MORH o budućnosti svojih službenih pasa: „Važno nam je da svaki naš pas nastavi životni vijek kao voljeni kućni ljubimac“

MORH o budućnosti svojih službenih pasa: „Važno nam je da svaki naš pas nastavi životni vijek kao voljeni kućni ljubimac“

Ovakvim pristupom zbrinjavanja svojih službenih pasa Ministarstvo obrane pokazuje koliko nam je važno da svaki službeni pas nastavi svoj životni vijek kao voljeni kućni ljubimac, poručuje dr. sc. Snježanja Grđan iz MORH-a
 
Dr. sc. Snježana Grđan, dr. vet. med iz Službe za vojno zdravstvo iz Ministarstva obrane RH objašnjava postupak prodaje službenih pasa koji su proglašeni nesposobnima za daljnju obuku u Hrvatskoj vojsci: „Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske imaju Obučni centar vodiča i službenih pasa „Satnik Krešimir Ivošević“ koji je Rješenjem Ministarstva poljoprivrede registriran za uzgoj kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji i to pasa pasmine njemački, belgijski i nizozemski ovčar. Riječ je, naime, o psima koji su registrirani kod Hrvatskog kinološkog saveza i
imaju rodovnice.

Sukladno navedenom, službene pse Ministarstvo obrane i Oružane snage RH u mogućnosti su ustupiti drugim tijelima državne uprave ili ih prodati pravnim i/ili fizičkim osobama, a navedeno se provodi dulji niz godina sukladno Pravilniku Ministarstva obrane o načinu materijalnog zbrinjavanja.

Primjerice, u veljači ove godine službeni psi Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH ustupljeni su Ministarstvu pravosuđa i uprave, Upravi za zatvorski sustav i probaciju. Također, u proteklim godinama bio je slučaj da su službeni psi i prodani Ministarstvu unutarnjih poslova.

Važno je pritom naglasiti kako nesposobnost službenog psa za daljnju obuku znači da je riječ o psu koji je u potpunosti zdravstveno i fizički sposoban, ali da zbog svojeg slabo razvijenog plijenskog nagona ili tendencije prevelike razigranosti, ne može obavljati potrebne vojne zadaće.

Također naglašavamo kako je najviša ponuđena cijena za pse u predmetnom javnom natječaju, određena kao parametar isključivo zato što se jedina može objektivno ocijeniti.

Međutim, ono što je ključno je to da svaki kupac službenog psa potpisuje Ugovor s  Ministarstvom obrane u kojem su jasno propisani i definirani uvjeti koje je budući vlasnik obavezan osigurati kako bi pas živio u adekvatnim i sigurnim uvjetima.
Temeljem navedenog Ugovora, ako se u određenom trenutku utvrdi kako pas živi u neadekvatnim uvjetima, može se i oduzeti vlasniku.

Upravo ovakvim pristupom zbrinjavanja svojih službenih pasa Ministarstvo obrane pokazuje koliko nam je važno da svaki službeni pas nastavi svoj životni vijek kao voljeni kućni ljubimac.

Zbog svega navedenog, određen je i najniži mogući financijski iznos za kupnju psa, a koji je koordiniran s Hrvatskim kinološkim savezom.

Drugim riječima, riječ je o simboličnoj cijeni koju je vlasnik spreman ponuditi za svojeg budućeg kućnog ljubimca“.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.