Premijer dobio podršku koalicijskih partnera

Tolušić

Dogovoreno je: premijerov kandidat za novoga ministra gospodarstva je Darko Horvat, a dužnost potpredsjednika Vlade preuzet će ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Potvrđeno je to na sastanku koalicije. a očekuje se da će novo kadrovsko rješenje do kraja tjedna dobiti potporu vladajuće većine i u Saboru, Širu informaciju i izjave prenosimo s portala HRT-a
"Imali smo određenih nesuglasica, ali to ne znači da nećemo moći dobro surađivati", kazao je uoči sastanka Darko Horvat, odgovarajući na pitanje novinara kako planira surađivati s Ivanom Vrdoljakom obzirom na razilaženja oko arbitraže s Inom. Na pitanje smatra li se članom desne struje HDZa kazao je: "Ako vi danas Međimurca ili Istrijana nazivate desnom strujom HDZ-a onda ću se samo slatko nasmijati". Poziv premijera, dodao je, malo ga je iznenadio jer proteklih godina nije bilo neke intenzivne komunikacije. "Politika je utrka na duge staze, ali stvari dođu na svoje mjesto", kazao je Horvat koji nije želio govoriti o Agrokoru prije nego postane ministar. Za izazov je, kaže, spreman. 

"Građane mnogo više zanima hoće li nam i dalje prioriteti biti investicije, nova radna mjesta i rast plaća nego međusobni odnosi političara. Naravno da premijer ima potporu za nove ministre, ali moramo se dogovoriti oko prioriteta", izjavio je novinarima predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak. Na pitanje novinara oko razmimoilaženja s Darkom Horvatom oko arbitraže za Inu odgovorio je: "Slažem se sa svim procesima koje Vlada ima u vezi s Inom, to ide svojim tokom, neovisno o tome vodi li ih Martina Dalić ili netko drugi. Ali ponovit ću - i mene, kao i građane Hrvatske zanimaju rezultati Vlade - rast plaće, investicije, zaposlenost - a ne međusobni odnosi političara", rekao je.

"Svi smo mi jedna Vlada, imali jednog ili 50 zastupnika. I svi snosimo odgovornost, ali i zasluge ako napravimo nešto dobro", kazao je Darinko Kosor. Na pitanje da komentira nove mailove kazao je kako nema dokaza da je premijer uputio poziv Šavoriću. Vjeruje premijeru da Šavorića osobno ne pozna i da nema njegov broj telefona, da su ga pozvali iz radne skupine o kojoj su sve znali i u Mostu. "Istina je voda duboka", rekao je Kosor. "Postoji cijeli niz nesretnih i nespretnih okolnosti. Ono što smo mi, partneri uvjereni jest to da je 'prvi čovjek - čovjek čistih ruku i to je prijelomna točka", zaključio je Kosor. 
"Kolege Tolušić i Horvat dobili su jučer jedoglasnu potporu stranačkog vrha, na njima je da se suoče s problemima i siguran sam da će dobro raditi", poručio je Milijan Brkić. Na pitanje novinara radi li se njihovim izborom na 'smirivanju' desne struje HDZ-a Brkić im je odgovorio kako je HDZ stranka desnog centra te da se ne opterećuju strujama. "HDZ je jedinstven, nemojte se brinuti za HDZ", rekao je.
Da su Darko Horvat i Tomislav Tolušić dobri kandidati smatra i HDSSB-ov Josip Salapić. Dodao je kako je dosad s njima dobro surađivao. Željko Reiner u zgradu Vlade bez da je odgovarao na pitanja naovinara. Branko Hrg (HDS) ponovio je kako je gospodin Horvat racionalan čovjek koji je dobro radio kao ministar. Njegovu potporu ima i Tolušić. 

"Ministri Tolušić i Horvat dobili su snažnu potporu stranke, vjerujem da će dobiti i potporu koalicijskih partnera i onda većine u Savoru", izjavio je Gordan Jandroković po dolasku na sastanak s koalicijiskim partnerima.  Opovrgnuo je da se radi o unutarstranačkoj igri'. "Oni su potpredsjednici stranke, logično je da imaju mjesto u Vladi i Saboru. Dokazali su se dosadašnjim radom i dobro razumiju što se događa s Agrokorom", dodao je. Jandroković je odgovarao i na pitanja novinara vezano za premijerovo snimanje promidžbenog spota u uredu Šavorića

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.