Zakonom o osobnoj asistenciji povećava se broj korisnika i proširuje usluga, godišnje više od 176 milijuna eura

Zakonom o osobnoj asistenciji povećava se broj korisnika i proširuje usluga, godišnje više od 176 milijuna eura

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić istaknuo je u četvrtak u Saboru da je Vlada pri izradi prijedloga zakona o osobnoj asistenciji surađivala s udrugama osoba s invaliditetom, rekavši da je to njihov zakon. Proširenjem opsega usluga država će za usluge osobne asistencije izdvajati više od 176 milijuna eura godišnje.

U radnoj skupini bili su svi predstavnici udruga osoba s invaliditetom, to je njihov zakon i naš odgovor njima je da im istinski omogućimo inkluzivan život u svim segmentima društva čime ova socijalna usluga postaje trajno zakonsko pravo.Između dva čitanja detaljno su prošli svaki članak zakona i postigli konsenzus da je ovo važan iskorak u osiguravanju prava na osobnog asistenta za osobe s invaliditetom.

“Ovaj zakon nema nikakve veze s političkim opredjeljenjem, niti ima bilo kakve konotacije, već je rezultat odgovornosti da se odgovori na taj poziv onima kojima je pomoć potrebna”, istaknuo je. 
Novim zakonom broj korisnika usluge osobne asistencije povećat će se sa sadašnjih 4.000 na više od 15.000, povećat će se broj sati za korisnike i broj pružatelja usluga. Povećat će se i broj roditelja njegovatelja čija će djeca imati pravo na osobnog asistenta, sa sadašnjih 570 na više od 2000. Poskupjet će i cijena rada osobnih asistenata sa 54 kune na 82 kune po satu. 
Proširenjem opsega usluga država će za usluge osobne asistencije izdvajati više od 176 milijuna eura godišnje, istaknuo je ministar Piletić.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.