Komet koji su prije 50 tisuća godina prvi put vidjeli neandertalci zelenkaste je aure, a prvi su ga uočili astronomi u kalifornijskom zvjezdarnici Palomar prošlog ožujka kada je proletio pored Jupitera, objavila je RTVSLO. Komet, koji je promatran programom Zwicky Transient Facility koji mapira svemir, dobio je znanstveno ime C/2022 E3 (ZTF). Očekuje se da će se komet Suncu najviše približiti 12. siječnja, a Zemlji će biti najbliže 1. veljače, javlja francuska novinska agencija AFP. Komet će biti vidljiv dobrim dalekozorom, a vjerojatno i golim okom ako nebo nije presvijetlo.

Znanstvenici su izračunali da je komet posljednji put prošao pokraj Zemlje prije otprilike 50.000 godina, što je procijenjeno orbitalno razdoblje na temelju podataka o letu kometa. Prije današnjih ljudi imali su ga priliku vidjeti samo neandertalci ili vrlo rani predstavnici vrste homo sapiens , napominje astronomski portal Space.com. Komet se sastoji od leda i prašine i ima zelenkastu auru, a procjenjuje se da ima oko jedan kilometar u promjeru, objasnio je Nicolas Biver, astrofizičar s Pariške zvjezdarnice. Komet je tako mnogo manji od NEOWISE-a, posljednjeg kometa vidljivog golim okom, koji je proletio pored Zemlje u ožujku 2020., te Hale-Boppa, koji je proletio pored Zemlje 1997. godine i imao je oko 60 kilometara u promjeru.

Za razliku od prethodnih kometa, najnoviji svemirski posjetitelj približit će se Zemlji, što "može nadoknaditi činjenicu da nije jako velik ", rekao je Biver. Ipak, komet ne predstavlja opasnost za Zemlju, budući da će najmanja udaljenost kometa od našeg planeta biti gotovo 43 milijuna kilometara, napisali su na portalu Space.com.

Najbolje prilike za pronalazak kometa su 21. siječnja i 10. veljače

Iako će komet biti najsjajniji kada leti najbliže Zemlji početkom veljače, pun Mjesec bi mogao otežati njegovu vidljivost. Međutim, prema Bivru, mlada zvijezda tijekom vikenda od 21. do 22. siječnja nudi dobru priliku za promatrače zvijezda, a komet bi nas "mogao ugodno iznenaditi i bit će dvostruko svjetliji od očekivanog" .

Još jedna prilika za traženje kometa na nebu bit će 10. veljače, kada će letjeti blizu Marsa. Zbog prirode svoje orbite, tada će napustiti naš Sunčev sustav i vrlo vjerojatno nikada više u njega neće ući.

Ilustracija: Halleyev komet iz 1986./ Vikipedija