Plenković i Parolin o unaprjeđenju odnosa Hrvatske i Svete Stolice i situaciji u BiH

Plenković i Parolin o unaprjeđenju odnosa Hrvatske i Svete Stolice i situaciji u BiH

Premijer Plenković i državni tajnik Svete Stolice Parolin, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj uoči 30. obljetnice priznanja i uspostave diplomatskih odnosa, izrazili su zadovoljstvo odličnom suradnjom između dvije zemlje. Razgovarali su i o situaciji u Ukrajini uslijed ruske agresije, založivši se za mir i prestanak sukoba, kao i o situaciji u Bosni i Hercegovini, istaknuvši važnost uspostavljanja istinske ravnopravnosti i jednakosti hrvatskog s ostalim konstitutivnim narodima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas državnog tajnika Svete Stolice Pietra Parolina, koji boravi u posjetu Hrvatskoj.
 
Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo nastavkom kvalitetnog i sadržajnog dijaloga o svim bitnim temama u odnosima između Hrvatske i Svete Stolice.
 
Četvrti posjet Hrvatskoj ukupno, a treći službeni državnog tajnika Svete Stolice Parolina, dolazi u kontekstu obilježavanja 30. obljetnice priznanja Hrvatske od strane Svete Stolice i uspostavljanja diplomatskih odnosa, te 25. obljetnice sporazuma između Hrvatske i Svete Stolice, istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Vlada kroz sve svoje politike uzima u obzor kršćansko načelo solidarnosti
 
Dodao je da su odnosi hrvatskoga naroda i Svete Stolice snažni, postojani i afektivni, a suradnja je izvrsna i reflektira se u odnosu Vlade i Hrvatske biskupske konferencije, koje održavaju redovite šestomjesečne susrete koji su prigoda za razmatranje svih bitnih tema koje su od interesa i za Katoličku crkvu u Hrvatskoj i za Vladu i za građane.
 
Podsjetio je ovom prigodom i na nedavno potpisani ugovor između hrvatske Vlade i Caritasa, koji će time biti u još kvalitetnijoj poziciji da ispunjava svoju društvenu humanitarnu misiju pomaganja najugroženijima.
 
"Vlada kroz sve svoje politike uzima u obzir kršćansko načelo solidarnosti i vodi računa o onima kojima je u krizi potrebno dodatno pomoći", poručio je premijer Plenković.
 
Na sastanku je bilo riječi i o međunarodnim temama. Što se tiče stanja u Ukrajini nakon ruske invazije, premijer Plenković prenio je jasan stav Hrvatske o osudi agresije, kršenju međunarodnoga prava i načela međunarodnog poretka te velikoj humanitarnoj krizi.
 
"Hrvatska pomaže Ukrajini fizički, diplomatski, vojno, humanitarno i gospodarski i činit ćemo to i dalje s uvjerenjem kako to treba činiti i pomoći prijateljskom ukrajinskom narodu. Isto tako, zalažemo se za mir i prestanak sukoba i zato smo godinama govorili da je model mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja bio najprimjereniji kako bi se sporazumi iz Minska oživotvorili i doveli do mirne reintegracije okupiranih područja Ukrajine", istaknuo je premijer Plenković.
 
Naglasio je da Hrvatska cijeni napore Svete Stolice i Svetoga Oca u pogledu ostvarivanja mira.
 
Promjena postojećeg izbornog zakona u BiH nužna za istinsku ravnopravnost i jednakost hrvatskog naroda
 
Razgovarali su i o situaciji u Bosni i Hercegovini, koja je za Hrvatsku izrazito važna susjedna i prijateljska zemlja, u kojoj su Hrvati jedan od konstitutivnih naroda.
 
Istaknuo je da je  Hrvatskoj važna jednakost i ravnopravnost hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, a to se može ostvariti samo promjenom postojećeg izbornog zakona koji onemogućuje Hrvatima da biraju svoje legitimne predstavnike u predstavnička tijela.
 
Dodao je kako Hrvatska podržava napore međunarodne zajednice, a i sama se angažirala u naporima da se postigne kompromis i konsenzus i isprave nepravde u kojima Hvati nisu ravnopravni s ostalim konstitutivnim narodima.
 
"Na tom ćemo tragu nastaviti naše napore, činiti sve da se isprave te loše postavke na način koji će omogućiti Hrvatima da budu ravnopravni što prije", naglasio je i dodao kako se Hrvatska nada političkoj i diplomatskoj potpori Svete Stolice, cijeneći utjecaj koji ona ima.
 
Sveta Stolica za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH, trenutna situacija nosi opasnosti za stabilnost zemlje i regije
 
Državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin istaknuo je kako njegov treći službeni posjet Hrvatskoj dolazi uoči 30. obljetnice priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa, podsjetivši da je Sveta Stolica bila među prvim zemljama koje su priznale neovisnost Republike Hrvatske i potakla priznanje drugih države.
 
"Naši su odnosi doista jako dobri i na razini odnosa s Vladom i na razini odnosa s Hrvatskom biskupskom konferencije", istaknuo je pozdravivši redovite polugodišnje sastanke između Vlade i Hrvatske biskupske konferencije na kojima se ažurno rješavaju postojeća pitanja između predstavnika crkvene i državne vlasti, izravno i bez posredništva, što je sjajan način za njegovanje postojećih dobrih odnosa.
 
Pozdravio je i nedavno potpisani ugovor između Vlade i Caritasa koji ponovno svjedoči o uzajamnosti odnosa između Crkve i države u skrbi za dobrobit društva.
 
Govoreći o ratu u Ukrajini, izrazio je zabrinutost Svete Stolice zbog goleme humanitarne krize naglasivši koliko se Sveti Otac zalaže za prekid vatre i nudi svoje posredništvo u pregovorima kako bi se došlo do mirnog rješenja.
 
"Svetoj Stolici je izrazito važno sve što se događa u Bosni i Hercegovini i zalažemo se da se doista prepozna konstitutivnost sva tri naroda  i tome smo cilju predani", naglasio je državni tajnik Svete Stolice.
 
Ministar vanjskih poslova Svete Stolice upravo je zbog toga boravio u Bosni i Hercegovini, dodao je državni tajnik, kako bi i na razini međunarodne zajednice bilo jasno koliko je Svetoj Stolici važno to pitanje.
 
"Riječ je o podizanju svijesti u okviru međunarodne zajednice o opasnostima koje trenutna situacija nosi za stabilnost čitave zemlje i regije", poručio je na kraju izjave za medije državni tajnik Svete Stolice.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.