Hrvatska je od ponoći u šengenskom prostoru i eurozoni

Hrvatska je od ponoći u šengenskom prostoru i eurozoni

 Točno u ponoć na 73 granična prijelaza sa Slovenijom i Mađarskom maknute se rampe, a središnji događaj bio je na Bregani, jednom od najvećih graničnih prijelaza. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da su otvorena vrata Europi bez granica. Hrvatska je u ponoć, nakon manje od deset godina članstva u Europskoj uniji, postala članica šengenskog područja, ušavši time u klub s još 26 država i 420 milijuna ljudi u najvećem svjetskom prostoru slobodnog kretanja među državama. S otkucajem ponoći Hrvatska je postala 27. članica šengenskog prostora. Ukinute su granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima prema članicama EU-a, a 26. ožujka ukinut će se i one u zračnim lukama. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da večeras slavimo novi dan, Novu godinu, novu Europu s Hrvatskom u Schengenu.

Sa slovenskom kolegicom Sanjom Ajanović Hovnik podignuo je rampu na granici. - Nema više granica koje su predugo stajale između nas i naših susjeda, prirodnog okruženja kojem kao narod i kao država pripadamo. Zbog toga je ovaj večerašnji čin više od ukidanja graničnih kontrola. On je konačna afirmacija našeg europskog identiteta za koji su se generacije Hrvata borile i u konačnici izborile. Zahvaljujem gospođi ministrici i slovenskom izaslanstvu što su ovdje večeras s nama podijelili trenutke naše radosti i ponosa. Sretna vam svima 2023. nova godina u Schengenu, kazao je ministar Božinović. Potom su ministar Božinović i slovenska ministrica Ajanović Hovnik obilježili ulazak Hrvatske u šengensko područje i na slovenskom dijelu granice.  

 Ministar Primorac i guverner Vujčić podigli na bankomatu prve eure 

Hrvatska valuta kuna odlazi u povijest, a od ponoći smo preuzeli euro. U blizini Hrvatske narodne banke u Zagrebu obilježava se ulazak Hrvatske u eurozonu. Ministar financija Marko Primorac tom je prigodom zaželio svima sretnu 2023. godinu i istaknuo da je danas povijesan i važan dan za Republiku Hrvatsku. - Na današnji dan smo, nakon manje od 10 godina članstva u Europskoj uniji, ušli u eurozonu i šengenski prostor prihvaćanjem eura koji od danas postaje naša službena valuta.
Republika Hrvatska bit će dublje integrirana i čvršće povezana sa svim državama članicama eurozone, a i dublje integrirana u sve gospodarske procese te spojena s krugom najrazvijenijih država u svijetu. Još bi jednom jednom zahvalio svima koji su na bilo koji način izravno i neizravno doprinijeli ovom procesu koji nije bio nimalo lak. Euro će nam u ovim turbulentnim vremenima pružiti jednu dodatnu stabilnost i omogućiti da hrvatsko gospodarstvo raste i razvija se na jednim čvrstim, zdravim i stabilnijim temeljima. Omogućit će i daljnji gospodarski rast i razvitak Republike Hrvatske, rekao je među ostalim ministar Primorac. Potom se javnosti obratio i guverner HNB-a Boris Vujčić

 

 

 

 

 

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.