Potpisivanjem Nagodbe Grad konačno otvorio mogućnost rješavanje problema s otpadom ali i budućeg razvoja

Potpisivanjem Nagodbe Grad konačno otvorio mogućnost rješavanje problema s otpadom ali i budućeg razvoja

U Javnobilježničkom uredu Stjepana Trstenjaka na Trgu slobode 1 u Varaždinu upriličeno je danas potpisivanje Ugovora o nagodbi između Grada Varaždina i T&H Invest d.o.o., PRVI FAKTOR d.o.o. u likvidaciji, VIS PROMOTEX d.o.o., VADOM ULAGANJA d.o.o., VARKOM d.d. i Javne ustanove „GRADSKI STANOVI“, nakon što je suglasnost na sklapanje Ugovora o nagodbi dalo i Gradsko vijeće Grada Varaždina na sjednici održanoj 14. travnja. Potpisivanjem Nagodbe Grad Varaždin konačno je otvorio mogućnost rješavanje problema s otpadom, odnosna deponiranih bala u Brezju ali i drugih mogućnosti svog budućeg razvoja, primjerice zemljišta za razvoj POS stanogradnje, rješavanje podvožnjaka Wissertova-Supilova i prometnice za spoj Jalkovca na jugozapadnu obilaznicu. Nagodbu je za medije komentirao gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj, a neke segmente objasnili su i direktori Varkoma d.d. Bruno Ister i ravnatelj Javne ustanove „GRADSKI STANOVI“ Roman Veršić.

 Gradonačelnik je u svom govoru naglasio dobrobiti, ali se na neki način osvrnuo i na moguće političke oponente, osobito na one iz bivše vlasti, koji po njegovu mišljenju nisu učinili dovoljno da te stvari riješe ranije: - Današnjim potpisom raskinuto je 8 ugovora, podugovora i aneksa koje je bez osiguranih sredstva u proračunu još prije više od 10 godina potpisao Ivan Čehok i zbog čega se danas još vode kazneni postupci protiv bivšeg gradonačelnika. Ovime je sporazumno završeno osam sporova na trgovačkim sudovima u Varaždinu, Zagrebu i Bjelovaru za koje je Grad Varaždin samo za odvjetničke usluge do sada platio više od 12 milijuna kuna.
 U proteklom neuspješnom, promašenom i beskorisnom četverogodišnjem mandatu bivšeg gradonačelnika (2017.-2021.) nisu uspjeli riješiti ni jedan stari problem, već su stvoreni novi. U tih četiri "promašene" godine kamate na predmete sporova su veće od 20 milijuna kuna.
Čistimo Augijeve štale. Nakon izborne pobjede prije godinu dana nova vlast mora čistiti sve "nečistoće" za bivšom vlasti. U tim nastojanjima za čišćenjem zaostalih nakupina problema koji su se skupljali više od deset godina nova je vlast nailazila na opstrukcije i podmetanja bivše nesposobne ekipe. Teško im je bilo promatrati kako smo u manje od godinu dana riješili ono za što su potratili četiri godine bez da su riješili ijedan spor, već su u tom promašenom mandatu namjerno izgubili spor s Eccos holdingom kada su nepodnošenjem žalbe na prvostupanjsku presudu obvezali grad na plaćanje 27,5 milijuna kuna ili preko 300 EUR za metar zemljišta?! Nisu imali nikakvo rješenje jer njihovu nagodbu 4 mjeseca nitko nije želio potpisati jer s nikim nije ni bila ispregovarana već je bila obična predizborna patka.

 Potencijalni mač nepovoljnih sudskih presuda prijetio je Gradu u visini od 140 milijuna kuna. Grad se mogao naći u situaciji kakvu su prolazile obitelji koje su deložirane a istovremeno su svima iz obitelji sjele ovrhe na sva primanja i odgovornosti prema Gradu, prema njegovom razvoju i javnom interesu nova je gradska vlast donijela odluku o sporazumnom rješavanju svih sporova koji su godinama opterećivali grad i punili sudnice, i stupce lokalnih medija. Ovim sporazumom zatvaramo knjigu prošlosti ispisane rukopisom neuspješnog i na sudovima poznatog aktera, bivšeg gradonačelnika kojemu su naši sugrađani odsvirali kraj političke karijere prije točno godinu dana.
 Što ovaj sporazum o rješavanju starih sporova donosi našem Varaždinu?

Grad Varaždin dobiva zemljišta potrebna za spoj Jalkovca na jugozapadnu obilaznicu čime ćemo maknuti kamionski promet iz Poljane i Jalkovca. Njime se stvara preduvjet za podvožnjak Wissertova - Supilova čime bi integrirali kompletan kvart iza kućanske rampe. Osim toga, potpisom sporazuma mičemo Varkom iz spora oko MBO, te time omogućavamo da tvrtka posluje sukladno Zakonu o vodama, a istovremeno Varkom dobiva povrat avansa koji su još 2008. uplatili T7 Visu. Dalje, sporazum otvara mogućnost JUGS-u nastavak POS-a jer bismo dobili zemljišta na kojima možemo graditi zgradu za mlade, vrtić ili škole ako će se kvart u Vilka Novaka razvijati ovom brzinom.
 Važna dimenzija potpisane nagodbe će biti rješavanje problema s balama na jugoistočnome prilazu gradu.

Njome smo napravili nužan preduvjet za rješavanje bala i dobili građevinsku dozvolu za taj zahvat što prethodna vlast nije uspjela zbog neznanja, nesposobnosti ili nečeg trećeg, u toku prethodnog četverogodišnjeg mandata. Zbog političke higijene bilo bi dobro da oni koji su grad godinama gurali u krivom smjeru, koji su zanemarili javni interes i opće dobro, da barem na trenutak budu odgovorni prema svome gradu i građanima i prestanu zagađivati medijski prostor lažima i podmetanjima. Ovo je prilika da nadrastu sebe same i da se nečinjenjem pokažu konstruktivnim u rješavanju velikog, nakupljenog i baliranog gradskog problema. - zaključio je Gradonačelnik.
1

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.