Premijer Plenković: Vlada će i dalje pomagati Osječko-baranjskoj županiji i cijeloj Slavoniji

Premijer Plenković: Vlada će i dalje pomagati Osječko-baranjskoj županiji i cijeloj Slavoniji

Svečanom sjednicom Županijske skupštine, kojoj je prisustvovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, obilježen je Dan Osječko-baranjske županije. Premijer Plenković tom je prigodom obećao da će Vlada i dalje pomagati ne samo toj županiji, nego i cijeloj Slavoniji. 

 Govoreći o brojnim projektima koji se realiziraju na tom području, Plenković je podsjetio da je samo u posljednjih sedam mjeseci otvorena dionica međunarodnog koridora 5C kroz Baranju, a u Osijeku Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, prvi takve vrste u Hrvatskoj, te Gospodarski centar Osječko-baranjske županije.  "Pred nama je rješavanje pitanja novoga KBC-a Osijek,  u dogovoru sa županijskim i osječkim vlastima idućih godina pronaći ćemo sredstva, čime ćemo podići zdravstvenu skrb na razinu kakvu zaslužuje jedan od četiri velika hrvatska grada", kazao je.  
Razgovarali smo i kako uložiti u vojarnu u Belom Manastiru, jer Hrvatsku vojsku želimo vratiti u Baranju, a za to treba revitalizirati tamošnju vojarnu, najavio je Plenković. ''To je jedan dokument vezan uz dugoročni plan razvoja. Postojeća vojarna je u relativno solidnom stanju i nakon što se završe investicije, ulaganje u infrastrukturu, to ne bi, po meni, trebalo trajati dulje od godinu i pol, najviše dvije godine'', kazao je premijer nakon sjednice u izjavi medijima.  
Na sjednici je istaknuto kako su prihodi županije, kada se radi o reformi financiranja lokalne i područne  samouprave, do danas narasli za 100 posto. ''To potvrđuje da smo razumjeli poruku župana i ovdašnjih lokalnih dužnosnika da kroz suradnju s Vladom žele provoditi fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju'', dodao je Plenković. Također je naglasio kako Hrvatska danas ima 1,6 milijuna zaposlenih, a po prvi puta nakon 1982. godine broj nezaposlenih pao je ispod 100.000 ljudi. ''Ostvarili smo sve velike strateške ciljeve, politika ravnomjernog regionalnog razvoja dovela je Hrvatsku sa 61 posto prosjeka razvijenosti EU-a na 73 posto, a gospodarski rast u prvom kvartalu je 2,8 posto'', rekao je.
 
U županiju od 2017. investirano 1,7 milijardi eura EU-ovih sredstava
 
Takva reputacijska snaga Hrvatske ogromna je šansa u ovome desetljeću, kazao je Plenković, koji vjeruje da će se u tome razdoblju zaustaviti daljnji odlazak ljudi u druge zemlje i negativni demografski trendovi.  
"Želim iskazati privrženost Vlade da i dalje pomažemo ne samo ovoj županiji, nego i cijeloj Slavoniji. Ruka partnerstva je tu", poručio je predsjednik Vlade  
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako je županija uspjela sačuvati svoju tradiciju i identitet, a danas provodi projekte usmjerene na razvoj svih grana gospodarstva i poljoprivrede te jačanje javne infrastrukture.  
Istaknuo je kako je od 2017. godine u županiju investirano 1,7 milijardi eura EU-ovih sredstava, a dokaz pozitivnih trendova u gospodarstvu je i najavljena investicija američke tvrtke "Jabil", koja ovoga mjeseca počinje realizaciju svog proizvodnog pogona u osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin.  
''Realiziramo strateške projekte velike vrijednosti, kao što su Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, sustavi navodnjavanja i novi Gospodarski centar Osječko-baranjske županije'', kazao je Anušić. Dodao je da je od velike važnosti je i projekt novog osječkog KBC-a, za čiju je projektnu dokumentaciju Vlada izdvojila 35 milijuna kuna, a do kraja godine trebali bi potpuno riješiti imovinsko-pravne odnose i dobiti građevinsku dozvolu.  
Po završetku sjednice županijske Skupštine, predsjednik Vlade obratio se medijima te, čestitavši žiteljima Osječko-baranjske županije obljetnicu njihove županije, poručio je  kako se većina brojnih projekata u županiji realizira u sinergiji s Vladom.  
Osvrnuvši se na demografsku revitalizaciju Slavonije, premijer je poručio kako Vlada nastoji smanjiti negativne trendove, no ''oni nisu svojstveni samo Hrvatskoj, s tim se suočava pola zemalja EU, svi imaju trendove odlaska”.  
Govorio je i o poreznoj reformi kazavši da je ova županija u posljednjih pet - šest godina povećala prihode na 22 milijuna kuna, dakle za 100 posto te dodao da će četiri velika grada imati veće prihode. “Ako su već imali povećanje prihoda, a imat će ih još i više, to znači da će imati veće prihode, veće plaće.”  
“Gradovima smo dali divan alat, ljudima smo povećali neto primanja. Sve mjere su ciljane da se ljudima poveća plaća”, rekao je premijer i podsjetio da će paket zakona vezanih uz poreznu reformu stupiti na snagu od 1. siječnja.  
Na upit novinara komentirao je slučaj Hrvata u Zambiji.  
“Još jučer, a i prije i poslije sjednice Vlade bio sam u kontaktu s veleposlanikom Bošnjakom, jednim od naših najiskusnijih diplomata, kojeg smo ciljano poslali u Ndolu baš zbog tog njegovog velikog iskustva. Hrvatska država, Vlada i diplomacija pružili su svu konzularnu pomoć i zaštitu našim državljanima u ovoj situaciji koja traje šest mjeseci, a kako bi se došlo do jučerašnje odluke suda koja ih je oslobodila od bilo kakve odgovornosti za ona djela koja su im bila stavljena na teret. Danas je tijekom jutra obavljena administrativna procedura koja se odnosila na posvojenu djecu. Oni su sad u fazi tehničkih priprema za put prema Hrvatskoj. Zadovoljni smo da je situacija ovako završena”, zaključio je Plenković.
 
Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.