Zastupnica Antolić Vupora u Hrvatskom saboru predložila „inflatorni” dodatak za umirovljenike

Zastupnica Antolić Vupora u Hrvatskom saboru predložila „inflatorni” dodatak za umirovljenike

Zastupnica Antolić Vupora u Hrvatskom saboru predložila „inflatorni” dodatak za umirovljenike:  Oni su najveći gubitnici i ove recentne krize s rapidnim padom životnog standarda.

Na raspravi u Hrvatskom saboru o rebalansu proračunu SDP-ova zastupnica Barbara Antolić Vupora upozorila je na izazove s kojima se susreću umirovljenici zbog inflacije te uime stranke iznijela prijedloge za rješavanje tog problema.

 -Ako znamo da je inflacija u ovoj godini već sada službeno porasla na 7.3% s projekcijom na 7,8% do kraja godine, usklađivanje mirovina po važećoj formuli u prvom polugodištu iznosi svega 2,24% što je manje i od proklamiranog rasta plaća u javnom sektoru, od 4%, a što ponovno potvrđuje da su umirovljenici najveći gubitnici i ove recentne krize, s rapidnim padom njihovog životnog standarda – naglašava Antolić Vupora dodavši kako bi maksimalno kumulativno usklađenje u drugom polugodištu moglo biti oko 5% što je i dalje značajno manje od očekivane inflacije. 

 Shodno tome, Antolić Vupora ističe kako postojeća formula za usklađivanja mirovina dugoročno nije održiva i treba je mijenjati štiteći pritom standard umirovljenika osobito kada je u pitanju odnos prosječne mirovine i prosječne plaće.

 -Od 2016. godine do danas sva usklađenja iznosila su oko 18%, a odnos prosječne mirovine i prosječne plaće smanjio se sa 40% na 37%. Da je primijenjen naš model uzimanja 100% povoljnijeg faktora od inflacije i rasta plaća, do danas bi mirovine bile uvećane čak 34% i značajno bi bolje pratile rast plaća – opominje Antolić Vupora predlažući mimo usklađenja u drugoj polovici godine dodjelu još jednog „inflatornog” dodatka po sličnom modelu kakav je bio „energetski“ u prvom polugodištu.

 -Nije prošlo sedam debelih krava, nije prošlo sedam dobrih godina već su počele dolaziti i mršave – slikovito je opisala referirajući se na ogromne posljedice energetske i covid krize te inflacije čiji će teret najviše osjetiti umirovljenici kao jedna od najugroženijih skupina čija će kakvoća života na jesen, ukoliko se prijedlog ne prihvati, biti itekako ugrožena.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.