Predsjednik Milanović sastao se s predstavnicama Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba

Predsjednik Milanović sastao se s predstavnicama Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se danas u Uredu predsjednika Republike s predstavnicama Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba „Dodir“, predsjednicom Saveza Sanjom Tarczay, prevoditeljicom za gluhoslijepe osobe Dijanom Adžić i glasnogovornicom Nives Zemba.

 Na sastanku su predstavnice Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba „Dodir“ predsjedniku Milanoviću predstavile djelovanje ove nacionalne, nevladine i neprofitne organizacije, osnovanu 1994. radi osiguranja dostojanstvenog i ravnopravnog života gluhoslijepih osoba. Gluhosljepoća je specifično i jedinstveno dvostruko senzoričko oštećenje sluha i vida u različitim kombinacijama intenziteta, pojasnile su, te stoga gluhoslijepe osobe nužno trebaju tuđu pomoć za svakodnevan život. Savez je jedina organizacija te vrste u Hrvatskoj koja pruža potrebnu pomoć i podršku gluhoslijepim osobama.

 Ciljevi Saveza su osigurati edukaciju, rehabilitaciju, komunikaciju i socijalizaciju, pa „Dodir“ više od 28 godina kontinuirano promiče i provodi jedinstvene edukacijske programe na temu gluhosljepoće i stručnu izobrazbu prevoditelja za gluhoslijepe osobe. Isto tako, jedini su izdavač cjelovitog kurikuluma za učenje znakovnog jezika i kreator jednog od prvih online tečaja Hrvatskog znakovnog jezika, rečeno je na sastanku. Predsjednica Saveza upoznala je predsjednika Milanovića i sa specifičnim problemima s kojima se suočavaju, kao što je osiguranje troškova za prevoditelje za gluhoslijepe osobe.

 Predsjednica Saveza Sanja Tarczay dugo je već aktivna i u međunarodnim organizacijama gluhoslijepih osoba pa u suradnji s Europskim savezom gluhoslijepih osoba (European Deafblind Union – EDbU) „Dodir“ sudjeluje i u organiziranju međunarodnih skupova. U Belgiji od 17. do 26. lipnja 2022. organiziraju 1. kamp EDbU-a za mlade gluhoslijepe osobe, 9. Opću skupštinu EDbU-a, 1. Forum gluhoslijepih starijih osoba, 3. Forum gluhoslijepih mladih osoba i 4. Ženski forum gluhoslijepih osoba, a na kojima će se razgovarati o položaju gluhoslijepih osoba, mogućnostima u ostvarivanju prava i o primjerima dobrih praksi u zemljama u kojima djeluje EDbU.

  Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bila savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.