Vlada RH o Izvješću o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara u 2022. godini

Vlada RH o Izvješću o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara u 2022. godini

Hvala vatrogascima, pilotima i drugim pripadnicima HV-a, policiji, HGSS-u i našim sugrađanima za angažman u protupožarnoj sezoni u 2022. godini, poručio je Banožić.

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj u četvrtak 30. ožujka donijela Zaključak kojim se prihvatilo Izvješće o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za Republiku Hrvatsku u 2022. godini.

Aktivnosti iz ovoga Programa u 2022. godini provodila je uz Hrvatsku vatrogasnu zajednicu i Hrvatska vojska, kojoj je to i ustavna zadaća, te druga državna tijela.Ministar Banožić rekao je kako su zračne snage u 2022. godini bile angažirane na 149 požara te su izvršile 6 671 let, ostvarile 1 007 sati naleta, izbacile oko 33 tisuće tona vode te je provedeno 49 protupožarnih izviđanja s prozupožarnim zrakoplovima. Dodao je da je tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran 7 puta u izviđanju područja koja su procijenjena kao visoko rizična. Na protupožarnim izviđanjima provedeno je 7 letova i ostvareno je 14 sati naleta.

U 2022. godini Hrvatska vojska postupala je prema Standardnom operativnom postupku pružanja međunarodne pomoći putem prijelaznih rescEU kapaciteta.

Podsjetio je kako su protupožarni zrakoplovi Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH prošle godine bili angažirani na gašenju požara inozemstvu. „Protupožarni zrakoplovi bili su 14 puta angažirani na gašenju požara u inozemstvu i to 9 puta u Sloveniji i 5 puta u Bosni i Hercegovini“, rekao je Banožić i zahvalio se vatrogascima, pilotima i drugim pripadnicima Hrvatske vojske, policiji, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja i našim sugrađanima za angažman u protupožarnoj sezoni u 2022. godini.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska provode pripreme i aktivnosti kako bi spremni dočekali i ovogodišnju protupožarnu sezonu. 

Na današnjoj sjednici Vlade donesen je i Zaključak u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Republike Indije o obrambenoj suradnji koji je potpisan 4. ožujka 2023. godine u New Delhiju. Svrha navedenoga Memoranduma je uspostavljanje okvira za suradnju i razmjena iskustava u području obrane Ministarstava obrane Republike Hrvatske i Republike Indije.

Riječ je, kako je rekao ministar Banožić o suradnji koja se odnosi na obrambeno planiranje, obuku i izobrazbu vojnog osoblja, vojno-tehničku suradnju, obrambenu industriju, zaštitu okoliša i drugo.

„Suradnja će se provoditi posjetima, bilateralnim razgovorima, susretima na izložbama vojne opreme čime će se hrvatskim tvrtkama obrambene industrije omogućiti pristup indijskom tržištu“, zaključio je Banožić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.