Vlada je donijela odluku o povećanju plaća javnih i državnih službenika

Vlada je donijela odluku o povećanju plaća javnih i državnih službenika

Vlada je na sjednici u ponedjeljak donijela formalne zaključke kojima se stvaraju pretpostavke da će se u ovoj i idućoj godini za oko 240 tisuća zaposlenih u javnom i državnom sektoru povećati osnovica plaća i druga materijalna prava. "Vlada je, kao i uvijek, tu i spremna na razgovore, dijalog i iznalaženje rješenja koja su u interesu svih hrvatskih građana, a onda, naravno, i djelatnika svih državnih i javnih službi. Mislim da to radimo višestrukim povećanjem osnovice, koeficijentima, dodacima i raznim drugim oblicima dokazano u proteklih šest godina", rekao je premijer Plenković.

Otvarajući današnju 162. sjednicu Vlade, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklom tjednu.Uoči blagdana Svih svetih Vladino izaslanstvo jutros je zapalilo svijeće na Mirogoju iskazujući poštovanje prema svim pokojnicima, a posebno prema hrvatskim braniteljima, rekao je premijer Plenković.
 
"Želimo da sutrašnji dan svi u Hrvatskoj provedu u miru i obiteljskom zajedništvu u sjećanju na naše najmilije koji, nažalost, više nisu među nama", rekao je.  
Od prošlotjednih aktivnosti koje su dominirale političkim prostorom, izdvojio je uspješno organiziran prvi parlamentarni sastanak na vrhu Međunarodne krimske platforme koji je održan u Zagrebu.  
Još jednom je izrazio zadovoljstvo pozitivnim glasovanjem Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnju politiku Europskog parlamenta o Izvješću izvjestitelja Rangela o ispunjavanju uvjeta za primjenu schengenske pravne stečevine.  
Sljedeći tjedan očekuje se glasovanje na plenarnoj sjednici, a zatim se cijela procedura vraća na razinu Europskog vijeća gdje se očekuje konačna potvrda, rekao je premijer Plenković. 
Druge konferencije posvećene gospodarskoj politici održane su u Koprivnici, energetskoj politici u Zagrebu, Dani poljoprivrede u Puli, gdje je otvorena i Opća bolnica. Politika Vlade pune integracije svih manjina koje žive u Hrvatskoj potvrđena je i susretom sa Zajednicom Talijana u Puli, dodao je. 
Kampanja o uvođenju eura se nastavlja, središnja manifestacija ovog vikenda u Zagrebu, a premijer Plenković rekao je kako je dobro senzibilizirati građane za uvođenje eura, što će se dogoditi za samo dva mjeseca, kroz ovakvi događaji.
 
Agencija Fitch: Hrvatska je otporna na vanjske šokove i krize
 
Globalna bonitetna agencija Fitch ne samo da je zadržala kreditni rejting Hrvatske na BBB+ sa stabilnim izgledima, nego je poručila da je Hrvatska otporna na vanjske šokove i krize, rekao je premijer Plenković, zbog važnosti ulaska u eurozonu, ali i zbog mjerama Vlade pomoglo građanima i gospodarstvu te zbog kvalitetnog korištenja europskih fondova, provedbe reformi iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, kvalitetnog upravljanja proračunom, smanjenja udjela duga u BDP-u, gospodarskog rasta, ulaganja u energetsku sigurnost i infrastrukturu te, u konačnici, ono najvažnije - osiguranje političke stabilnosti koja omogućuje socijalnu koheziju i regionalni razvoj.
 
Najvažnija poruka Fitcha, dodao je premijer, jest da su sami revidirali projekcije rasta za 2022. s 3,3 posto BDP-a na čak 6,1 posto.  

Važan dogovor sa sindikatima postignut kvalitetnim i otvorenim dijalogom
 
Istaknuo je važan dogovor sa sindikatima postignut kvalitetnim i otvorenim dijalogom.  
"Ovim smo potvrdili našu opredijeljenost za socijalni dijalog i jačanje socijalnog partnerstva. Cilj nam je što više podržati naše radnike i zaposlenike. Mislim da ovakvo rješenje, oko kojeg se članstvo sindikalnih organizacija izjasnilo u referenduma u međuvremenu, imat će koristi 240 tisuća zaposlenika i njihovih obitelji", rekao je premijer Plenković.  
Dodao je da su ove godine povećanja iznosila 4 posto od 1. svibnja, dodatnih 6 posto od 1. listopada, a planirano je dodatno povećanje od 1. travnja za još 2 posto.  
Uz to, božićnica je sa 1500 kuna podignuta na 1750 kuna, kao i regres, a dar za djecu sa 600 kuna na 750 kuna, odnosno na 100 eura.
 
"Vlada je, kao i uvijek, spremna na razgovore, dijalog i iznalaženje rješenja koja su u interesu svih hrvatskih građana, a onda, naravno, i zaposlenika u svim državnim i javnim službama. Mislim da će kroz višestruko povećanje osnovice biti u interesu svih građana Hrvatske", rekao je. , kroz koeficijente, dodatke i razne druge oblike dokazane u proteklih šest godina“, rekao je premijer, najavivši da će se odlukama današnje sjednice Vlade stvoriti uvjeti za potpisivanje tih ugovora, koje će se održati odmah nakon sjednice.
 
Od ostalih tema izdvojio je pitanje reguliranja rada nedjeljom koje je u javnoj raspravi te dva zakona iz područja reforme zdravstva. Na kraju je zahvalio svima koji su bili uključeni u organizaciju nekoliko važnih obljetnica vezanih uz Domovinski rat, od Gospića i Vukove obljetnice do obljetnica ključnih bitaka na južnom bojištu. 
"Vlada će i dalje brinuti o dignitetu Domovinskog rata koji je temelj hrvatske države", istaknuo je.
 
Usvojen Intervencijski plan mjera zaštite sigurnosti opskrbe plinom

Potom je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mile Horvat predstavio Prijedlog odluke o donošenju Intervencijskog plana mjera zaštite sigurnosti opskrbe plinom u Republici Hrvatskoj, kojim se utvrđuju postupci, uloge i odgovornosti nadležnih tijela. te svim uključenim sudionicima na tržištu plina u slučaju poremećaja u opskrbi plinom. 
“Svrha Intervencijskog plana je i otklanjanje ili ublažavanje utjecaja poremećaja u opskrbi plinom te rješavanje situacija u kojima se opskrba plinom više ne može jamčiti svim kupcima na domaćem tržištu”, rekao je državni tajnik.

Naglasio je da se ovim Intervencijskim planom uvodi mehanizam solidarnosti, kao instrument za ublažavanje posljedica ozbiljnog izvanrednog stanja unutar Europske unije u kojem je ugrožena opskrba plinom kupaca zaštićenih mehanizmom solidarnosti u državi članici koja je temeljna sigurnosna potreba i nužni prioritet svih država članica.

HEP-u je odobreno zaduženje

, a doneseni su i formalni zaključci kojima se stvaraju pretpostavke da će se u ovoj i narednoj godini povećati osnovice za plaće i druga materijalna prava za oko 240 tisuća zaposlenih u javnom i državnom sektoru - Prijedlog zaključak u svezi s potpisivanjem Dodatka I. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i Prijedlog zaključka u vezi s potpisivanjem Dodatka I. Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike. 
Također je donesena odluka o davanju prethodne suglasnosti društvu Hrvatska elektroprivreda dd za kreditno zaduženje kod Privredne banke Zagreb i Erste&Steiermärkische Bank Rijeka, za financiranje općih poslovnih potreba.

Na sastanku je pojašnjeno da se HEP planira zadužiti kod Erste banke sklapanjem ugovora o dugoročnom kreditu u iznosu od 100 milijuna eura, s rokom otplate od pet godina, te kod Privredne banke sklapanjem dugoroč. ugovor o kreditu u iznosu od 150 milijuna eura, s rokom povrata također od pet godina.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.