Hrvatska je izrazito napredovala na ljestvici Vijeća za konkurentnost, to je potvrda iskoraka koje je Vlada napravila

Hrvatska je izrazito napredovala na ljestvici Vijeća za konkurentnost, to je potvrda iskoraka koje je Vlada napravila

Na današnjoj sjednici Vlade premijer Plenković osvrnuo se na Izvješće Vijeća za konkurentnost, po kojem je Hrvatska izrazito napredovala, naglasivši da je to potvrda razvoja u devet godina nakon članstva u EU i nakon niza iskoraka koje je Hrvatska napravila u pripremi za ulazak u europodručje. 

„Tu mislim prije svega na borbu protiv korupcije i stvaranja bolje poslovne klime, bolje upravljanje na svim razinama, sprečavanje pranja novca te manje administrativnih barijera što nas je dovelo u poziciju da smo i po ovoj ljestvici bolji nego što smo bili ranije“, dodao je.

Otvarajući današnju, 125. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu.

O velikoj državnoj vježbi "Sigurnost 22" koja je bila organizirana iz zapovjedništva u Divuljama, kazao je da se vidjelo kvalitetno funkcioniranje vatrogasnih postrojbi i svih sastavnica sustava Domovinske sigurnosti te je pokazala visoki stupanj pripravnosti svih koji su angažirani da pomognu u situacijama velikih elementarnih nepogoda.

Čestitao je i ministru Medvedu i svima koji su sudjelovali u ideji i realizaciji prvog hrvatskog Veteranskog centra koji je otvoren u Šibeniku, vrijedan 90 milijuna kuna i sufinanciran sredstvima Europske unije.

Nakon centra u Šibeniku, uskoro centri za podršku braniteljima u Sinju, Petrinji i Daruvaru

Kazao je da će se uskoro takvi centri za podršku braniteljima, biti dovršeni i u Sinju, Petrinji i Daruvaru te će na visokoj razini kvalitete i usluge pružiti različite rehabilitacijske usluge hrvatskim braniteljima, osobito hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata.

„Čestitam na ideji, inicijativi i realizaciji i vjerujem da ćemo kroz programiranje za Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. omogućiti dodatne prilike da se financiraju ovakvi projekti“, kazao je premijer.

Osvrnuo se i na 2. godišnju konferenciju Savjeta mladih u Hrvatskoj te naglasio da je bitno da se mladi angažiraju na svim razinama, od nacionalne, županijske, na razini gradova i općina te budu kreativni i inzistiraju na promjenama i novim idejama.

Naglasio je da trebaju pratiti konkurentnost Hrvatske i budućih radnih mjesta, tehnološki razvoj, digitalizaciju i tranziciju, a iznad svega „da budu predvodnici onih koji će unaprjeđivati obrazovanje, jer bez kvalitetnog obrazovanja nema ni kvalitetne ni konkurentne Hrvatske u budućnosti“.

Hrvatska napredovala na ljestvici Vijeća za konkurentnost

Komentirao je i Izvješće Vijeća za konkurentnost, po kojem je Hrvatska izrazito napredovala i rekao da je to potvrda razvoja u ovih devet godina nakon članstva u EU i nakon niza iskoraka koje je Vlada napravila u pripremi za ulazak u europodručje.

„Tu mislim prije svega na borbu protiv korupcije i stvaranja bolje poslovne klime, bolje upravljanje na svim razinama, sprečavanje pranja novca te manje administrativnih barijera što nas je dovelo u poziciju da smo i po ovoj ljestvici bolji nego što smo bili ranije“, naglasio je Plenković.

Još je jednom čestitao Matici Hrvatskoj njezinu 180. obljetnicu, čije je obilježavanje održano u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Istaknuo je da je to institucija koja njeguje hrvatski identitet, tradicije, vrijednosti, kulturu i obrazovanje, koja predstavlja vertikalu hrvatskoga društva skoro dva stoljeća te će Vlada i svi nadležni resori i dalje nastaviti davati podršku aktivnostima Matice.

Izdvojio je posjet Požeško-slavonskoj županiji te istaknuo važnost pomaganja ravnomjernom regionalnom razvoju, osobito Slavonije. Dodao je da će se nastaviti aktivnosti za izgradnju ceste koja bi omogućila spoj Požege na autocestu.

Temu BiH stavili smo na vrh prioriteta političke agende Europske unije

Važna prigoda bio je i sastanak na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi održan u Solunu na kojem su bili i predsjednik Europskog vijeća Michel, kao i njemački kancelar Scholz.

Premijer je kazao da se razgovaralo o europskoj perspektivi nama susjednih zemalja, a sve u kontekstu ove velike sigurnosne krize vezane za rusku agresiju na Ukrajinu, gdje je naša potpora europskoj perspektivi nama susjednih zemalja vrlo čvrsta i jasna.

Tako je i istaknuo da je na inicijativu Hrvatske u Bruxellesu održao sastanak gdje se na najvišoj razini Unija bavila Bosnom i Hercegovinom i pitanjem Hrvata u BiH te je pozdravio nedjeljnu izjavu iz Broxellesa.

„Glavna tema je bila emancipirati neravnopravan položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda i dobro je da je ovakva izjava prepoznala sve ono što je važno, a osobito poziv na urgentnu izmjenu izbornoga zakona koji bi onemogućio situacije kakve smo gledali zadnjih 20-ak godina na teritoriju Federacije izbornim, gdje se inženjeringom Hrvate stavlja u nepovoljni položaj“, kazao je Plenković.

Premijer je zaključio da će se Vlada i dalje zalagati za ravnopravnost Hrvata kao što je to angažirano i do sada činila godinama.

Izrazio je zadovoljstvo što je Vlada tu temu nakon puno godina stavila na sam vrh prioriteta političke agende Europske unije, što godinama prije nije bio slučaj.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.