Predsjednik Milanović susreo se s predsjednikom Albanije, Begajom

Predsjednik Milanović susreo se s predsjednikom Albanije, Begajom

„Albanija je trebala odavno biti u puno višoj fazi integracije u Europsku uniju. Nije bilo niti jednog realnog političkog, sigurnosnog pa ni ekonomskog razloga da Albanija ne bude sada već pri kraju pregovora“, izjavio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nakon sastanka s predsjednikom Republike Albanije Bajramom Begajom, koji boravi u dvodnevnom državnom posjetu Republici Hrvatskoj.

 Državni posjet Republici Hrvatskoj albanski predsjednik Begaj započeo je razgovorom sa svojim domaćinom, hrvatskim Predsjednikom koji je izjavio da je prijateljstvo Hrvatske i Albanije duboko ustanovljena činjenica. „Htjeli bismo Albaniji pomoći više oko ulaska u Europsku uniju“, poručio je predsjednik Milanović dodavši kako Albanija nije više napredovala u pregovorima prvenstveno zbog predrasuda, ne samo prema Albaniji nego i prema nekim drugim državama. „Jedini razlog su predrasude u dijelu zapadne Europe, predrasude prema Balkanu, prema Muslimanima. Ukoliko mi ne pomognemo Albaniji da što prije postane dio zapada - doći će netko drugi“, rekao je hrvatski Predsjednik.

 „Svi racionalni argumenti govore u prilog tome da bi države kao Albanija i Sjeverna Makedonija trebale biti u Europskoj uniji ili barem pri ulasku. Nastavit ćemo govoriti o tome. Toliko možemo pomoći“, istaknuo je predsjednik Milanović dajući svoju punu podršku ulasku Albanije u Europsku uniju. „Neću propustiti niti jednu priliku, kao ni zadnjih deset godina, da naglasim koliko je važno da Albanija i Sjeverna Makedonija postane dio europskog društva, što je moguće prije“, zaključio je u svojoj izjavi predsjednik Milanović.

 Odgovarajući na novinarsko pitanje koliko su Hrvatska i Albanija sposobne pomoći Kosovu u približavanju članstvu u međunarodnim organizacijama, rekao je: „Kosovo je realnost. Priznala ga je velika većina članica Europske unije i NATO-a, neke države nisu, a zašto nisu ne bi ni one znale objasniti zašto. Hrvatska je priznala Kosovo među prvima. Realnost je da je Kosovo dio Europe i da će ga, u ne tako dalekoj budućnosti, priznati skoro sve europske države i da se tu Srbija nalazi u jednoj politički  šizofrenoj situaciji, podijeljenoj situaciji“.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.