Redovan upis u vojnu evidenciju u 2023. godini, a evo i tko bi sve u Hrvatskoj morao na ratno bojište

Redovan upis u vojnu evidenciju u 2023. godini, a evo i tko bi sve u Hrvatskoj morao na ratno bojište

Sukladno Zakonu o obrani tijekom travnja i svibnja provest će se godišnji planirani upis u vojnu evidenciju vojnih obveznika, muških osoba koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina.

Ministarstvo obrane provest će tijekom travnja i svibnja 2023. godine redovno obvezno godišnje uvođenje u vojnu evidenciju vojnih obveznika na području Republike Hrvatske. Naime, upis u vojnu evidenciju obvezan je sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane – muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području Republike Hrvatske.

U vojnu evidenciju upisivat će se vojni obveznici, muške osobe, hrvatski državljani rođeni 2005. godine i starijih godišta koji nisu uvedeni u tu evidenciju. Za upis u vojnu evidenciju na adrese vojnih obveznika tijekom ožujka i travnja 2023. godine stići će pozivi upućeni iz odjela/odsjeka za poslove obrane. Pozvane osobe po dolasku na upis u vojnu evidenciju obvezne su predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB.

Osobe starijih godišta koji do sada nisu upisani u vojnu evidenciju mogu se i bez poziva javiti u područni odsjek za poslove obrane prema mjestu prebivališta. Hrvatski državljani koji borave u inozemstvu uvođenje u vojnu evidenciju mogu provesti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u kojoj borave. Napominjemo da je uvođenje u vojnu evidenciju zakonska obveza koja se provodi svake godine, a iznimno zbog pandemije Covid-19 2020., 2021. i 2022. godine nije provođeno osobnim dolaskom vojnih obveznika.

Evo tko bi sve u Hrvatskoj morao na ratno bojište https://www.zagorje-international.hr/2022/03/06/evo-tko-bi-sve-u-hrvatskoj-morao-na-ratno-bojiste/

Rat koji svakim danom sve vise eskalira budi i mnoga pitanja, a goruće je ono oko opće mobilizacije, kao i o ono o uvođenju služenja vojnog roka. Što bi to značilo ukoliko se proglasi ratno stanje u Hrvatskoj?

 Inače, od 2008. Godine obaveza služenja vojnog roka ne postoji, ali se svake godine (s iznimkom godina pandemije virusa COVID-19) organizira uvođenje novaka u vojnu evidenciju. Upis u vojnu evidenciju obavezan je za sve muške hrvatske državljane koji u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina i imaju prebivalište na području Republike Hrvatske, piše Klik.hr, prenosi Sjever.hr.

Dodaju kako su se i državljani koji borave u inozemstvu dužni upisati u evidenciju i to mogu učiniti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda RH u državi u kojoj se nalaze. Oni koji ulože prigovor savjesti zbog svojih vjerskih ili moralnih uvjerenja i ne žele sudjelovati u dužnostima Oružanih snaga mora biti odobren od strane civilna služba koja se uređuje posebnim zakonom.

Pričuvni sastav Oružanih snaga RH dijeli se na ugovornu i mobilizacijsku pričuvu. Unutar te podjele postoji i podjela mobilizacijske pričuve koja se dijeli na nerazvrstanu i razvrstanu.

Nerazvrstanoj pričuvi pripadaju svi oni koji su vojni obveznici uvedeni u vojnu evidenciju, ali nisu odslužili vojni rok ili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Razvrstanoj pričuvi pripadaju svi oni koji su vojni obveznici s odsluženim vojnim rokom ili oni koji su bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi.

S druge strane, vojne obveze pričuvnika prestaju na kraju kalendarske godine u kojoj muškarac navršava 55 godina, odnosno kalendarske godine u kojoj žena navršava 50 godina. Isto tako, vojna obveza pričuvnika ne postoji ako je pričuvnik prilikom dolaska na obveznu evidenciju ocijenjen nesposobnim za vojnu službu u pričuvnom sastavu. Još je jedna iznimka kada osoba više nema hrvatsko državljanstvo.

Za sve dodatne informacije i pojašnjenja zainteresirani građani mogu kontaktirati područne odjele/odsjeke za poslove obrane prema mjestu prebivališta. (https://www.morh.hr/podrucni-odjeli-i-odsjeci-za-poslove-obrane/)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.