Predsjednik Milanović na Danu grada Umaga - Istra je krasan prostor za život

Predsjednik Milanović na Danu grada Umaga - Istra je krasan prostor za život

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Umaga, na kojoj je čestitajući građanima Dan njihovog Grada poručio da nastave raditi kao što su do sada jer su stvorili jedan od najugodnijih prostora za život u Europi. „On je dovoljno bogat, čist i lijep, u njemu žive ljudi bez predrasuda. Kao takvi, vi ste jedna od perjanica Europe“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju.

 „Kao dječak pamtim ovaj grad kao jako razvijen, ali okolica grada i unutrašnjost Istre je bila siromašna i više zapuštena. Danas je to enormna razlika i ovaj dio je jedan od ugodnijih, možda ne najbogatijih, ali sigurno ne najsiromašnijih, dijelova zapadne Europe. Na to možete biti ponosni i sretni, da u takvom prostoru živite“, rekao je predsjednik Milanović i pozvao na uzimanje novaca iz europskih fondova, jer kako je kazao „ti europski fondovi su, u stvari, jedini smisao našeg boravka i Europskoj uniji“.

U tom smislu, istaknuo je kako je Istra jedna posebna regija gdje se spajaju sjeverna Italija, Hrvatska i Slovenije. „Jedan krasan prostor za život bez konflikta i nasilja. Ali Europa je užasno komplicirana za upravljati, donositi odluke, za usklađivati politike. Na kraju sve ostaje na tome da ako si u prosjeku manje razvijen u odnosu na najbogatije države, da izvučeš iz tih europskih fondova sve što možeš izvući. Nema tu nikakve ideologije i nikakvih posebnih ljudskih vrijednosti, a ako krenemo ljudima nametati vrijednosti i običaje nećemo daleko dospjeti“, poručio je predsjednik Milanović.

 Na svečanosti u kazališnoj dvorani “Antonio Coslovich” govorili su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Umaga Ivan Belušić i gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, koji su, povodom obilježavanja Dana Grada, uručili nagrade zaslužnim građankama i građanima Umaga. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.