Predsjednik na svečanoj prisezi 3. mehanizirane bojne Pauci: “Hrvatska prva, a onda sva druga savezništva i lojalnosti”

Predsjednik na svečanoj prisezi 3. mehanizirane bojne Pauci: “Hrvatska prva, a onda sva druga savezništva i lojalnosti”

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 31. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade „Pauci“ te svečanoj prisezi i dodjeli beretki pripadnicima 3. mehanizirane bojne „Pauci“ u bivšoj vojarni Dračevac u Splitu.

 Četvrta gardijska brigada osnovana je 28. travnja 1991., a njezin prvi borbeni zadatak bila je akcija oslobađanja Kruševa, koji je uspješno izvršen u srpnju 1991. Potom su uslijedile obrambene, ali i oslobodilačke akcije od Zadra, Sinja, Drniša, Šibenika, Vodica, do oslobađanja Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa u akcijama Tigar i Vlaštica. Brigada je sudjelovala u operaciji Maslenica te u akcijama Zima '94., Skok-1 i Skok-2, Ljeto '95., Oluja i Maestral. Četvrta brigada tijekom Domovinskog rata nije znala za poraz niti za izgubljeni položaj. Četiri pripadnika se vode kao nestali, 195  ih je poginulo a gotovo 1600 je ranjenih.

 Obilježavanje 31. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade „Pauci“ započelo je odavanjem počasti svim poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca u Spomen kapelici „Sveti Križ“, nakon koje je uslijedila svečana ceremonija dodjele crvenih beretki i prisega 92 pripadnika 3. mehanizirane bojne „Pauci“ Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

„Ovo je druga prisega koju ste dali. U prvoj, po završetku osposobljavanja, prisegnuli ste da ćete čuvati Hrvatsku, njezin ustavnopravni poredak, granice – sve ono što je sveto modernoj, demokratskoj državi. Hrvatska i prije svega Hrvatska, a tek onda sve drugo. Danas ste to produbili i proširili, prisegnuli ste da ćete služiti hrvatskom narodu. Točnije - cijelom hrvatskom narodu. To je duboko i važno obećanje. Služit ćete im tako da vas vodi odgovorna, demokratska i humana politika koja prije svega ima interes Hrvatske“, poručio je predsjednik Milanović pripadnicima 3. mehanizirane bojne „Pauci“  čestitajući im na položnoj prisezi. „Ona je kratka i jasna, i svaki puta se podsjetite – Hrvatska prva, a onda sva druga savezništva i lojalnosti!“, istaknuo je Predsjednik.

 Predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju prisjetio se i slavnog zapovjednika brigade Andrije Matijaša Pauka. „Vaš zapovjednik, slavni Andrija Matijaš Pauk je poginuo u zadnjim danima, trenucima rata. Poginuo je u susjednoj državi, u drugoj, neovisnoj državi koja nije Hrvatska, ali u kojoj žive Hrvati. Poginuo je zato jer je politika to htjela kada su hrvatski ciljevi i ambicije u tom ratu već bili ispunjeni. Poginuo je zajedno s još nekima u zadnjim trenucima, zadnjim izdisajima rata. To nikada ne smijete i, siguran sam, nećete zaboraviti. To je žrtva koja je po svojoj težini i simbolici posebna i drukčija. Ginuli su i drugi i svaki poginuli je jednako vrijedan, ali u tom gubitku ima neke simbolike i pouke“, rekao je predsjednik Milanović.

 Osim predsjednika Milanovića, crvene berete pripadnicima 3. mehanizirane bojne „Pauci“ uručili su načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Boris Šerić, izaslanik ministra obrane i glavni savjetnik ministra obrane general-bojnik Željko Živanović, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Dražen Ressler, zapovjednik 3. mehanizirane bojne Pauci pukovnik Ivica Armanda, predsjednik Udruge veterana 4. gbr „Pauci“ Borislav Lapenda, član Predsjedništva Udruge veterana 4. gbr „Pauci“ umirovljeni pukovnik Mirko Čondić i predsjednica Nadzornog odbora Udruge veterana 4. gbr „Pauci“ Vesna Boban.

Uz predsjednika Milanovića na obilježavanju 31. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade „Pauci“  bili su savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

           

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.