Predsjednik Milanović: Ravnatelj VSOA-e zatražio je dopisom od mene i premijera da ga razriješimo

Predsjednik Milanović: Ravnatelj VSOA-e zatražio je dopisom od mene i premijera da ga razriješimo

„Hrvatima drugi biraju predstavnike, nisu zaštićeni, to je veliki pad hrvatske politike, Zagreba, prema Hrvatima u BiH. Dok je god moguće da Hrvatima netko drugi izabere člana Predsjedništva, to se zove prevara. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska ne radi dovoljno. Mi smo trebali odavno iskoristiti instrumente koji nam kao članici NATO-a i EU stoje na raspolaganju. Samo je trebalo vidjeti kako to drugi rade. Država je instrument“, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović u Kastvu komentirajući izbore u BiH koji se danas održavaju.

 Na pitanje što misli o najavi da će Visoki predstavnik u BiH nametnuti nova izborna pravila, predsjednik Milanović je rekao da za to ne zna, ali da „Hrvatska mora sama voditi te stvari i njima upravljati, a ne da ovisimo o milosti činovnika“. „Jer, o tom ovisi sudbina Hrvata u BiH u sljedeće četiri godine. To je neizdrživa situacija“, dodao je i ponovo upozorio kako se Hrvatskoj ne dopušta da uđe u mirovnu operaciju Europske unije u BiH ALTEA koja se provodi temeljem mandata Vijeća sigurnosti.

 „Vidim da je hrvatska diplomacija počela nešto raditi po tom pitanju. Ali, zna se kako se na tome radi – do kraja. Mi smo država i tamo će se poštivati i naša volja jer smo potpisnica Daytona. BiH je oslobođena hrvatskim oružjem i hrvatskim životima i točka. Nikakav NATO nije oslobodio BiH. Par stotina hrvatskih branitelja je poginulo tamo temeljem sporazuma Tuđman-Izetbegović, da bi se u BiH stvorio mir. Hrvatska politika i vanjska politika koja to ne uvažava i time ne upravlja je - slaba“, rekao je predsjednik Milanović.

 Novinari su ga pitali je li to poruka premijeru Plenkoviću? Predsjednik je podsjetio kako o tome govori već dvije godine te je nastavio: „Ako ne ide drugačije, onda blokada i veto na nešto što je drugima važno, da shvate da postojimo. Nakon 20 godina pokušaja, pogreške, proučavanja i dobrih odnosa s političarima u BiH, poput Komšića, shvatio sam da su to prevaranti i da se tim ljudima ne može vjerovati. I da su tu da se okoriste činjenicom da Hrvata ima malo. I ako njihova prava ne budu štićena institucionalno, nema im spasa. Dakle, Dayton je sporazum o podjeli vlasti, moći i utjecaja između Bošnjaka, Hrvata i Srba“.

 Komentiraju mogući ishod izbora u BiH, predsjednik Milanović je između ostalog, rekao: „Ako bude loše, bit će jako loše za Hrvate. Hrvati su rekli da će ići na oblik samouprave, ja ću ih u tome podržati“. Pozvao ih je još jednom da izađu danas na izbore i da glasaju.

 Predsjednik Milanović je upozorio danas i na činjenicu da je ministar obrane Mario Banožić svojom odlukom omogućio jednom saborskom zastupniku HDZ-a da pohađa ratnu školu, iako je to nezakonito. „Ministar Banožić je u ratnu školu Hrvatske vojske poslao čovjeka koji to ne može biti, saborskog zastupnika. Ratna škola je elitna institucija za podizanje i obrazovanje najviših hrvatskih časnika koji će sutra možda biti generali. Tamo nije mjesto saborskim zastupnicima i tamo nikada nije bio netko iz Sabora, jer tako piše u zakonu. Potpisao je ministar da u ratnu školu može ići saborski zastupnik, iako mogu ići samo službenici. Zakon kaže, samo službenici i to pod uvjetom da imaju deset godina staža. Saborski zastupnik je dužnosnik“, objasnio je predsjednik i najavio što će učiniti ako ministar ne promijeni odluku.  „Ako se ne povuku, osobo ću zabraniti ulazak tim ljudima u prostorije HV-a. Bit će naređeno i zapovjeđeno da ne može ući u vojarnu jer su kriminalci koji krše zakon. Ovo je otmica hrvatske države, otimaju državu“, poručio je predsjednik Milanović.

 

Predsjednik Milanović obavijestio je javnost i o tome da je ravnatelj VSOA-e zatražio da ga se razriješi s dužnosti nakon što je predsjednik ranije pokrenuo postupak smjene zbog nalaza inspekcije o radu VSOA-e. „Još uvijek aktualni ravnatelj VSOA-e poslao mi je u petak svoj zahtjev za razrješenjem. Poslao ga je i Plenkoviću. Jer se ponaša vojnički. Poslao je zahtjev da ga se razriješi, meni kao vrhovnom zapovjedniku i Plenkoviću kao predsjedniku Vlade. I što ćemo sad? Čekati, dok HDZ ne iskordinira koga bi htjeli za ravnatelja VSOA-e i meni bacili preko tarabe da to potpišem? Može, ali u paketu s ostalim imenovanjima koja opstruiraju već godinu dana“, rekao je.

 

Predsjednik je upozorio kako ministar obrane ponovo proganja načelnika Glavnog stožera OSRH, te zaključio: „Slušamo istu priču već godinu dana, da HDZ želi biti vrhovni zapovjednik HV-a. To neće ići, to sam ja, za to sam izabran. Ne Banožić, ne Plenković, ne HDZ“.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.