Predsjednik Milanović primio izaslanstvo Udruge branitelja Domovinskog rata Zapovjedništva obrane Grada Zagreba

Predsjednik Milanović primio izaslanstvo Udruge branitelja Domovinskog rata Zapovjedništva obrane Grada Zagreba

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo Udruge branitelja Domovinskog rata Zapovjedništva obrane Grada Zagreba povodom 32. godišnjice od donošenja odluke o ustrojavanju tog zapovjedništva. Odluku o ustrojavanju Zapovjedništva obrane Skupština Grada Zagreba donijela je 1. ožujka 1991. godine i taj se datum obilježava kao Dan formiranja Zapovjedništva obrane Grada Zagreba.

Kako bi sačuvali istinu o ulozi i doprinosu Zapovjedništva obrane Grada Zagreba u pripremi, organiziranju i opremanju hrvatskih branitelja na zagrebačkom području, osnovana je prije četiri godine i spomenuta Udruga. Na sastanku su članovi Udruge, branitelji koji su aktivno sudjelovali u radu Zapovjedništva za vrijeme Domovinskog rata, predsjedniku Milanoviću prenijeli svoja iskustva iz toga vremena te mu ukazali na važnost koju je Zapovjedništvo imalo. Nakon formiranja, Zapovjedništvo se popunjavalo časnicima i dočasnicima te su se formirale brigade koje su se mobilizacijski popunjavale i odigrale važnu ulogu u Domovinskom ratu. Kroz te brigade je prošlo oko 66000 branitelja, a 336 ih je poginulo, rečeno je na sastanku.

Istaknuli su kako je tim pripremama i pravodobnim djelovanjem onemogućeno presijecanje Hrvatske, a Zagreb kao glavni grad osiguran je kao strateški izvor za popunu brigada tehničkim sredstvima, oružjem, transportnim sredstvima i ostalom opremom. Članovi Udruge branitelja Domovinskog rata podsjetili su kako je logistika Zapovjedništva obrane Grada Zagreba bila i nositelj planskog preuzimanja naoružanja i vojne opreme iz najvećeg dijela osvojenih vojarni. Zapovjedništvo je, krajem veljače 1993., preustrojeno u Zborno mjesto Zagreb.

U izaslanstvu Udruge branitelja Domovinskog rata Zapovjedništva obrane Grada Zagreba (ZOZG) bili su predsjednik Udruge i ratni pomoćnik zapovjednika obrane Grada Zagreba za SIS Branko Bartolec, dopredsjednik Udruge i časnik u IPD odjelu ZOGZ-a Boris Pivac, predsjednik nadzornog odbora Udruge i časnik tehničke službe ZOGZ-a Krunoslav Ormuž, član izvršnog odbora Udruge i časnik SIS-a ZOZG-a Fedor Draušnik, član nadzornog odbora Udruge i načelnik intendantske službe ZOGZ-a Ivica Gusić, član Udruge i načelnik sanitetske službe ZOGZ-a Marijan Lencur i član nadzornog odbora Udruge i zapovjednik satnije Vojne policije ZOGZ-a Tihomir Bošnjak.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.