Glas oporbe: Barbara Antolić Vupora (SDP): “Žeton zakon” o mirovinskom osiguranju je najnovija HDZ – ova kozmetika

Glas oporbe: Barbara Antolić Vupora (SDP): “Žeton zakon” o mirovinskom osiguranju je najnovija HDZ – ova kozmetika

Saborska zastupnica i predsjednica Županijske organizacije SDP – a Varaždinske županije raspravljajući o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranje u Hrvatskom saboru rekla je kako se radi o “žeton zakonu”.  
“ Zakon je više kozmetički, nego koristan i njima umirovljenici dobivaju  mrvice sa stola. Ide u korist nekim kategorijama umirovljenika, no u isto vrijeme inflacija je 12 posto, a cijene režija i osnovnih prehrambenih proizvoda su skoro duple”, rekla je Antolić Vupora.  
Istaknula je kako hrvatske prosječne mirovine od oko 2.800 kuna uvelike zaostaju za mirovinama u susjednima državama u kojima su 3 puta veće.  
“Sve mjere koje idu u smjeru povećanja životnog standarda naših najugroženijih skupina, pozdravljam i podržavam. No, ne slažem se sa tvrdnjama predlagatelja da se ove mjere utječu na najsiromašniji dio
umirovljeničke populacije koja živi na pragu siromaštva ili su pak siromašni. Mirovina je u Hrvatskoj oko  35 posto prosječne plaće, čime je naša država pri samom dnu u EU. Pitanje je što hrvatski umirovljenici mogu kupiti za taj novac kad inflacija divlja? Ništa. Inflacija je pojela povećanje”, rezolutna je zastupnica.  
Podsjetila je kako je SDP već predlagao pravedniji obračun mirovina koji bi pratio inflaciju. Jedna od mjera je i da država umirovljenicima treba podmiriti režije ako im one prelaze 30 posto dohotka kućanstva.  
“Umirovljenicima se daju ostaci ostataka, a stiže nam zima. Pitanje je koliko će si umirovljenika moći priuštiti grijanje? Vrlo malo. Ovo je možda ispunjenje jednog od dogovora HDZ – a i nove ruke Silvana
Hrelje za održanje ovakvog HDZ-a ali je paušalno u zakonskom i svakom smislu – više kozmetički nego sadržajno”, zaključila je Antolić Vupora. - Priopćeno je iz SDP-a VŽ.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.