavljamo suradnju ali bez  nekih susreta, znači pismenim putem. Sve što je bitno za  hrvatsku državu će funkcionirati", uzvratio je premijer. 
Podsjetio bih, rekao je, i kako nismo mi ti koji bojkotiraju suradnju. "Ako u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu ja kao predsjednik Vlade i netko tko  ima neki senzibilitet je li tema bitna ili ne, 24. veljače popodne, šest-sedam sati nakon što je Rusija napala Ukrajinu, a sada to traje 60 i nešto dana, prvo mu usmeno kažem 'bilo bi dobro da se nađemo u formi Vijeća za nacionalnu sigurnost... On to otkloni, bojkotira, ignorira to više od dva  mjeseca. Onda je on taj koji bojkotira", ustvrdio je Plenković.

Upitan o slučaju vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića i medijskim navodima da je opet vozio u pijan uzvratio je kako je jučer sve rekao, a o tome hoće li s njim razgovarati odgovorio je: "Kad budem imao vremena od malo važnijih stvari, možda."
PVRH

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.